IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

08:12 | 13.08.14 г. 40
<p>
	2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. Снимка: freeimages.com

Властите пък обвиняват туроператори и туристи в алчност, твърдейки, че целият сектор е твърде раздут и небалансиран при около 1500 играча на пазара, от който 80 на сто държат седемте най-големи фирми.

Срещу пет от компаниите - Лабиринт, Роза ветров Мир, Идеал-тур, Нева и Експо-тур – властите са започнали наказателно разследване, подозирайки финансови измами. Според следствието собствениците на фирмите са знаели, че имат големи неизплатени задължения към партньори и не могат да погасят дълговете със собствени средства. Въпреки това те са продължавали да продават туристически пакети. Ръководството на Лабиринт е обвинено и в присвояване на най-малко 100 млн. рубли.

Още проблеми

Положението на клиентите на Нева и Лабиринт се усложни и от факта, че на 30 юли Руската централна банка (РЦБ) отне лиценза на застрахователя Восхождение, при който е била застрахована дейността на двете компании, а се оказа, че той пък не е презастраховал рисковете. Според оценки на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) клиентите на Лабиринт могат да се надяват да получат едва около 10 на сто от сумите, платени за пътуванията.

Превантивни мерки

Миналата година в туристическия сектор на Русия бе създадена организацията с нестопанска цел - Турпомощ, чиято цел е точно при подобни случаи да съдейства за връщане на злополучните туристи у дома. Всеки оператор, членуващ в Турпомощ, внася годишна вноска от минимум 100 000 рубли. През пролетта фондът е разполагал с около 370 млн. рубли , съобщи АТОР, оценявайки разходите за връщане на туристите с извънредни полети от чужбина на 130 млн. рубли.

Министерството на извънредните ситуации пък бе призовано да съдейства за прибирането на туристи, които са купили от Лабиринт само самолетни билети, а не пълни туристически пакети, тъй като тези случаи не влизат в компетентността на Турпомощ.

Съдействие оказаха и редица партньори от бранша, например туроператорски компании от България и Гърция, благодарение на което много хора успяха да продължат почивката си. На пострадалите клиенти на Нева пък бе предложена безплатна едноседмична почивка в Сочи.

Междувременно ръководителят на организацията Турпомощ Вячеслав Басов съобщи, че днес е приключила евакуацията на руски туристи, блокирани в чужбина след вълната фалити на туроператори. Със сутрешен полет от България днес в Русия са се завърнали последните 200 руски туристи, останали блокирани в чужбина, след поредицата фалити на туроператори. Снощи Турпомощ е евакуирал около 1300 туристи.

В момента в чужбина има още около 500 руски туристи, които обаче не се нуждаят от помощ, тъй като имат билети за връщане и ще пътуват според първоначалните си планове, допълни Басов.

Последиците за отрасъла, не само в Русия, но и в страните, които разчитат на руските туристи за туристическия си сезон като Гърция и България, тепърва ще се оценяват. Загубите за Гърция от фалитите на големи руски туроператорски агенции за момента се изчисляват на 300 млн. евро, съобщава вестник "Етнос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аз не давам акъл, нашите далавераджии явно знаят по добре как се прави бизнес, също и като простите сервитиорки, как да вземат повече бакшиш, като разбиеш сметката всеки да си плати отделно, щото много работа им е да разбиват сметката и ги мързи остаа с 2лв. вместо с 8лв. бакшо, но от там кат се тръгне, та ногоре по стъпалата до бамбашка крадците с хотелите и те я карат на същия хал, боли ме шапката, те ше губят туристи не аз, както имаше една поговорка - златен клас вирей, прос народ живей, манталитета е проблема при нас, просто това ако не се промени, нищо няма да се промени още 500г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Сега, къде съм намерил квартирка, моля да не коментираш. И твоето както и моето мнение е чисто субективно , на база някакви места на съответното място, които лично сме посетили и така си вадим изводи за дестинацията. Самото название Малякия иде да покаже, че не си обективен. Севрна Гърция има всичко, от наша работа презастрояване, до абсолютно диви села. В Италия имах честта да посетя Лидо ди там какво беше , абсолютен Слънчев Бряг, може да има и хубави места, не съм познавач. Капри става, но не е това което се говори. Факт е, че самите Италианци ходят в Хърватска. Ако си вадиш изводите за Хърватска на база Дубровник, то аз коментирам места като Црез, Пула и т.н. Хърватска генерално е мястото за яхтинг и кемпер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
не помня да е имало лесна година за тия ревачи.всяка година едно и също - рев. но някакви действия за вдигане качеството на обслужването не си спомням да видях.педалкии, налягайте дебелите *** и бачкайте иначе скоро ще си спите сами по хотелите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
Може би е донякъде до вкуса на човек. В Турция се набляга повече на месото, което поне на мен не ми допада. В Гърция има повече вегетариански неща, по това си падам, не съм вегетарианец, но не обичам да се тъпча с месо.Истината е, че дори хляба там няма нищо общо с нашенското нещо което ни се продава тук за хляб. Просто е истински хляб, а не брашно с добавки, подобрители и т.н. химии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 1
ert
преди 9 години
Нашето черноморие отдавна не е нещо, което да си струва за почивка. Реално, у нас разбирането за морски туризъм е заменено от курортено-пиянски туризъм, т.е. едни тълпи се шляят из едни сбутани и пренаселени курорти и като няма какво да правят се наливат с алкохоол менте. А вечер на дискотеките.В нормалните дестинации като Гърция например не е така. Първо, че човек има какво да прави и какво да обикаля като отиде на почивка. Второ, че е ШИРОКО, а не сбълскано и претъпкано. Има какво да правиш, не ти се налага да се наливаш като прасе. Яденето също е коренно различно, ол инклузивите са сравнително рядко срещани, не като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Е с нивото на храната в Гърция над Турция ИЗТЪРЧА сериозно. Останалото е горе долу така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Грую, респект за патриотизма обаче ... леко си се объркал. България няма чисто природни дадености да се срявнява с Гърция. Просто там има 3000 км крайбрежие, тук - 400, Хърватска има също огромно крайбрежие и стотици острови, ние имаме остров света Елена, накрая, ония имат средиземно и адриетическо море- отворени лазурно сини морета, ние имаме черно море, затворено от Босфора в което цяла Европа, половин Русия плюс държави като Турция, Армения и др. си излива л***ата и няма къде да идат.Единстевно имаме хубаво пясъчно дъно, което те нямат.Италия и Испания изобщо не са в играта, зле е там, и те нямат тази природа, но Гърция и Хърватска... извинявай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 1
mnz
преди 9 години
Най-евтино е в Турция, Гърция е една идея нагоре, Слънчев бряг е още една идея по-скъпо. Западна Европа не коментирам, не съм ходил. Предпочитам с колата по-наблизо, по-удобно е има къде да си сложиш багажа, а и по-лесно обикаляш местните забележителности като имаш транспорт.Относно храната обаче, мога да кажа, че тази на Слънчев бряг е няколко идеи, дори цяло качество, най-ниско като качество и вкус. Турция предлага храна на много по-добро ниво над нас, а Гърция още едно ниво нагоре. Просто няма място за сравнение.П.П. Запаси се с лекарства за разстройство, почти сигурно няма да ти останат зян. Диаростад е добро лекарство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 2
Ghostenin
преди 9 години
Не става дума за западна европа, там е значително по-скъпо, но и стандарта на хората е друг. В сравнение с една Гърция и Турция обаче родните курорти са сравними по цени, но по качество и чистота отстъпват многократно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 3
Ghostenin
преди 9 години
Истината е, че българите лека полека поумняваме и си даваме сметка, че нашето Черноморие е мръсно, презастроено и скъпо. Навсякъде ти гледат джоба, цените до небето, а отношението все едно си длъжен да им плащаш, защото видиш ли сезона бил лош.Може да е гадно, но не 10%, а 30% спад им пожелавам догодина, а и следващата...пък дано накрая разберат, че българите сме им основните клиенти и започнат да мислят и за нас, а не само да ни скубят като пилци и да си мислят, че сме толкова глупави и не виждаме как се прави в една Гърция или една Турция...Ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още