IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще реши намаляването на таксата за пренос на енергия?

Бизнесът се опасява от ново поскъпване на тока за промишлеността, а едва ли някой ще посмее да повиши цената за домакинствата

09:00 | 27.06.13 г. 13
<p>
	<em>Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК</em></p>

Все още се търси къде е ключът за спасението на българската енергетика. Снимка: ЕК

Бизнесът посочва, че 2011 година е пикова и тогава износът на електричество е донесъл 800 млн. лева. „Само предприятията, членуващи в Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) са допринесли за над 10 млрд. лева приходи в брутния вътрешен продукт“, се казва в отвореното писмо. Бизнесът посочва още, че с износът на евтин ток се подпомагат икономиките на другите държави.

Тяхното предположение е също, че за износ ще бъде насочен токът, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй“, а не от ТЕЦ-вете и по този начин дори и надеждите, че износът ще помогне на мините, се изпаряват.

Само таксата ли спира износа?

Преди малко повече от година България трябваше да ограничи износа на електричество, защото студената зима повиши вътрешното потребление. На 31 януари 2012 година потреблението на електричество достигна рекордните 7,3 хил. мегавата.

На 5 май 2013 година пък беше ударено дъното – едва 2 хил. мегавата. 

В същото време износът намалява драстично – на ден изнасяме около 100 – 150 мегавата, а транзитът през нашата система е 250 мегавата, изчисли Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Стремежът е с намаляването на таксата да успеем да вземем пазара на унгарските и румънските производители.
Дали обаче действително това е решение. През последните години тежката криза, която обхвана Гърция, не отстъпва и всъщност тя е в основата и на по-ниското потребление.

Този извод прави Световната банка, разглеждайки енергийната система у нас. В анализа се добавя, че „Турция е важен пазарен канал, но увеличението не компенсира напълно спадът за другите страни“.

Така че износът на юг, основна дестинация на този етап, може би не е най-доброто решение и е нужна „нестандартна“ стъпка . Например търсене на пазари „на запад“. Едно от предложенията на Европейската комисия за българската енергетика е именно такова – да проучим кои страни се бавят с целите за „зелена“ енергия и да ги накараме да купуват нашия ток от ВЕИ-мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 27 rate down comment 10
krez
преди 10 години
В енергетиката заплатите са 2, 3, до 10 пъти по високи от средните за страната.Няма начин при тези заплати да бъдат договорени по-ниски цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
krez
преди 10 години
То и сега топлофикация разпределят разходите си между всичките си абонати а не само между консумиращите.Нещо повече. Чрез таксите за когенерации топлофикация прехвърля част от разходите си и върху всички консуматори на ел.енергия.Ако се премахне това "противоречие" ще станем роби не само на топлофикация а и на ВиК, енерго, телефонните оператори и те няма да эакъснеят а и много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
mick
преди 10 години
В енергийната система има противоречие - постоянните разходи се разпределят само между консумиращите ел. енергия, а не между всички абонати. Когато много повече консумират.. проблем няма, но сега когато сигурно само 1/2 от абонатите реално консумират .. се получава голямо изкривяване и всичко се прехвърля на гърба на консумиращите.http://mickideas.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
"и да ги накараме да купуват нашия ток от ВЕИ-мощности." И как ще ги накараме??? Едно е ясно проблемите в енергийния сектор ще се решат с повишаването на общата икономическа активност на всички страни в региона. Тогава недостига на електроенергия за тях, ще повиши цената на тока на външния пазар и по естествен начин ще почне да тегли нашите енергийни дружества. До тогава има няколко варианта. Единият, който не е никак за пренебрегване, е фалит на НЕК, а ЕСО да поеме изкупуването на ток от производителите, на предоговорени, по-ниски цени. Вторият е предоговаряне на цените от НЕК и теглене на облигационен заем за БЕХ, за закърпване на големите дупки и стабилизация на дружествата. Третият е масов фалит в енергетиката, хаос,масови съкращения, преразпределения на собственост от страна на банки кредитори и в края на краищата отново стабилизиране на енергетиката. Кой вариант ще се случи предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още