IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов космодрум и космически кораби за многократно използване ще строи Русия

„Русия ще строи специален стартов комплекс за новите космически кораби, а също ще е необходим и нов ракетоносител”, е заявил от своя страна ръководителят на Роскосмос Анатолий Перминов.

15:53 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нов космодрум и космически кораби за многократно използване ще строи Русия

Пилотираните космически кораби „Союз” с модернизирана система за жизнено осигуряване могат да бъдат разработени и да започнат полети в края на 2008 г. Това е казал днес в рамките на авиокосмическия салон „МАКС-2007” президентът и генерален конструктор на Космическия комплекс „Енергия” Виталий Лопота, съобщава Итар-Тасс.

До края на годината се надяваме да съгласуваме параметрите на новия пилотиран космически кораб за многократно използване”, допълва Лопота.

Той е отбелязал, че се разглеждат 4 варианта за схемата на този кораб, като особено внимание се обръща на неговата надеждност. В тази връзка ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Анатолий Перминов е добавил, че концепцията за създаването на транспортни кораби за многократно използване трябва да се основава на вече съществуващите руски кораби, които са доказали своята ефективност и надеждност.

Русия ще строи специален стартов комплекс за новите космически кораби, а също ще е необходим и нов ракетоносител”, е заявил, от своя страна, ръководителят на Роскосмос.

Той е уточнил, че необходимостта от нова стартова площадка е свързана с параметрите на новите пилотирани кораби, за които ще бъде недостатъчна съществуващата площадка в Байконур. По думите му все още не е определено къде точно ще се строи новият стартов комплекс.

А що се отнася до ситуацията с арендата на космодрума Байконур, намиращ се на територията на Казахстан, руската страна не се готви да го закрива в бъдеще и ще продължи да работи с Казахстан по по-нататъшната му експлоатация, е допълнил Перминов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още