IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens ще внесе 100 млн. долара във фонд за борба с корупцията

Освен това компанията няма да кандидатства две години за поръчки от Световната банка като част от наказанието й за корупционни практики

11:44 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Siemens ще внесе 100 млн. долара във фонд за борба с корупцията

Немският индустриален гигант Siemens ще плати 100 млн. долара в рамките на 15 години, които ще бъдат внесени във фонд за борба с корупцията, след като разследвания разкриха злоупотреби в подразделения на компанията, съобщи АФП, позовавайки се на Световната банка.

Освен това от Siemens са се съгласили да не кандидатстват за поръчки на банката за две години като част от наказанието й.

В съобщението на банката се пояснява, че разследването за корупционни практики е било на проект в Русия, в който има участие подразделение на компанията.

Конгломератът със 161-годишна история е признал, че до 1,3 млрд. евро вероятно са били използвани незаконно за спечелване на договори в чужбина.

Вътрешно разследване на Siemens е разкрило, че практиката е широкоразпространена в много подразделения, включително и в Гърция. В края на май гръцките власти издадоха международна заповед за арест на бивш служител на Siemens в страната по обвинения в корупция, след като той не се явил на съдебно изслушване.

Срещу общо шестима гръцки служители са повдигнати обвинения във връзка с корупционния скандал, излязъл наяве през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още