IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Повишаване на здравната вноска с 1 или 2%, като с допълнителните пари да бъде изграден втори задължителен стълб на здравно осигуряване. За тази възможност спомена по време на общественото обсъждане на новата здравна стратегия здравният министър д-р Таня Андреева.

Презумпцията на новите управници в здравното министерство е, че с генерираните допълнителни средства ще се финансира още един, втори, задължителен стълб на здравно осигуряване, като така ще се повиши качеството на услугите за пациентите, а от там качеството на здравеопазването.

Темата за повишаването на вноската за здраве не беше поставяна на дневен ред поне няколко години – от началото на управлението на ГЕРБ досега. Преди около четири години имаше идея за увеличаване на вноската от 8 на 10%, до което така и не се стигна. Няколкото сменени здравни министри по времето на ГЕРБ „се загубиха“ в лабиринтите на започнатите преди десетилетия реформи в сектора и в крайна сметка се стигна до извода, че доверието на българите в здравната система е почти напълно загубено, че липсват механизми, които да мотивират хората да си плащат осигуровките и че няма смисъл да се наливат пари в нереформирана система.

Днес обаче въпросът за повишаване на здравната вноска отново изплува, този път в стратегията на кабинета „Орешарски“, като път към по-добро здравеопазване.

Дали обаче по-високата здравна осигуровка ще повиши качеството на здравните услуги, дали ще върне доверието в системата или ефектът ще е коренно противоположен са въпросите, които си поставяме.

Фактите сочат, че за последните десетина години здравната вноска е нараснала, средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт също, а качеството на услугите се занижава, и парите, които българите отделят от джоба си за здраве, растат. По последна статистика България е на челните места в ЕС по средства за здраве, плащани от джоба.

Дали с повишаването на здравната вноска ще се повиши и нивото на здравеопазването e доста спорно. Но дори да е така, дали сега е моментът за подобно политическо решение? По различни данни, които няма как да бъдат точни, здравно неосигурените са около 2 милиона и продължават да растат. Наред с това държавата е безсилна да приложи лостове срещу тази тенденция. По-логично е да се случи опасението, че още по-малко хора ще внасят здравните си осигуровки. Едва ли повишаването на здравната вноска ще има смисъл, ако държавата не събере здравните вноски на неосигурените към момента. В противен случай, ако бъде увеличена вноската, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените - тези, които плащат за сметка на неосигурените, защото системата е солидарна.

А кой ще администрира допълнително генерираните средства? По закон парите от здравните вноски отиват в Националната здравноосигурителна каса, която би следвало да ги разпределя само за здравни плащания. Това обаче също остава под въпрос. Припомняме, че 1,5 милиарда лева от здравни вноски в резерва на касата миналата година бяха скандално прехвърлени към фискалния резерв за покриване на други дефицити. Или с други думи, и сега не е сигурно, че осемте процента, които отделяме от доходите си за здраве всеки месец, отиват по предназначение. А кой ще управлява парите, ако вноската стане 9 или 10% и кой ще гарантира, че ще бъдат похарчени за здраве, ще се събират в здравен фонд и т. н.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Жекофф,малко да те образовам: Дали фонда е държавен или частен няма отношение към това дали е солидарен или не. Частните фондове също работят на солидарен принцип - плащат всички, а ползва който има нужда (от платилите). Всички видове застраховки (също частни) са също реализация на модела за солидарност. Това, че средствата се управляват от частна компания никак, ама никак, никак не значи, че модела не е солидарен. Всъщност, който иска да избяга от който и да е солидарен модел няма нужда от никакви фондове или застрахователи - отива и просто си открива (депозитна) сметка в банка по свой избор и си внася колкото и когато си поиска. Съответно, ако му се наложи си тегли и ползва колкото иска или има. И никой не може да му пипне парите. Нито той на другите. Това е лична партида в чист вид и който иска може още днес да си реализира такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Реформа - дума която нацията ни е намразила но не заради многото проведени реформи и резултата от тях а заради НЕПРОВЕЖДАНЕТОна истински реформи и многото приказки и плюс очакванията че живота (ни) ще се промени към по добро БЕЗ ние самите да се стремим да се променим... Ако може само другите (това философията на класическият тарикат)Та реформа означава намаляване(!!) на разходите и/или преструкториране на съществуващите на принципно различен начин; не УВЕЛИЧАВАНЕТО на разходите!!! - последното е грабеж и лакомия за ново преразпределение и произвол от страна на държавните чиновници свикнали по тия източни земи да се разпореждат с живота на крепостните си селяни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
Longin
преди 10 години
Никакво вдигане!! - а на първо време да се поправи измамата която "либералната" партия ДПС извърши в предишната тройна коалиция - вдигнаха вноската от 6% на 8% с обещанието тия допълнителни пари да влизат при шепата частни здравни фондове; които (доброволно!!) удвоиха събраните си премии за няколко години до над 40 млн. Лв , и работещите в средни и големи фирми(вкл. държавни !!!като АеЦа) , и работодателите им ОТДАВНА познават и ползват, и са опитали че работят;За да не се занимават с направленията и глупостите на зле-работещата лакома монополна държавна система - поне за леките и средни заболявания.. А да работят и да произвеждат че да може да сме "социална държава??!!!"". тия 2% които ДПС набута в НЗОК са над 200 млн лв годишно, ха да ги насочат тези НАШИ пари към частните фондове па дори за един лимитиран срок от 3-4 г и да видим на практика дали няма частната застрахователна система да се справи ПО-ДОБРЕ...Дори 1% от осемте да отиде - пак ще е нагледна революция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
Въпросът е твърде деликатен. В съзнанието ми изплуват образи от американски филми, в които на героите все не им стигат парите от здравната застраховка. И се почват едни трагедии... Добре, даваме по 1000 - 2000 лева на година за здраве, ама ако някой от нас има нужда от лечение за 30 - 40 хиляди го получава. Иначе голям зверилник ще бъде. Все пак нали има някакви общочовешки ценности... Иначе за по-дребни болежки си има здравни фондове. Там е доста по-културно. За пренасочения милиард и половина - лошо. Едва ли е откраднат целия, но пак е лошо. Ей затова трябва силна и независима съдебна система. И будно, непримиримо общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 2
Ludmil_Garkov
преди 10 години
Проблемът не е толкова с неосигурените - те не получават помощ. Проблемът е с осигурените от държавата - тя плаща по 8.40 на месец за пенсионери, студенти и др. Какво можеш да получиш срещу 8.40? Колкото и да вдигнеш вноската на редовно осигуряващите се 1-1.5 млн души, тя не може да покрие "дефицита" от държавно неосигурените. А те ползват същия пакет, който ползват и хората плащащи по 176 лв/месец - и, са доста по-редовно ползващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
Контрол може да се налага където има алтернатива и сериозен ресурс .За съжаление много от хората в БГ нямат алтернатива нито за личен лекар нито в болничната помощ .Не могат да избират нито спешната помощ от кого да се окаже , нито в коя болница да ги закарат , нито могат да си позволят да отидат до друг град .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 10 години
Ако си от село Х и установиш , че имаш фалшив профилактичен преглед от GP.Отиваш и подаваш жалба . Оставаш без личен лекар . И ако ти се наложи умираш без мед. помощ . Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Добре е и че започват да излизат данни за злоупотреби на лични лекари, зъболекари и особено на болници.Министерството изгражда услуга и сайт, в който всеки може да провери какво е ползвал като медицински услуги през годината. Това засега е единственото свястно нещо, което е направило правителството на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
Също е добре ако някой има статистика след промяната как се е променил броя на осигурените ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 25 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Има ли някой който да смята, че увеличението на вноската от 6% на 8% преди 4 години е подобрило някакси здравеопазването за този период? Ето тук е отговорът на въпроса да се вдига или да не вдига?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още