IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак холдинг АД

Първа дата за търговия на акции без право на дивидент

17:00 | 28.12.09 г.
Булгартабак холдинг АД

Акционерите на Булгартабак холдинг са гласували за разпределянето на брутен дивидент от 5,43 лв. на акция, или общо 40 млн. лв., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Това е станало на проведеното на 11 декември 2009 г. общо събрание на акционерите, като дивидентите ще са за сметка на неразпределената печалба на холдинга.

На 29 юни 2009 г. Булгартабак разпредели дивидент от 27 млн. лв. от печалбата за 2008 г., или 3,66 лв. брутно на акция. Така за година акционерите в дружеството получиха 9,09 лв. дивидент за акция, която преди около година се търгуваше около 18-20 лв. за брой.

Държавата ще си получи дивидента до 15 декември 2009 г., тоест преди изтичането на 14 дни от общото събрание, тъй като министърът на икономиката декларира, че няма да продава държавните акции до 25 декември 2009 г., когато ще бъде изваден списък на имащите право на дивидент. След 25 декември ще бъде изплатен и дивидентът на останалите акционери, като срокът ще бъде обявен допълнително. Около 88% от капитала на Булгартабак холдинг е държавна собственост.

Акционерите на тютюневия холдинг намалиха директорите на дружеството до трима от 10 преди това. Досега имаше по петима членове на управителния и надзорния съвет. Вече ще има само трима членове на Съвета на директорите, като това ще са Георги Костов, Иван Биларев и Аленсандър Манолев.

Материалите за общото събрание твърдяха, че новите директори ще са Георги Костов, Румен Порожанов, Дочо Карадочев, Асен Шехов и Иван Биларев.

Като членове на одитния комитет са осовободени Гергана Алексиева, Атанаска Георгиева и Валентин Груев. Местата им ще заемат Юлиян Николов, Емилия Янева и Ивелина Бахчеванова.

За последните 3 месеца акциите на Булгартабак холдинг поскъпват с 21,7% до 23 лв. за акция и 169,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още