IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия отхвърли с референдум връщането на дълговете

93% от населението се обяви срещу изплащането на 5,3 млрд. долара на Великобритания и Холандия

13:41 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия отхвърли с референдум връщането на дълговете

Населението на Исландия се обяви категорично срещу връщането на дълг от 5,3 млрд. долара на Великобритания и Холандия. Това се случи с гласуване на референдум вчера, на който гражданите трябваше да кажат мнението си за уреждане на споровете около фалита на IceSave Bank.

Целта на референдума бе да се видят обществените нагласи по въпроса, който е издигнат от Холандия и Великобритания като основен момент преди позволяването на страната да започне преговори за членство в Европейския съюз, пише АР.

Спорният въпрос е породен от желанието на Холандия и Великобритания да си върнат парите, изплатени на вложителите във фалиралата банка IceSave. Претенцията на Великобритания е в размер на 3,5 млрд., а тази на Холандия е за 1,8 млрд. долара.

Негативният резултат на референдума може да постави под въпрос траншовете от кредита, договорен от Исландия с Международния валутен фонд, добавя агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още