IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Taiwan Semiconductor Manufacturing с рекордни приходи за май

15:17 | 09.06.04 г.
Автор - снимка
Създател
Taiwan Semiconductor Manufacturing с рекордни приходи за май
Месечните продажби на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing, най-големият производител на чипове по поръчка в света отчетоха ръст от 29% през май спрямо същия период на миналата година.

Компанията отчете продажби през май в размер на 650 млн. долара, което е с 29% повече спрямо същия месец на миналата година и с близо 5% ръст спрямо предходния месец.

Отчетеният ръст в приходите дойде ден след като конкурентната фирма United Microelectronics Corp отчете ръст за същия период в размер на 31%, благодарение на нововъведени мощности.

Инвеститорите обаче се притесняват, че през втората половина на настоящата година може да се наблюдава забавяне подобно на това през 2000 година, което ще се дължи на забавянето в икономиките на САЩ и Китай, двата най-големи пазара за компанията.

Високите цени на петрола, забавянето на ръстовете на китайската икономика, като и очакваните повишения на лихвените равнища в САЩ са сред причините, които карат инвеститорите да се притесняват.

След изнесените добри данни от компанията тя получи даунгрейд от компанията Goldman Sachs, която понижи оценката на компанията от "outperform" на "in-line".

От инвестиционния брокер обясниха това със съществуването на симптоми, че силно цикличното производство на чипове е в своя пиков момент и може да бъде последван от по-слаби следващи тримесечия.

Компанията Taiwan Semiconductor, от която близо 20% са собственост на датската Philips Electronics, обяви резултатите си след затварянето на тайванския пазар в сряда.

Акциите и затвориха с 2.65% надолу независимо от рекордните приходи и печалба, която е близо до пиковите достижения от технологичния бум от 2000 година.

Те се търгуват на нива близки до най-ниската за последните единадесет и половина месеца цена, която бе постигната на 17 май.

От компанията обявиха, че очакват през периода април-юни да се наблюдава първото от близо година насам повишение в продажните цени на продуктите на компанията.

След като търсенето на продуктите на компанията значително превиши предлагането през последните месеци, от компанията обмислят дори за увеличение на инвестиционната програма, която в момента е на ниво 2 млрд. долара и беше вече веднъж повишена от 1.2 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още