IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM става най-голям акционер в Alitalia срещу 320 млн. евро

Съобщението слага край на близо едногодишни напрегнати преговори, разнообразявани от поредица от стачки в групата

22:27 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Air France-KLM става най-голям акционер в Alitalia срещу 320 млн. евро

Френско-холандската група Air France-KLM ще придобие 25% от капитала на Alitalia срещу сума от над 320 млн. евро, което я прави най-големият акционер в авиопревозвача. Това потвърдиха в понеделник от ръководството на италианската компания, предадоха световните агенции.

Съобщението слага край на близо едногодишни напрегнати преговори, разнообразявани от поредица от стачки в групата.

„Днес Управителният съвет одобри единодушно отправената му оферта”, е заявил президентът на Alitalia Роберто Коланино. Той изтъква, че партньорството е избрано след поредица от предложения, сред които на Air France-KLM, Lufthansa и British Airways.

Air France-KLM е определена като „най-добрият стратегически партньор”, показал „решителност и воля, които другите компании нямаха”.

В петък Управителният съвет на купувача даде съгласието си за сделката.

В момента според Коланино основно предизвикателство е интеграцията на персонала на Alitalia в структурите на Air France-KLM и успокояването на отношенията със синдикатите. Не са изключени и нови стачни действия.

Миналата година Air France-KLM поиска да купи 49,9% от капитала на превозвача в оферта, оценяваща го на 139 млн. евро, или доста по-малко от очакванията. Предложението обаче включваше и поемане на дълговете на Alitalia, които тогава бяха за около 1,3 млрд. евро. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още