IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмната страна на биткойна

Производството на криптовалутата е силно енергоемко – годишното потребление на електроенергия е съизмеримо с това на България

08:12 | 12.12.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните седмици биткойнът буквално е мания – стойността му се следи изкъсо от анализаторите, които са раздвоени балон ли е той или просто следващата стъпка във финансовата система. Волатилността е основната тема, но така на заден план остават някои важни подробности за дигиталната валута.

На първо място как се появява тя. Биткойнът е криптовалута, която заради големия интерес все по-често се „копае“ или генерира в информационни центрове, изискващи силен хардуер и огромно количество електроенергия. На базата на сегашното „производство“ изчисленията на Digiconomist, чиято основна тема са дигиталните валути, показват, че за поддръжката на биткойн манията са необходими малко над 32 тераватчаса електроенергия годишно.

Скокът само за месец е забележителен – на 11 ноември средногодишните нужди от електричество за производството на биткойн бяха 26,7 тераватчаса.

За сравнение, двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ произвеждат малко над 14 тераватчаса годишно. Оперативните данни на централата за първите 11 месеца на годината например показват, че пети блок е произвел 6,9 тераватчаса, а шести – 7,05 тераватчаса.

Ядрената ни централа произвежда към 30% от електроенергията, потребявана в страната – годишно това са почти 35 тераватчаса.

Ако биткойнът продължи да се развива с този темп, ще разбие всички планове за развитието на енергийни мощности в следващите няколко години. Един от проблемите в тази сфера е трудното реализиране на производствени мощности в последните години. Въглищните централи се превръщат в мръсна дума навсякъде в Европа, ядрените централи са трудни за реализация, а зелените мощности не са устойчиви в производството на ток.

Остава само да гадаем валиден ли е въпросът дали в един момент операторите могат да бъдат поставени пред избора биткойн мините ли да осигурят с електричество или бита?

Потреблението на електроенергия не е единственият проблем с битойните, за който финансовият свят не се замисля особено. Въглеродният отпечатък на криптовалутата е огромен, защото основните „миньори“ се намират в Китай, според първото систематизирано проучване на криптовалутите, изготвено от Кеймбриджкия университет. На този етап електроенергията в тази част на света се произвежда основно от въглищните централи и повишеното търсене води и до ръст на производството.

Само една трансакция на биткойн коства емисия на 115 килограма въглероден диоксид.

Добиването на биткойни се оказва много динамичен сектор – непрекъснато влизат нови и излизат стари играчи, показват още проучванията на учените. Но около 58% от съоръженията за криптовалути се намират в Китай. Другият доминиращ играч е САЩ с 16% от мините. В САЩ обаче въглищните централи държат дял от 30% от производството на електроенергия. Най-често използваното гориво за централите в страната е природният газ с дял от 34% от общото производство на електроенергия през 2016 година.

Тепърва биткойните, водещата криптовалута, ще се развиват, коментират анализаторите. Първата стъпка, която ще покаже в какъв размер ще стане това, е излизането на Чикагската борса, планирано за 18 декември. Оказва се обаче, че те са истинско предизвикателство не само за финансовите среди, а и за енергетиката. 

Темата за биткойн можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Добре, де, ама като изчезнат копачите, кой ще опакова транзакциите? До изчезването на копачите транзакциите ще бъдат опаковани в блокове от самите копачи. След това какво става - свободно циркулиращи транзакции ли ще има? Какво става с блокчейна? Пълно е с проблеми. Затова е закован на 21 000 000, но и това не гарантира нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Douglas Adams
преди 6 години
Съгласен,че нещата са по завързани.И нови чипове ще измислят и соларни панели ще сложат и т.н. Сигурноста в идеята за блокчейна е наличието на много компютри , които да се съгласят със записа, а не толкова в сложноста. Но обемите данни стават все по- големи и трябва да се пренасят и така нататък. Нещата се повтарят-все по-тежки операциони системи,все по големи видеофайлове и т.н. И стигаме до Jevons paradox за ресурсите. Давайте да изчисляваме То може да е наистина и 42
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Увеличаването на сложността не е недомислица, това е съществен детайл от сигурността на блок веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Биткойна = Меката на спекуланти, както и на присвоили незаконно пари и съучастници (поне в последните месеци, че и година), ... като по ентусиазмът им се разпознават лесно. :)Ако човек не е от тях, може да си живее живота спокойно като инвестира традиционно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
Моабет да става
преди 6 години
Всеки пише както и доколкото разбира. Ако милиони играчи на "Mine-craft", "Warcraft" и други игри играят денонощтно и те ще генерират също много въглероден диоксит. В идеята на биткойните не е залегнало харченето на огромни количества енергия и изчислителни ресурси. С всички транзакции спокойно могат да се справят няколко сървъра каквито ползват големите телеком. Криптирането което осигурява защита срещу неправомерното променяне на счетоводната книга също не изисква чак толкова много ресурси. Да кажем удвояване на сървърите. От къде идва проблема. Идва от там, че при увеличаването на изчислителната мощност на компютрите влючени към мрежата на биткойните се осложнява тази задача и почва едно бесмислено търсене на хешове с много нули на края. Не знам дали това е недомислица в началната идея или негативен ефект в опита да се привлекат повече играчи? Ако по една или друга причина повечето копачи се откажат от биткойна изчислитената мощност ще падне ще се намали трудноста на задачата и като резултат и потребяваната енергия. Това е като блъсканицата пред касата. Ако не се блъскат хората пак ще си купят, но поради големия интерес се създава излишно напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
Трудността не се увеличава произволно. Тя е функция на мощностите ангажирани в копаенето. Тези мощности в момента растат бързо заради стремителното поскъпване на биткойна - но това няма да продължава вечно. В момента в който цената започне да се стабилизира, ще се появи лимит над който вече няма да е икономически изгодно да се добива. След това трудността вече няма да се увеличава толкова бързо, а може дори да намалее, ако част от копачите се пренасочат към други криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
Douglas Adams
преди 6 години
Сигурно много . Могат обаче да се топлят с копачки. Като сравняваш с всички банки сигурно мислиш че BTC ще ги замества. Като се смята потреблението трябва да предвидиш капана на увеличаваща се трудност в геометрича прогресия ( ако знаеш нещо за бийткойна). Тя и атомната бомба е измислена от гении и предоставена на маймунопроизводни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 9
Sakamano
преди 6 години
А някой изчислявал ли е колко е енергийното потребление на банките, с всичките им клонове и офиси по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Поръчкова платена статийка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
dragos
преди 6 години
Чудя се с каква лекота се пише за несъществени неща. Само за пример: изразходваната за "копане" ел. енергия е в пъти по-малко от тази, която ще се изконсумира за коледното осветяване на обществени пространства, сгради и елхи в САЩ. И никой не бие тревога за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още