IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с Covid-19

Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие

16:48 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA</p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA

Европейската комисия изрази готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на Covid-19. Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията.

Държавите в ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходимо, за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя настоя предприеманите мерки срещу епидемията да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. ЕК ще даде максимална гъвкавост на правителствата в спазването на правилата за бюджетите и държавната помощ, поясни Фон дер Лайен.

Предвижда се по инвестиционния план „Юнкер" да бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми за малките и средните дружества. Ще направим всичко необходимо в подкрепа на хората и икономиката, заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни мерки по границите. Едностранните мерки не са добро решение, коментира още германката. 

„Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението ѝ. ЕС може да устои на това предизвикателство“, добави председателят на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още