IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Повишаване на здравната вноска с 1 или 2%, като с допълнителните пари да бъде изграден втори задължителен стълб на здравно осигуряване. За тази възможност спомена по време на общественото обсъждане на новата здравна стратегия здравният министър д-р Таня Андреева.

Презумпцията на новите управници в здравното министерство е, че с генерираните допълнителни средства ще се финансира още един, втори, задължителен стълб на здравно осигуряване, като така ще се повиши качеството на услугите за пациентите, а от там качеството на здравеопазването.

Темата за повишаването на вноската за здраве не беше поставяна на дневен ред поне няколко години – от началото на управлението на ГЕРБ досега. Преди около четири години имаше идея за увеличаване на вноската от 8 на 10%, до което така и не се стигна. Няколкото сменени здравни министри по времето на ГЕРБ „се загубиха“ в лабиринтите на започнатите преди десетилетия реформи в сектора и в крайна сметка се стигна до извода, че доверието на българите в здравната система е почти напълно загубено, че липсват механизми, които да мотивират хората да си плащат осигуровките и че няма смисъл да се наливат пари в нереформирана система.

Днес обаче въпросът за повишаване на здравната вноска отново изплува, този път в стратегията на кабинета „Орешарски“, като път към по-добро здравеопазване.

Дали обаче по-високата здравна осигуровка ще повиши качеството на здравните услуги, дали ще върне доверието в системата или ефектът ще е коренно противоположен са въпросите, които си поставяме.

Фактите сочат, че за последните десетина години здравната вноска е нараснала, средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт също, а качеството на услугите се занижава, и парите, които българите отделят от джоба си за здраве, растат. По последна статистика България е на челните места в ЕС по средства за здраве, плащани от джоба.

Дали с повишаването на здравната вноска ще се повиши и нивото на здравеопазването e доста спорно. Но дори да е така, дали сега е моментът за подобно политическо решение? По различни данни, които няма как да бъдат точни, здравно неосигурените са около 2 милиона и продължават да растат. Наред с това държавата е безсилна да приложи лостове срещу тази тенденция. По-логично е да се случи опасението, че още по-малко хора ще внасят здравните си осигуровки. Едва ли повишаването на здравната вноска ще има смисъл, ако държавата не събере здравните вноски на неосигурените към момента. В противен случай, ако бъде увеличена вноската, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените - тези, които плащат за сметка на неосигурените, защото системата е солидарна.

А кой ще администрира допълнително генерираните средства? По закон парите от здравните вноски отиват в Националната здравноосигурителна каса, която би следвало да ги разпределя само за здравни плащания. Това обаче също остава под въпрос. Припомняме, че 1,5 милиарда лева от здравни вноски в резерва на касата миналата година бяха скандално прехвърлени към фискалния резерв за покриване на други дефицити. Или с други думи, и сега не е сигурно, че осемте процента, които отделяме от доходите си за здраве всеки месец, отиват по предназначение. А кой ще управлява парите, ако вноската стане 9 или 10% и кой ще гарантира, че ще бъдат похарчени за здраве, ще се събират в здравен фонд и т. н.

Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
За по-висока здравна не е, защото и със сегашните средства има толкова много злоупотреби по-големи от пропуснатите ползи от контрабанда.Време е за бой с кирки и лопати по крадливи социалистически и депесарски кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 4
vzhekoff
преди 10 години
Време е солидарният модел да се модернизира - солидарност само за ограничен кръг здравни услуги - спешна помощ, раждане, онкоболни, донорства, кръводаряване и подобни. в останалите случаи - който не се е осигурявал - вън. А най-добре изобщо останалите случаи да минат изцяло към здравните фондове. Нещо като идеята на Императора - 2-3% за ограничен кръг солидарно плащани тежки дейности, останалите 5-6% - по здравен фонд и всеки да си гледа него си. *** и българите-*** - вън от здравната система. Държавата да плаща осигуровките на пенсионерите. Който не е плащал последните 10г. - няма право на здравна услуга. Тепърва ще видите как ще се завърнат 1 млн. неосигурени и амортизирани бачкатори и ще легнат и те на хранилката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
econo_miss
преди 10 години
Всъщност, вдигането на тези вноски товари най-много бизнеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 2
qnidopi
преди 10 години
Нека дигат.. Тъкмо да се срине всичко по-бързо и да си приключва с тая олигофрения. Писна ми на година да ми взимат по 1500-2000 лв от заплатата и в крайна сметка аз да ползвам няма и 200 от тях, защото ВСИЧКО друго си го доплащам в крайна сметка.. Даже дано ги направят 16% та да се осънаят българските овце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
econo_miss
преди 10 години
Фамилията ти да не е Луканов, или Луджев???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
econo_miss
преди 10 години
Ако твоите родители са от върхушката, сигурно това са изработили.Моите не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 10
econo_miss
преди 10 години
Не съм много млад, но не съм и стар. По мое време (Татовото) всяко училище имаше лекар. Не съм чул дете да умре в час по физическо или нещо друго, а сега??? Спиралата в България на е възходяща, а низходяща.Нима новите лекари (които остават в България) са по-кадърни. Трябва да се ограничи броя на GP тата и ще се оправим. Между другото, въведоха ли електронната здравна карта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 10 години
В никоя страна няма подобно по качество и ниска цена здравеопазване.Дължи се на експлоатация на малкото останали и закрепостени по различни причини медицински кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 5
hellwitch
преди 10 години
Това какво са изработили родителите ни е хъмммм два национални фалита 91 и 97-***. Впрочем сегашното правителство е напълно способно(май само на това е способно) да ни напъха в 3-ти фалит в последните 25г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Ей този въпрос за прехвърлянето на парите от касата към НОИ много ви мъчи.За какво си мислите, че пенсионерите са похарчили пенсиите си - пак за лекарства.Истината е че докато управляващия средствата е един и същ винаги има опасност едни пари да се преместят от единия в другия джоб. По един или друг начин.За да не стават такива неща трябва да има възможност да пренасочиш вноската си в различни здравни фондове. А НЗОК да не се управлява от МФ и с законите за бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още