IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Динамизъм обхвана щатския фондов пазар

16:34 | 25.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Динамизъм обхвана щатския фондов пазар
През изминалата седмица бяхме свидетели на съществени движения при американските индекси, които бяха предизвикани в голяма степен от обявените финансови отчети на публични компании, както и от динамизма на стоковите борси. Макар и да започна седмицата колебливо на фона на ръст в цените на петрола и златото, Dow регистрира печалба от близо 200 пункта във вторник спрямо най-ниските стойности от предходната сесия, като достигна дневен максимум от 11 282, което бе и най-същественото еднодневно повишение от 1 година насам.

Редица фактори допринесоха за покачването в индекса: бюлетинът от срещата на FOMC и надеждата за пауза в рестриктивния цикъл на ФЕД, оптимистичните изказвания в тази посока на някои членове на съвета по парична политика, както и финансовите отчети на General Motors Corp (GM) и Merck & Co (MRK), които регистрираха печалби в деня на анонса, макар и в края на седмицата да върнаха известна част от натрупаното. През настоящата седмицата вниманието ще остане фокусирано върху Exxon Mobil Corp (XOM) и Microsoft Corp. (MSFT).

За NASDAQ еBay (EBAY) беше най-голямото разочарование, след като компанията загуби над 10% от пазарната си капитализация (5 долара за дял) в рамките на търговската седмица след спад в печалбата за изтеклото тримесечие и след потвърждаване на по-скоро”консервативна” прогноза за предстоящия отчетен период.

Акциите на Google (GOOG) се покачиха с над 11% в рамките на седмицата, достигайки 449 долара за дял, след като компанията обяви ръст в тримесечна печалба над пазарните очаквания, макар и да завършиха седмицата под седмичния максимум на 437 долара за дял.

Внимание привлякоха и акциите на Nokia (NOK), които се повишиха с 5.6% в петък, след като компания обяви ръст на печалбата за тримесечието с 21%. Добрите резултати се дължат на бизнеса в Китай и Индия. Дяловете на Apple Computer Inc (ААPL) поскъпнаха с над 2 долара до 67.80 долара в четвъртък, след като компанията обяви финансови резултати, които приятно изненадаха пазара, отразявайки значителния ръст в продажбите.

На NASDAQ при големи обеми в рамките на седмицата се търгуваха Intel (INTC), която завърши в петък малко над 19 долара за дял (19.06 долара) и Sun Microsystems, Inc. (SUNW) - в близост до 5 долара (4.93 долара).

За изтеклата седмица водещите индустрии сменяха местата си на фондовите пазари: в началото на седмицата доминираха петролодобивният и финансовият сектор, където бяха обявени поредица от силни резултати на банки и брокерски компании, докато през втората половина на седмицата начело бяха фармацевтичните, интернет и високотехнологичните компании.

Водещите индекси завършиха седмицата противоречиво, като Dow достигна 11,347.45, Nasdaq - 2,342.86, а S&P 500 - 1,311.28, като най-голяма в петък бе загубата на Nasdaq Composite – 19.69 пункта.

Техническа картина

DOW JONES

Dow продължава да се дефинира от възходящия тренд от 10 200, който през миналата седмица издържа два теста и в резултат индекса рязко реверсира, регистрирайки нов максимум. Това малко променя обаче картината в по-дългосрочен план, тъй като важните върхове при 11 350 и 11 425 остават в сила. Единствено над последното ще допуснем движение към 11 750 без корекция/консолидация. В непосредствен план ключова подкрепа остава да бъде 11 045 областта.


Support
11 155
11 045
10 915
Resistance
11 380
11 425
11 750




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още