IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще се отлага новата среща между президентите Байдън и Путин?

България трябва да се държи като пълноправен съюзник на НАТО, съветва представителят на Атлантическия съвет – България Васил Данов

21:59 | 01.02.22 г. 2
Докога ще се отлага новата среща между президентите Байдън и Путин?

Той напомни, че след разговорите между САЩ и Русия Западът е заявил твърдо позицията, че исканията на Кремъл са неизпълними, а НАТО и Вашингтон са показали, че са готови да разговарят по редица други теми като разполагането на ракети със среден обсег.

"Трябва да бъдат осъществени тези договорености, които да позволят на двете страни, без да се срамуват, да седнат на масата за преговори. Руснаците се чувстват уязвени, защото разбраха, че Западът няма да клекне пред тях и няма да даде Украйна и източноевропейските държави – те сега умуват как да излязат от тази локва, в която сами се насадиха", смята Васил Данов.

Той е на мнение, че Нормандският формат за преговори (Франция, Германия, Русия и Украйна) и Минските споразумения са формално живи, но отдавна не работят.

"В тази Нормандска четворка липсва главното действащо лице – Русия на Путин. И Германия, и Франция оказват натиск върху Украйна да спазва Минските съглашения, докато основният генератор на агресията и на конфликта не участва в преговорите и в тяхното изпълнение. Руската дипломация има възможност да моделира участниците в четворката, без да спазва и да подписва някакви съглашения", посочи Данов.

Той отбеляза, че за момента единствено Русия е показала максимума на своите искания, с надеждата някои от тях да бъдат приети, но не може да се предполага на какво би съгласна като минимум, за да понижи напрежението.

Васил Данов коментира, че България се държи "не за първи път не съвсем ориентирано и категорично" в кризата и като пълноправен съюзник на НАТО.

„Би трябвало вече да е взето решение за разполагане на допълнителни натовски сили на територията на страната, за да е ясно посланието на НАТО към Русия – в противен случай България за пореден път изглежда като непълноценен съюзник в НАТО и може да ѝ се подскаже в бъдеще да търси други гаранти са сигурността си“, очаква представителят на Атлантическия съвет – България.

Капитан Данов е убеден, че е „много наивно и твърде лекомислено“ да се смята, че страната ни сама може да поддържа сили без подкрепа от НАТО и САЩ. Той подчерта, че в момента „българската армия не е в цветущо състояние, още не е превъоръжена и над 90% от оръжието ѝ все още е съветско".

Какво е руското влияние в Германия, колко помощ изпраща САЩ на Украйна и какви са дипломатическите изходи от кризата може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Не се подигравай. И ти ще остарееш. Дано до тогава станеш президентин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Статия, написана от смехурко, който сам си противоречи. Германия и Франция натискат украйна да спазва минските съглашения, които тя безогледно нарушава, ама Русия била агресорът? Иначе среща между Путин и Спящото джо трябва да има - ама ми се ще това да е НОРМАЛНА среща между двама президенти (е, вторият е узурпатор, ама се води президент) - в която те са на четири очи (Путин говори английски и преводач не трябва). А не - Путин сам - а Склери - с трима сътрудници - двама да му подсказват какво да говори, а третият да го пази да не заспи !!! Предната среща бе така и чучyлото стана за смях на целия свят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още