IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите газови неволи на 2014 година

През тази година беше сложена точка на "Южен поток", но дали това няма да разкрие нови възможности за Европа?

09:00 | 26.12.14 г. 11
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

 

Нещо повече – санкциите на Запада заради анексирането на Крим предвиждат още и ограничаване на износа на технологии към Русия за енергийните компании. Това също може да бъде отчетено като пречка за разработването на нови газови находища в Русия и води до загуби за „Газпром”.

Държавният газов гигант отчете спад на печалбата си от 23% само в първото полугодие на 2014 година, когато санкциите все още не бяха влезли в сила.

Основна причина за спирането на „Южен поток” е и съпротивата на Европейската комисия. Още през 2013 година Брюксел обяви, че проектът не е европейски, но тъй като диверсифицира трасето на руския газ за Стария континент, той все пак е приемлив. Единственото условие, което чиновниците поставиха, беше спазването на Третия енергиен пакет за либерализацията на енергийния пазар.

Този пакет е един от малкото, носещи духа на единна политика на ЕС в областта на енергетиката. Целта е да бъде намален монополът на големите енергийни компании и затова в него са заложени разделението на собствеността на мрежата и доставчика. Именно и това е основната критика на ЕК за „Южен поток”.

Освен това от Брюксел настояват трети страни да имат възможност да пренасят своя суровина по тръбите, а транзитните такси да се определят от независим регулатор (за България това би трябвало да бъде Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - ДКЕВР), а не по силата на двустранни споразумения.

За „Газпром” всички тези условия се оказаха неприемливи. Русия отказа да поиска изключение от правилата, както направи години по-рано за „Северен поток”. 

Все пак, макар и с нежелание, Русия седна на масата за преговорите с представители на ЕК, чиято цел беше да направи съвместим проекта с европейското законодателство. Дискусиите на работната група започнаха в началото на годината, но така и не беше постигнат някакъв напредък, защото разговорите бяха прекъснати след едностранното анексиране на Крим от страна на Москва.

Действията по „Южен поток” в България през 2014 година

За ЕС „Южен поток” не е приоритет, както нееднократно обясниха представители на Комисията на различни нива. За България обаче проектът е важен, обявен за такъв с национално значение от не едно правителство и носещ инвестиции и нови работни места.

Правителството на Пламен Орешарски, което всячески защитаваше и се бореше за проекта, реално трябваше да го замрази заради наказателна процедура от ЕК. От Брюксел изразиха своите съмнения относно липсата на прозрачност при избора на изпълнител на строителните работи на българска територия. Наказателната процедура все още е налице въпреки заявките на президента Путин, че проектът е спрян.

Макар и заявило замразяване на проекта, правителството на Пламен Орешарски в последните си дни на власт даде разрешително за строеж на компресорната станция на „Южен попок” на плажа Паша Дере. Това действие получи редица критики заради опасенията от допълнителни действия от страна на ЕК.

Допълнително „Южен поток България” купи и 17 горски имота, които бяха в активите на Министерството на земеделието и храните.

Една от вероятните причини администрацията да не се съобрази с изявленията на премиера беше разкрита от думите на зам.-министъра на енергетиката Антон Павлов в новото правителство на Бойко Борисов. Пред депутатите той призна, че реално в Министерството на икономиката и енергетиката не е била внесена заповед от Пламен Орешарски за спиране на работата по проекта. 

Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 12
StefanL
преди 9 години
Незабравяй и умният ни президент който няколко пъти се изказа ни в клин ни в ръкав че Русия води агресивна политика и е опасност за България. На тебе ако ти кажа че си мухлю ти ше инвестираш ли в мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
само неграмотници могат пишат такива глупости като теб! Цяла европа се стреми към необятните руски пазари ама *** сега *** ще ядеш полски и холандски домати а за нашите няма кой да ги произвежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
Абе *** ами Германия как направиха Северен поток той нали е построен по същите критерии който трябваше да построим и Южен . Турция без да се замислят го лапнаха ! Бойко мутрата след като видя че му показаха среден пръст се разбяга да моли Русия ама пак му показаха среден пръст. Само *** като теб могат да пишат такива глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Nikola666
преди 9 години
Само леко уточнение към статията. Правителството на Пламен Орешарски спря работата по "Южен поток" след като ДПС, под командата на Турция излезе от коалицията. Все пак "Южен поток" е конкурент на всички алтернативни газопроводи минаващи през Турция, а и Русия е новият стар враг. Тлъстият чек донесен от тримата американски конгресмени само подслади работата и накара Орешарски да се ухили от ухо до ухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
крас
преди 9 години
В СТАТИЯТА Е КОНСТАТИРАН ФАКТА, че "подаваните количества газ от Русия към Европа намаляват всяка година в условията на КРИЗА на Стария континент" !РАШАНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ ДА ИНВЕСТИРАТ В ЕДНА ОБХВАНАТА ОТ КРИЗА ЕВРОПА!Естествено е тази необходима за производството кръв да тече там където то го има! Има го в Китай, има го и в Турция!ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА РУСИЯ Е НАСОЧВАНЕТО НА ГАЗОВИТЕ ПОТОЦИ КЪМ КИТАЙ, КОЙТО ЩЕ ЗАМЕНИ ГЕРМАНИЯ КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРНЬОР НА РУСИЯ!В изказването си Путин ясно фиксира новата икономическа зона каквато е предвидена да бъде Турция с новите си ядрени централи и независимата газопреносна мрежа! А ЕВРОПА??Европа ще продължава да бъде един структурно неидентифициран субект, който не би могъл да бъде отнесен към нито една от формите на ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ!Докога ще продължи съществуването й без основния закон - КОНСТИТУЦИЯТА и надграждащите я закони е въпрос, който чака своя отговор!Такава неопредлена форма на държавност каквато е ЕВРОПА е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Според изчисленията на енергийните експерти потребността на Европа от ефтин руски газ ще се увеличи от сегашните 30% на 50 % , така че ние както винаги при решаващи моменти в историята отново сме на губещата страна и този път вероятно ще е последен защото надали ще продължим да съществуваме като държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
Нека си прав-тогава турците що ще го строят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Нормално е Русия да сложи точка на Южен поток . С този неграмотен пресидент Плевнелиев може само да се срамуваме че сме българи. 10 пъти простоватият ни президент публично нарече Путин агресор и русия агресивна страна и Обама да беше на негово място щеше да спре проекта. По добре е да помислим как по бързо да се отървем от такива неграмотни продажници като Пленелиев Борисов Кунева Местан Симеонов Първанов Калфин Станишев Бареков всички тези смешковци за виновни за загубата на ЮП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още