Съвкупност от фактори влияят за повишаването на цените на кафето тази година – климатичните промени, сушата в Китай, ниските температури в Бразилия, политическата нестабилност в някои държави и COVID кризата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Десислава Йорданова, търговски директор на Almacena Platform. Тя прогнозира, че до 30-40 години високите температури ще повлияят на отглеждането на растението.
Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода. Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам - близо 4800 долара на тон.
По думите на Йорданова, Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват реколтата ѝ въпреки влиянието на климатичните фактори. „Негативните ефекти от климатичните фактори ще видим как ще се отразят на кафето след 30-40 години“, прогнозира експертът.
Десислава Йорданова смята, че сортът Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. „Тези високи температури биха повлияли върху кафето”, прогнозира тя.
На има затруднение с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Тя информира, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. Йорданова напомни, че в Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.
По нейните думи, доставките закъсняват за европейския пазар с поне три месеца, а транспортните разходи са се увеличили.
„Първо поскъпна сортът Арабика, който се търгува на борсата в Ню Йорк, а след това и сортът Робуста на лондонската борса. Има тенденция за пренасочване от сорта Арабика към сорта Робуста - най-вече заради цените, както и поради липсата на самото количество. Поскъпването на кафето ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа“, очаква Йорданова, но успокои, че няма да е точно сега, но след месеци или до година това ще се случи.
Десислава Йорданова разказа, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, докато, колкото повече се слиза на юг - Робустата се оценява повече.
Докога кафето ще поскъпва на международните борси? Защо септември и октомври са толкова важни за реколтата в Бразилия? Увеличават ли онлайн поръчките за доставка на кафе? Започнаха ли да се правят директни сделки с производителите на кафе в Африка? Използват ли се криптовалутите за разплащания при кафето?
Повече за кафето може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.


Над 12 000 именици във Варна празнуват на Никулден
Недоволството продължава: Очакват се нови блокади по границата с Гърция
Евакуацията невъзможна! Лошото време държи в капан екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол
Среднощни сметки: МФ публикува новия проектобюджет в полунощ
Сериозен ръст на случаите на варицела във Варна
Новата стратегия за сигурност на Тръмп атакува съюзниците, а не враговете на САЩ
Край на кеша? Как дигитализацията ще промени плащанията в Европа
ChatGPT държи лидерството пред Google Gemini
Европа е изправена пред най-трудния момент в опитите си да избегне разрив със САЩ
Украйна и САЩ с „рамково споразумение“, но преговорите продължават
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Николай Денков за счупеното доверие: Този начин на управление трябва да бъде наказан
Бурното море не позволява евакуация на екипажа на заседналия танкер край Ахтопол
Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.
Инфлуенсър събра $1,7 млн. за 88-годишен касиер
Масирана атака: Руски дронове и ракети поразиха жп възел край Киев
преди 4 години А за зелето? За къде без киц'лю зели?! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 4 години то не е само кафето дето му остават 20-30 реколти ... и други неща им остават около 20 реколти още ... :))) ... пак да напиша , това е само началото ... отговор Сигнализирай за неуместен коментар