IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще бъдат основните политики на Чешкото председателство на ЕС?

Прага поема руля на Съвета в момент на енергийна криза, в разгара на война и пред риск от икономическа катастрофа

16:26 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Климат

ЕС си е поставил правно обвързваща цел да намали емисиите на парникови газове с 55 процента до 2030 г. Сега трябва да преведе това обещание в действие. Мегапакетът от 55 нормативни акта за климата на Комисията е предназначен да направи точно това. Трябва да започнат и преговори между Парламента и Съвета. В идеалния случай тези преговори трябва да приключат при чешкото председателство, т.е. до края на годината.

Парламентът този месец прие позицията си относно част от пакета. За другата част ще има доклад през есента. Съветът постигна съгласие по някои елементи, но остава в противоречие за други. Има една последна среща на министрите на енергетиката и околната среда в края на юни под френското председателство, която може да доведе до по-голям напредък.

Съветът е разделен наполовина между държави, които искат по-амбициозни действия в областта на климата, и други, които натискат спирачката, но няма ясна разделителна линия. Някои виждат войната в Украйна като причина за засилване на усилията за декарбонизация, докато други казват, че сега не е моментът да се натоварва индустрията с нови цели. Чехия досега не е дала сигнал, че ще даде приоритет на действията в областта на климата, което поражда опасения в някои столици относно вероятния темп на напредък.

Зелено земеделие

Обуздаването на въздействието на интензивното земеделие върху климата и околната среда е от решаващо значение, ако ЕС се надява да постигне целите за климата и да осъществи програмата си „От фермата до масата“. Това включва намаляване наполовина употребата на пестициди, стимулиране на биологичното земеделие и подобряване на хуманното отношение към животните.

Тъй като призивите за по-екологично земеделие стават все по-силни, политиците са подложени на натиск да положат основите за нова система за производство на храни, която ще отговори на тези изисквания, като същевременно гарантира, че фермерите в ЕС могат да продължат да се конкурират на световната сцена.

Сривът на продоволствената сигурност, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна, е отрезвяващо напомняне, че всички бъдещи хранителни системи трябва да бъдат достатъчно устойчиви, за да издържат на геополитически или климатични сътресения и без да се разпада цялата глобална хранителна верига.

По-голямата част от нужното законодателство въобще не е готово и предложено. Следващият голям законопроект ще бъде предложението за намаляване на употребата на пестициди. Следващата Обща селскостопанска политика на ЕС — която разпределя субсидии и по този начин е най-големият определящ фактор за това как ЕС отглежда своите храни — трябва да влезе в сила през 2023 г., но показателно е, че много правителства на ЕС все още спорят с Брюксел относно това колко стриктно те трябва да следват по-екологичните аспекти на политиката.

Най-ценните данни на Европа

Европейското пространство за здравни данни има за цел драматично да промени начина, по който пациентите, изследователите и политиците имат достъп и използват здравни данни. Ако сметките на ЕК са верни, тази политика ще добави до 11 милиарда евро към икономиката на ЕС през следващите 10 години чрез подобрен обмен на данни в системата на здравеопазването и чрез използването на тези данни в научни изследвания и политики.

Това трябва да има осезаеми ползи за всеки гражданин, като улесни и достъпа до трансгранични здравни грижи.

Комисията представи своето законодателно предложение през май. Чешкото председателство изтъкна пространството за здравни данни като една от ключовите си цели. Преговорите ще бъдат изключително технически предвид важността на крайния резултат, тъй като се отнася до използването (и предотвратяването на злоупотреба) с чувствителни лични данни за хората.

Целта е пространството за здравни данни наистина да се оформи през 2025 г. с осезаеми резултати. Предстои да бъде обявен и пилотен проект за повторно използване на здравни данни за научни изследвания в ЕС.

Страните членки до голяма степен са съгласни с много от централните принципи на пространството за здравни данни, като здравните министри приветстваха предложението на среща на 14 юни. Има обаче двойно предизвикателство: мащабът на амбицията и опасения за неприкосновеността на личния живот.

В момента предложението на Комисията е невероятно широкообхватно и цели осезаема промяна за кратък период от време. Служители, работещи върху здравните данни в страните членки, вече изразиха опасения относно осъществимостта на плана. Здравните министри също отбелязаха чувствителни въпроси, възникващи около сигурността и защитата на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още