IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на "Газпром" се срива с 23% за първото полугодие

Газовият гигант отчита ръст на продажбите и приходите, но оперативните разходи растат заради дълга на Украйна

15:05 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на "Газпром" се срива с 23% за първото полугодие

Руската газова компания „Газпром“ съобщи за ръст на продажбите на природен газ, но в същото време печалбата се срива с 23% на годишна база за първите шест месеца на 2014 година.

Според публикуваните финансови отчети в периода 1 януари – 30 юни 2014 година компанията отчита нетна печалба от 450 млрд. рубли (11,1 млрд. долара), или със 132,1 млрд. рубли по-малко спрямо същия период на миналата година. Пазарните очаквания бяха за печалба в размер на 484 млрд. рубли.

Оперативните разходи пък растат с 31%, или 529 млрд. рубли, до 2,2 трилиона рубли. Основната причина за увеличението на разходите са задълженията на „Нафтогаз Украины“, посочват от газовия гигант.

На фона на тези понижения „Газпром“ съобщава и за ръст на продажбите в Европа и в други страни, както и за увеличение на приходите от продажби. Като цяло компанията е получила 1,59 трилиона рубли от продажби на природен газ, което представлява увеличение от 7% спрямо първото шестмесечие на миналата година.

От данните е видно, че на чуждите пазари компанията е продала 86 млрд. куб. метра газ, спрямо 85 млрд. куб. метра през първите шест месеца на 2013 година. Приходите от продажба в чужбина са 883 млрд. рубли, което е увеличение от 7% спрямо миналата година. Причината е основно в по-високата цена, на която компанията е реализирала продажбите си.

Средната цена на суровината за Европа и другите чужди пазари вече е 12,8 хил. рубли за хиляда куб. метра, спрямо 11,9 хил. рубли през първото полугодие на миналата година.

В бившите страни от СССР „Газпром“ е продала 30,7 млрд. куб. метра газ, спрямо 27,4 млрд. куб. метра за същия период на 2013 година. Средната цена за бившите съветски републики се е повишила рязко – от 7,8 хил. рубли на 10,4 хил. рубли за хиляда куб. метра.

Най-големи количества природен газ компанията е реализирала на вътрешния пазар – 125,4 млрд. куб. метра. От съпоставката с 2013 година обаче се вижда, че доставките за руския пазар намаляват – за първите шест месеца на миналата година „Газпром“ е продала 133,6 млрд. куб. метра газ за своите руски клиенти. Средната цена също се повишава леко – 3,5 хил. рубли за хиляда куб. метра, спрямо 3 хил. рубли година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още