IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Повишаване на здравната вноска с 1 или 2%, като с допълнителните пари да бъде изграден втори задължителен стълб на здравно осигуряване. За тази възможност спомена по време на общественото обсъждане на новата здравна стратегия здравният министър д-р Таня Андреева.

Презумпцията на новите управници в здравното министерство е, че с генерираните допълнителни средства ще се финансира още един, втори, задължителен стълб на здравно осигуряване, като така ще се повиши качеството на услугите за пациентите, а от там качеството на здравеопазването.

Темата за повишаването на вноската за здраве не беше поставяна на дневен ред поне няколко години – от началото на управлението на ГЕРБ досега. Преди около четири години имаше идея за увеличаване на вноската от 8 на 10%, до което така и не се стигна. Няколкото сменени здравни министри по времето на ГЕРБ „се загубиха“ в лабиринтите на започнатите преди десетилетия реформи в сектора и в крайна сметка се стигна до извода, че доверието на българите в здравната система е почти напълно загубено, че липсват механизми, които да мотивират хората да си плащат осигуровките и че няма смисъл да се наливат пари в нереформирана система.

Днес обаче въпросът за повишаване на здравната вноска отново изплува, този път в стратегията на кабинета „Орешарски“, като път към по-добро здравеопазване.

Дали обаче по-високата здравна осигуровка ще повиши качеството на здравните услуги, дали ще върне доверието в системата или ефектът ще е коренно противоположен са въпросите, които си поставяме.

Фактите сочат, че за последните десетина години здравната вноска е нараснала, средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт също, а качеството на услугите се занижава, и парите, които българите отделят от джоба си за здраве, растат. По последна статистика България е на челните места в ЕС по средства за здраве, плащани от джоба.

Дали с повишаването на здравната вноска ще се повиши и нивото на здравеопазването e доста спорно. Но дори да е така, дали сега е моментът за подобно политическо решение? По различни данни, които няма как да бъдат точни, здравно неосигурените са около 2 милиона и продължават да растат. Наред с това държавата е безсилна да приложи лостове срещу тази тенденция. По-логично е да се случи опасението, че още по-малко хора ще внасят здравните си осигуровки. Едва ли повишаването на здравната вноска ще има смисъл, ако държавата не събере здравните вноски на неосигурените към момента. В противен случай, ако бъде увеличена вноската, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените - тези, които плащат за сметка на неосигурените, защото системата е солидарна.

А кой ще администрира допълнително генерираните средства? По закон парите от здравните вноски отиват в Националната здравноосигурителна каса, която би следвало да ги разпределя само за здравни плащания. Това обаче също остава под въпрос. Припомняме, че 1,5 милиарда лева от здравни вноски в резерва на касата миналата година бяха скандално прехвърлени към фискалния резерв за покриване на други дефицити. Или с други думи, и сега не е сигурно, че осемте процента, които отделяме от доходите си за здраве всеки месец, отиват по предназначение. А кой ще управлява парите, ако вноската стане 9 или 10% и кой ще гарантира, че ще бъдат похарчени за здраве, ще се събират в здравен фонд и т. н.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
На хора, които вярват, че земята е плоска и че слънцето се върти около нея, няма какво да се обяснява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
До Ricco Вярно е, че не можеш да си поискаш парите обратно. Но е вярно, че ако плащаш 24 лева, то тогава получаваш лечение за много по-малко заболявания, които са изрично упоменат в застраховката. За останалите просто си доплащаш. Така, че лечението което получаваш наистина е много пропорционално на влаганите от теб средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Частното здравно осигуряване на всякъде по света се гради на застрахователни принципи и няма нищо общо със солидарния модел."----------------*** ти т'ва сериозно ли го мислиш?! :)))))Вярно, ако някой плати 24 лв., а ти 176 ще имаш по-високо ниво на покритие, но това покритие се задейства само ако имаш нужда. Ако нямаш, а нужда има онзи, който е платил 24 лв., твойте 176 отиват за обезщетение за него. Ако не вярваш *** си поискаи парите от (примерно) застраховка ГО (ако не си я ползвал тази година). Същото става и ако някой е платил колкото теб и той има нужда от парите - пак се вземат от твойте и се дават на него. Ти да не мислиш, че застрахователите са открили някакво перпетум мобиле - плащаш 176, а ти дават 20'000 при нужда. Нцък! Вземат от всички и плащат на който има нужда. Това е солидарност в най-най-чист вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Принципно си прав, обаче в случая с раждането нищо не можеш да направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 1
bigiadri
преди 10 години
Вместо да увеличават вноските ТРЯБВА ЯСНО БЕЗ ЗАОБИКАЛКИ ДА СЕ ЗАПИШЕ: Който не плаща здравни осигуровки ,няма право на БЕЗПЛАТНО ОБСЛУЖВАНЕ! В Германия можеш да умреш пред болницата ,ако не си осигурен или не платиш предварително ! За да те лекуват трябва да си платиш , без значение как- със осигуровки, застраховки или кеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 0
vinsa
преди 10 години
Време е за 2 пъти по-високи заплати!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Мноооого си далеч от истината. Частното здравно осигуряване на всякъде по света се гради на застрахователни принципи и няма нищо общо със солидарния модел. Солидарен модел е, когато аз плащам за една здравна услуга 176 лв. на месец, а друг за същата услуга да плаща примерно 24 лв. В частен фонд това НЯМА как да стане. Набий си го в червената главица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
... и как се промени драстично тв-пазара а и медийното пространство иЗцяло само за две години, че и рекламата , и клиповете и сериалите , и целият сектор с хора през последните няколко години(вкл и с *** продукции)...ако си бяхме стояли с Канал 1 и Гарелов(гнус) досега...ха сега се сетете кога се случиха тия две промени ...то и за здравните фондове тогава имаше план как да се реформират но народа реши че промените му идват твърде много и предпочита солта и тоягите...нищо...ще им дойде времето на частните фондове - ако не 2002, то след десетина г, ако не 2012 - може би 2022...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Браво на авторката. Много добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Частните фондове рано или късно ще поемат своя дял от здравното обслужване на обществото ни - защото този модел е ясно че работи и има многобройни страни за положителни примери - докато нашето общество се напъва да измисля топлата вода и да се съпротивлява на промените, ей тъй на инат и на инат... Лошото е че отиваме към по късният вариант - по класическият модел със солта , тоягите и плащането най накрая..Промените са неизбежни! Въпросът е колко още ценно врем и ресурс и избягали българи ще струва това :(((А за това че промените са неизбежни - ще дам два примера/спомена:- спомнете си колко години отне да се прокара лиценз за втори мобилен оператор, и по колко лв на минута дереше тогавашният оператор - аз помня 1.50 лв; и то във времена когато лев и петдесе бяха пари . .. - и спомнете си колко години България нямаше втора национална телевизия( повече от десет!!!след 1990г...абсурд някакъв...забравили сме го); и как се промени драстично тв-пазара а и медийното пространство иЗцяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още