IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

08:23 | 19.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Никой, който е правил вноски от време на време и има години без вноски за втора пенсия, не може да очаква такъв размер на пенсията, но спестяванията са си негови, посочи директорът на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова.

Допълнителното пенсионно осигуряване е дългосрочен проект, който започна от 2000 г. Целите, които се поставиха пред нас, са след 40 години осигуряване, хората да получават втора допълнителна към основната си пенсия в размер на около 20% от последния си доход, преди да се пенсионират. От тези 40 години са минали 20. След 20 години, ако преследваме първоначалната цел, би следвало ние да постигнем около 10% процента от заплатата, от осигурителния доход, с който лицето стъпва в пенсионната си възраст. Сега, след 20 години - половината период, ние постигаме целта и всички сметки показват това, заяви Петкова.

Дори и с вярна формула, залагайки лоши параметри на входа, могат да излязат некоректни данни на изхода, каза Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ”ДСК-Родина”. По думите му е много подвеждащо да се работи със средни стойности за целия бранш. Според Марев ако се работи с реални данни, а не със средни, началните пенсии за жените през 2021 са около 70 лв., а за мъжете през 2024 – някъде около 95 лв. Той направи паралел между осигуряването в първия и втория стълб. 

Да не се фокусира общественото внимание върху дискусията за размера на втората пенсия, тъй като това е „едноцветна“ реакция, призова Иван Нейков, бивш социален министър, експерт в Балкански институт по труд и социална политика. Той посочи, че е правилно да се види какво стои зад пенсия от 30 или 50 лева.

За последните 20 години, от въвеждането на втория стълб до старта на изплащането на пенсии от фондовете, което предстои, много хора имат изключително малки натрупвания, малки вноски, дълги периоди без вноски или вноски върху минимална заплата, посочи той. И допълни, че няма как при минимални натрупвания по партидите да се очаква голяма пенсия.

Това, което се внушава, че пенсията от втория стълб е по-ниска от тази в първия, не е коректно, защото размерът на пенсията от първия стълб се определя на база 40 години осигуряване, има и чисто политически решения, които нямат нищо общо с приноса на хората, а в същото време искаме да постигнем впечатляващ резултат от втория стълб само след около 20 години натрупвания и то при три пъти по-малък размер на осигуровката, защото вноските в УПФ първоначално бяха 2%, в последствие се повишиха до 5%, обясни експертът.

Не бива да създаваме негативно отношение към втория стълб, посочи той. Истинско сравнение ще може да се направи, когато човек се пенсионира, и е правил вноските си за един и същи период от време и в двата стълба. По думите му едва тогава може да се даде коректна оценка за работата на капиталовите фондове.

Очаквано е следващите кохорти пенсионери – родените след 1965 г., да получат и по-висока втора пенсия. Първо заради по-дългия период на осигуряване, после – заради очаквания ръст на заплати и осигуровки, а и парите ще бъдат управлявани и ще генерират доходност през по-дълъг период от време. В следващите години трябва да се върви към нарастване на размера на осигуровката във втория стълб, коментира бившият социален министър.

Като екстравагантна идея Иван Нейков определи твърдението, че една пенсия би била по-голяма от две. По думите му така се сравняват несравними величини – ситуация, при която са плащани малки осигуровки и то не редовно с друга, при която има натрупвания за 40 години с друг размер на вноската. Може би в отделни случаи, като изключение, при натрупване на различни негативни събития, чисто математически би могло да се случи, но това ще са изключения в огромния брой случаи, подчерта Нейков.

Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 10 rate down comment 7
fortiss
преди 6 години
Сам каквото направиш - това ще е. ПФ могат само да ти вземат такси, нищо друго.Тук един корифей и фен на ПФ се изказва, но нека види първо какво е направил със своите инвестиции за толкова години. Ако ПФ са като него - жална ни майка !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
пенсионер никъде по света не протестира баце, те гледат вече към небесното царство .... ако младите нещо, а то млади нема така че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Така е. Ама да си видял пенсионерите да ходят да протестират за нещо. 2,3 милиона пенсионери в България, а като тръгнат да протестират, 100 човека я се съберат я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
те и наще работиха по 40г. сяха, сяха и накрая дойдоха демократите и дръпнаха сребърния фонд и наще го заапаха от към по-дебелата страна. За тва нема нужда да сеем че после може и да не ожънем .... трета пенсия, шеста пенсия нье нье айде нема нужда или некой дриссльо да ги изиграе на ротативката с държавните ценни книжа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 10
doba
преди 6 години
Да не се повтарям:2021/4 идват, това ще е видовден за ДПФ.АКО се провалят, къде що има народ ще пренасочи партидите си към НОИ.Може и да е 1лв разлика, народа не се лъже лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 15
Иван Митев
преди 6 години
Посятото в Република България е държавна грешка да не се зачита вредата от лева.При тази държавна грешка е невъзможна благодатна социална политика.За устойчив обществен просперитет с жизнеспособна социална политика е необходима защита срещу щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Идеята е.Не се хабете да се занимавате с простотиите на държавата.Фокусирайте се как да се осигурите сами.Ако държавата даде някой лев ще е добре дошло, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Абсолютно прав си.Извода е. Не разчитайте на държавата.Само да те поправя.Изгонени не от родителите си, а от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 6
bghighlander
преди 6 години
Те са направени не бай Пешо от Горно *** да получи голяма пенсия, я да се нагушат "нашите хора"! Не разбирам как много хора не го разбират това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 8
vzhekoff
преди 6 години
Колеги, всички сме прави, на мен целта ми бе да покажа най-бруталния пример за грабеж, този път от ЧПФ. Дадох пример за някой, който си се осигурява цял живот на макс, как накрая ще получи oIo, ама голям. И за инфлацията е вярно, че и големият всъщност ще е и квадратен. Най-големият абсурд на ЧПФ-то е, че са задължителни. От там тръгват и лошото им управление, и ниската деходност, че и директни загуби, и всички останали пороци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още