IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на LCD екрани ще се удвои до 2007 г.

12:09 | 29.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
Световният пазар на LCD екрани ще се удвои до 2007 г.
LG.Philips държи 21,1% от световния пазар за LCD екрани

Световният пазар за екрани с течни кристали (LCD) ще се удвои до 2007 г. с продажби над 34,6 млрд. евро, благодарение на все по-увеличаващото се търсене на телевизионни екрани, използващи тази технология, съобщи изследователският кабинет IDC.

През тази година се очаква пазарът за екрани с течни кристали да нарасне с над 50%, тъй като плоските екрани за телевизори стават толкова популярни, колкото тези за PC-та.

„Сегментът на телевизионните LCD екрани ще регистрира толкова силен ръст, че до 2005 г. ще надмине този на екраните за преносими компютри”, предвижда Стенли Йонг от изследователския институт.

Очакваме истински пазарен бум с падането на цените на телевизионни LCD екрани след започването на работа през следващите две години на големи производствени мощности – най-вече в Южна Корея и Тайван.

Разпространението на екраните с течни кристали се смята за най-голямата технологична промяна на телевизионния пазар след преминаването от чернобяла към цветна телевизия.

IDC предвижда 43% от телевизионните LCD екрани да са над 30 инча до 2007 г. с въвеждането на все повече производствени линии за по-големи и вече не толкова скъпи модели.

LG.Philips LCD, първият производител в света производител на екрани с течни кристали, съобщи през март, че ще инвестира 17,8 млрд. евро през следващите десет години в развитието и усъвършенстването на технологията.

Инвестицията надминава тази на конкурентната компания Samsung Electronics, която предвижда да вложи 14,2 млрд. евро за същия период от време в нови производствени линии.

LG.Philips държи 21,1% от световния пазар за големи LCD екрани, изпреварвайки Samsung Electronics (с пазарен дял от 19,6 на сто) и тайванската AU Optronics (с дял от 11,6%), сочат данните на изследователския кабинет Display Search.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още