IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите газови неволи на 2014 година

През тази година беше сложена точка на "Южен поток", но дали това няма да разкрие нови възможности за Европа?

09:00 | 26.12.14 г. 11
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

От думите на премиера Пламен Орешарски пред 42-то Народно събрание пък стана ясно, че „Южен поток” не прави изключение от повечето мащабни проекти, които се изпълняват у нас в последните години – подробностите по договора са защитени от търговска тайна и обществото и дори депутатите не могат да се запознаят с тях.

Но един от най-големите скандали около проектната компания, натоварена да реализира проекта на територията на страната, обаче гръмна в мандата на служебното правителство на Георги Близнашки.

Броени дни след като министрите заеха своите постове, стана ясно, че уставният капитал на „Южен поток” е повишен и българската страна трябва да плати 191 млн. лева. Това стана въпреки решението на предишното правителство и изрична заповед на служебния енергиен министър Васил Щонов, направена по време на заседание на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Това беше определено от Драгомир Стойнев, енергиен министър в кабинета „Орешарски”, като довършителни работи по проекта, но не и нови действия. Така че и това действие не доведе до затягане на санкциите от ЕК във връзка с водената вече наказателна процедура.

Макар и избраният изпълнител на проекта на българска територия да се оттегли официално, а проектът е спрян, наказателната процедура от ЕК срещу страната ни още продължава.

Но всъщност въпреки всички заявки, дори и на най-високото ниво (руският президент Владимир Путин), официално уведомление и писмено искане за денонсиране на споразуменията за „Южен поток” България все още не е получила. Така, с благословията на Брюксел, правителството продължава работата по проекта и ще издаде необходимите разрешителни. Целта е България да изпълнява договорките, предвидени в двустранните споразумения по проекта и Русия да няма основание да иска неустойки. 

На ниво ЕС също няма писмена информация и уведомление за прекратяване на проекта. Европейският комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович има потвърждение само от телефонен разговор с енергийния министър на Русия  - Александър Новак. 

Загубите

Когато руският президент Владимир Путин сложи край на "Южен поток", той препоръча на София да потърси от Брюксел обезщетения за пропуснати ползи в размер на 400 млн. евро годишно. Тезата за размера на загубите беше потвърдена от редица политици, сред които и Румен Овчаров. Те обаче забравиха да допълнят, че става дума за загубени приходи от проекта, ако работи в пълния си капацитет. 

С приходите от транзитните такси обаче българската страна трябва да покрива разходите, направени за инвестиции - към 4 млрд. евро, а при ниското към момента потребление на газ (подаваните количества от Русия към Европа намаляват всяка година в условията на криза на Стария континент) не е ясно кога ще бъде изпълнен пълният капацитет на тръбите. 

При липсата и на избран финансов модел, подписано ясно споразумение за приходите, транзитните такси и други параметри, изчислението на пропуснатите ползи и директните загуби остава в сферата на бъдеще неосъществимо. 

Алтернативите

Краят на "Южен поток" активизира търсенето на алтернативи. През тази година беше даден старът на подкрепения от ЕС проект "Южен газов коридор" с първата копка по Трансадриатическия газопровод (ТАР). Целта на тази тръба е да пренесе природен газ от Каспийско море до Европа през територията на Турция и Гърция. 

България също може да се възползва от възможността да получава каспийски газ, но за целта трябва да бъде изградена връзката "Комотини - Стара Загора". За съжаление обаче работата по всички газови връзки със съседните страни и през тази година не се развива. Връзката с Румъния, например, буксува заради скъсана тръба под Дунав вече повече от година. Бави се реализацията на връзката със Сърбия, както и на тази с Турция. 

На думи обаче нещата съвсем не стоят така и различни алтернативи вече се обсъждат в Министерския съвет. Изготвят се нови планове, като един от тях е изграждане на мащабен газов хъб на българска територия. Друга опция е да се подпише директен договор между ЕС и Русия за покупка на газ от хъб на границата между България, Гърция и Турция. Така природният газ ще бъде разпределян към Европа чрез газопреносната мрежа на България и Гърция. 

Всъщност строителството на "Комотини - Стара Загора" може да получи европейски тласък след решението за проекта "Вертикален газов коридор", който да обвърже газопреносните системи на Гърция, България и Румъния. Неговият капацитет ще бъде между 3 и 5 млрд. куб. метра годишно, а източниците на газ ще бъдат не само доставките по ТАР, но и терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция. 

Дано обаче при всеки вариант водещи за нас бъдат българските интереси, а не само препоръките на ЕС или плановете на Русия.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 12
StefanL
преди 9 години
Незабравяй и умният ни президент който няколко пъти се изказа ни в клин ни в ръкав че Русия води агресивна политика и е опасност за България. На тебе ако ти кажа че си мухлю ти ше инвестираш ли в мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
само неграмотници могат пишат такива глупости като теб! Цяла европа се стреми към необятните руски пазари ама *** сега *** ще ядеш полски и холандски домати а за нашите няма кой да ги произвежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
Абе *** ами Германия как направиха Северен поток той нали е построен по същите критерии който трябваше да построим и Южен . Турция без да се замислят го лапнаха ! Бойко мутрата след като видя че му показаха среден пръст се разбяга да моли Русия ама пак му показаха среден пръст. Само *** като теб могат да пишат такива глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Nikola666
преди 9 години
Само леко уточнение към статията. Правителството на Пламен Орешарски спря работата по "Южен поток" след като ДПС, под командата на Турция излезе от коалицията. Все пак "Южен поток" е конкурент на всички алтернативни газопроводи минаващи през Турция, а и Русия е новият стар враг. Тлъстият чек донесен от тримата американски конгресмени само подслади работата и накара Орешарски да се ухили от ухо до ухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
крас
преди 9 години
В СТАТИЯТА Е КОНСТАТИРАН ФАКТА, че "подаваните количества газ от Русия към Европа намаляват всяка година в условията на КРИЗА на Стария континент" !РАШАНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ ДА ИНВЕСТИРАТ В ЕДНА ОБХВАНАТА ОТ КРИЗА ЕВРОПА!Естествено е тази необходима за производството кръв да тече там където то го има! Има го в Китай, има го и в Турция!ОПРЕДЕЛЯЩО ЗА РУСИЯ Е НАСОЧВАНЕТО НА ГАЗОВИТЕ ПОТОЦИ КЪМ КИТАЙ, КОЙТО ЩЕ ЗАМЕНИ ГЕРМАНИЯ КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРНЬОР НА РУСИЯ!В изказването си Путин ясно фиксира новата икономическа зона каквато е предвидена да бъде Турция с новите си ядрени централи и независимата газопреносна мрежа! А ЕВРОПА??Европа ще продължава да бъде един структурно неидентифициран субект, който не би могъл да бъде отнесен към нито една от формите на ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ!Докога ще продължи съществуването й без основния закон - КОНСТИТУЦИЯТА и надграждащите я закони е въпрос, който чака своя отговор!Такава неопредлена форма на държавност каквато е ЕВРОПА е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Според изчисленията на енергийните експерти потребността на Европа от ефтин руски газ ще се увеличи от сегашните 30% на 50 % , така че ние както винаги при решаващи моменти в историята отново сме на губещата страна и този път вероятно ще е последен защото надали ще продължим да съществуваме като държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
Нека си прав-тогава турците що ще го строят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Нормално е Русия да сложи точка на Южен поток . С този неграмотен пресидент Плевнелиев може само да се срамуваме че сме българи. 10 пъти простоватият ни президент публично нарече Путин агресор и русия агресивна страна и Обама да беше на негово място щеше да спре проекта. По добре е да помислим как по бързо да се отървем от такива неграмотни продажници като Пленелиев Борисов Кунева Местан Симеонов Първанов Калфин Станишев Бареков всички тези смешковци за виновни за загубата на ЮП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още