IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага промени в Закона за енергийната ефективност

Пред консултантите са поставени необосновано високи изисквания, според антимонополния орган

10:43 | 12.05.15 г.
КЗК предлага промени в Закона за енергийната ефективност

Препоръките на КЗК

В заключение, КЗК счита, че както търговците, така и физическите лица - консултанти по енергийна ефективност, са предприятия, тъй като предоставянето на услуги по обследване и сертифициране е стопанска дейност.

КЗК предлага да се премахнат предвидените в ЗЕЕ изисквания относно правно-организационната форма на доставчиците на тези услуги, като се предостави възможност на всяко физическо лице, преминало обучение, придобило квалификация и положило изпит, да осъществява дейности по обследване за енергийна ефективност и сертифициране.

КЗК е на мнение, че нормативната уредба не следва да съдържа необосновано високи изисквания, които биха могли да са бариера за навлизане на пазара. На консултантите по енергийна ефективност, които желаят да предоставят своите услуги в рамките на търговско дружество, не би следвало да им бъдат поставяни предварителни изисквания за правоотношение.

На предприятията, които желаят да навлязат на пазара, следва да им бъде предоставена възможност да организират свободно своя процес на работа, включително като наемат брой консултанти според възложените им поръчки.

На следващо място, КЗК е на мнение, че предвидените в действащия ЗЕЕ ограничения за участие в екипите на повече от две предприятия са необосновани ограничения на конкуренцията, които следва да бъдат премахнати.

Комисията счита още, че изискването за периодичното полагане на изпит с цел подновяване на вписването в регистъра на енергийните консултанти поставя необоснована бариера за навлизането на съответния пазар и ограничава конкуренцията.

По отношение на срока на валидност на удостоверенията за регистрация на консултантите по енергийна ефективност КЗК счита, че регламентирането му би могло да бъде обосновано с цел установяване дали консултантът е упражнявал дейност през изминал период от време. Предвиденият законов срок на валидност на удостоверенията от три години обаче е необосновано кратък. Затова КЗК предлага постепенно удължаване на срока на валидност до окончателното му премахване.

Що се отнася до изискването за придобит минимален стаж по съответната специалност като необходимо условие за регистрация като енергиен консултант, КЗК счита, че то би могло да доведе до ограничение на конкуренцията. Удачно е да бъде предоставена възможност на лицата да придобият изискуемия стаж в предприятие за енергийна ефективност, като за съответния период притежават само ограничена правоспособност и бъдат обучавани от специалисти с пълна правоспособност.

Относно изискването за наличието на собствени технически средства на консултантите КЗК препоръчва на компетентните органи да преразгледат списъка от технически средства и да преценят дали не е необходимо отпадане на изискването за собственост, или би могло да се даде възможност за използването им на друго основание, както и дали не е необходимо намаляване на списъка, предвид интензивното развитие на технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още