IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпадна в дефолт по държавния си дълг за първи път от век насам

След като крайният срок изтече, фокусът се измества върху това какво да правят инвеститорите по-нататък

08:10 | 27.06.22 г. 95
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия обяви дефолт по държавния си дълг в чуждестранна валута за първи път от един век насам - кулминацията на все по-строгите западни санкции, които прекъснаха пътищата за плащане към чуждестранните кредитори, предава Bloomberg.

В продължение на месеци страната намираше пътища за заобикаляне на санкциите, наложени след инвазията на Кремъл в Украйна. Но в края на деня в неделя изтече гратисният период за около 100 млн. долара за лихвени плащания, дължими на 27 май - краен срок, който се счита за неизпълнение на задълженията, ако бъде пропуснат.

Това е мрачен маркер в бързата трансформация на страната в икономически, финансов и политически изолант. От началото на март еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

Но като се имат предвид вече нанесените щети на икономиката и пазарите, дефолтът засега е и предимно символичен и няма голямо значение за руснаците, които се сблъскват с двуцифрена инфлация и най-тежкия икономически спад от години.

Русия се противопостави на обявяването на дефолт, заявявайки, че разполага със средства за покриване на всички сметки и че е била принудена да не ги плаща. Опитвайки се да се измъкне, миналата седмица тя обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг в размер на 40 млрд. долара в рубли, критикувайки ситуацията на „форсмажорни обстоятелства", която според нея е изкуствено създадена от Запада.

„Това е много, много рядко срещано явление, при което правителство, което иначе разполага със средства, е принудено от външно правителство да обяви фалит", казва Хасан Малик, старши суверенен анализатор в Loomis Sayles & Company LP. „Това ще бъде един от най-големите дефолти в историята“.

Официалната декларация обикновено се дава от рейтинговите компании, но европейските санкции ги накараха да оттеглят рейтингите по руските субекти. Според документите за облигациите, чийто гратисен период изтече в неделя, притежателите им могат сами да предизвикат дефолт, ако собствениците на 25% от облигациите в обращение се съгласят, че е настъпил „случай на неизпълнение".

След като крайният срок изтече, фокусът се измества върху това какво да правят инвеститорите по-нататък.

Не е необходимо да действат незабавно и могат да изберат да наблюдават хода на войната с надеждата, че санкциите в крайна сметка ще бъдат смекчени. Времето може да е на тяхна страна: според документите за облигациите вземанията стават невалидни едва три години след датата на плащане.

„Повечето облигационери ще запазят подхода на изчакване", казва Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио.

По време на финансовата криза в Русия и срива на рублата през 1998 г. правителството на президента Борис Елцин не изплати 40 млрд. долара от местния си дълг. Последният път, когато Русия изпадна в неплатежоспособност по отношение на чуждестранните си кредитори, беше преди повече от век, когато през 1918 г. болшевиките под ръководството на Владимир Ленин се отказаха от зашеметяващия дълг на страната от епохата на царизма.

Според някои оценки той е достигнал един трилион долара в днешни пари, твърди Малик от Loomis Sayles, който е автор и на книгата "Bankers and Bolsheviks: International Finance and the Russian Revolution".

За сравнение, към началото на април чужденците са притежавали еквивалента на почти 20 млрд. долара от руските еврооблигации.

„Оправдано ли е извинението да се каже: „О, добре, санкциите ми попречиха да извърша плащанията, така че не е моя вината"?, казва Малик.

„По-широкият въпрос е, че самите санкции бяха отговор на действие от страна на суверенния субект", каза той, визирайки нахлуването в Украйна. „И мисля, че историята ще оцени това в крайна сметка“.

В четвъртък министърът на финансите  на Русия Антон Силуанов отхвърли ситуацията като „фарс“.

При положение, че в държавната хазна продължават да постъпват милиарди долари седмично от износ на енергия, въпреки разразилия се конфликт в Източна Украйна, той повтори, че страната има средствата и волята да плати. 

„Всеки може да декларира каквото си иска", каза Силуанов. „Но всеки, който разбира какво се случва, знае, че това в никакъв случай не е дефолт“.

Коментарите му бяха продиктувани от гратисния период, който изтече в неделя. 30-дневният прозорец беше задействан, когато инвеститорите не успяха да получат дължимите купонни плащания по деноминираните в долари и евро облигации на 27 май. 

Паричните средства попаднаха в капан, след като Министерството на финансите на САЩ остави да изтече срокът на действие на санкциите, премахвайки изключението, което позволяваше на американските облигационери да получават плащания от руския суверен. Седмица по-късно Европейският съюз наложи санкции и на руския агент по плащанията - Националния депозитар за разплащания.

В отговор Владимир Путин въведе нови разпоредби, според които задълженията на Русия по облигации в чуждестранна валута се изпълняват, след като съответната сума в рубли бъде преведена на местния агент по плащанията.

Министерството на финансите извърши последните си лихвени плащания, равняващи се на около 400 млн. долара, съгласно тези правила в четвъртък и петък. Нито една от базовите облигации обаче няма условия, които да позволяват разплащане в местна валута.

Засега не е ясно дали инвеститорите ще използват новия инструмент и дали съществуващите санкции изобщо ще им позволят да репатрират парите.

Според Силуанов е безсмислено кредиторите да търсят обявяване на неплатежоспособност по съдебен път, тъй като Русия не се е отказала от суверенния си имунитет и никой чуждестранен съд не би имал юрисдикция.

„Ако в крайна сметка се стигне до момент, в който се предявяват претенции за дипломатически активи, това е равносилно на скъсване на дипломатическите връзки и влизане в пряк конфликт", каза той. „И това ще ни постави в друг свят с напълно различни правила. В този случай ще трябва да реагираме по различен начин - и то не по юридически път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

79
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
Е колко по-бързи? Я да ни осветлиш. Без съдебна процедура ли? Или само си пишеш тука за се правиш на отворен? Кво ми надуваш термини, които не немат никакъв смисъл - "неплатежоспособност пред финансова институция"... ? Кой ти е казал, че притежателите на облигации са финансови институции? Може да са фирми и частни лица - бондовете се търгуват на пазара. Разбира се, че казусът се гледа от търговски съд! Правиш ли разлика между държавни облигации и ипотечен кредит или кредит срещу залог, та ми пишеш глупости за записи на заповед...? Я първо вземи книжка, после ми обяснявай в кое платно карам... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
Сега , много си наясно ама с търговската неплатежоспособност а не с неплатежоспособност пред финансова институция . Там нещата са далеч, ама далеч по бързи . Я сега помисли коя банка е тръгнала да съди длъжника си за да му продаде апартамента ? Сгряваш ли че говорим за съвсем различни неща ? Навремето и търгосвките дела съществуваше института на неотменимата запис на заповед ама след доста злоопотреби я махнаха или айде не я махнаха а я направиха обжалваема :) . Така че понамали малко темпото и се огледай щот си в другото платно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''... Ти как си представяш всички тези съдебни процедури как ще се развият, ако длъжникът през цялото време напъва да се издължи, но некой не му позволява? ...'' Отговора на този въпрос се учи в юф, а не в училището за тр000ЛОВЕ на путин. Неизпълнение на задължението за плащане в указаните в договора срокове влече след себе си като правна последица неизпълнение на задължението. Що не пробваш да си преведеш транша по задължението ти в деня на самия падеж, и после да твърдиш, че си платил навреме и че плащане на задължение, извършено в деня на самия падеж, било точно изпълнение на договора, а;D Пробва да преведеш и анюитетната си вноска в евро по договора ти за кредит, който е в лева, а в погасителния план - неразделна част от договора ти изрично да пише, че кредитът е САМО в лева, а не в друга валута, и да видим дали банката ти няма да ревне, че е налице неточно изпълнение на договора, приравнено с неизпълнение;0 И не се пробвай да обясняваш сложна юридическа материя, която се изучава два семестъра, с 2-3 прости изречения, при положение, че не си български правоспособен юрист..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 1 година
Чиба бре, льохман...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
Я питай и Ходорковски, който преди 3-4 години осъди Русия на 3 инстанции за десетки милиарди, колко му върнаха с принудително изпълнение от присъденото. Геврек... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''... За да стигнеш до принудително изпълнение, първо трябва да осъдиш длъжника. ...'' И осъждането на длъжника е за какво точно- за извършено от него престъпление по наказателния кодекс на държавата му или за започнато изпълнително производство заради това, че длъжникът не е изпълнил договора си и не е престирал задължението си/ траншовете си в сроковете, изрично указани в договора, след което е настъпила изискуемостта на вземането, изрично предвидена в самият договор;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 1 година
Опитвам се да ти кажа да не бързаш с ракията - още е икиндия. Доста съм се боричкал през годините с несъстоятелности и принудително изпълнение и по неволя имам доста ясна представа как работи системата и тук, и в Европа. За да стигнеш до принудително изпълнение, първо трябва да осъдиш длъжника. За да заведеш дело и да му се даде ход, трябва първо да го поканиш да изпълни задължението си, а той да ти откаже писмено или да не го изпълни в срока на поканата. На такива дела се призовават и двете страни и те излагат становища и доказателства. Ако спечелиш на 3 инстанции, със съдебното решение отиваш при съдебен изпълнител и той отново приканва длъжника да доброволно да се издължи, като му посочва как и къде. Ти как си представяш всички тези съдебни процедури как ще се развият, ако длъжникът през цялото време напъва да се издължи, но некой не му позволява? Помниш ли, че Русия преди 5 години осъди на 3 инстанции Украйна за 3 млрд. суверенен дълг и още не е взела стотинка? Големи сте специалисти тука... А за слънцето - нека ми е зле! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Имаш грешка- русия сега вече свършва икономически като държава и това е чудесно за България. Да фалира и да изчезва от политическата карта на Европа, защото произвежда само ядрени заплахи и изнудвания. Според мен- това е лично мое субективно мнение- на русия й предстои разпад и обособяване на много отделни държави, както и създаване на Сибирска република, в чиято бъдеща държавна територия е и газовото находище Ямал, което доставяше природен газ за ЕС и България. Сибиряците от над 15 години искат да се отделят в отделна република, а великата ти ''демокрация' русия не им разрешаваше и смазваше жестоко всяка мирна демонстрация в подкрепа на това искане в самата русия, Нали обичаш клипчета от тубата- ето и едно и виж коментарите непосредствено под него;0 https://***.youtube.com/watch?v=_ipc6Ow5aWk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
Абе импе , уважавам позициите ти ама понякога стигаш някакви крайности . Г-7-8-9-10 страна ли са подоговора? Те даже юридически вероятно не съществуват като организация камоли да са длъжни да дават някому обеснение . За кредитора процеса е ясен , кат не си платиш ко има застраховка ще му бере гайлето застрахователя , ку няма почвате с делата и т.н. ама нал си наясно че тая система е доболка смазана . Примера с фрегатата на Аржентина няма пак да го дъфчем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...."сравнението на пълната с пари Русия и фалиралата Япония..." ти верно съвсем си изплискало легена, митьо! ...а леле, тръгнало да сравнява Япония с "пълната с пари" пPocия, чиито население живее като скотове с мизерни доходи и още по-мизерна инфраструктура ...където изобщо я има! Леле, леле, панелно гномче, стигало до спурката на трамвая в жалкия си животец! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още