IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

08:23 | 19.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Не смятам, че ще има бум на хората, които могат да решат да преместят пенсионното си осигуряване от втория в първия стълб, категоричен бе той. Ако това бъде направено, никой няма да спечели – илюзия е, че с прехвърлянето в първия стълб ще си осигурим по-голяма пенсия или пък ще намалим дефицита в НОИ, заяви Нейков. Според него по-скоро ще се натовари допълнително първият стълб, а това ще доведе и до по-високи трансфери от бюджета. Затова на хората трябва да бъде обяснено, че няма как 20 години спестявания да са равни на 40 години осигуряване и да се получат приблизително еднакви пенсии от двата стълба, каза още експертът.

Трябва да е ясно, че всяка година допълнителни натрупвания в капиталовите фондове пряко се отразява на размера на пенсията. Освен това парите в капиталовия фонд са собственост на осигуреното лице и винаги може да ги изиска накуп за разлика от ситуацията в държавното осигуряване. Капиталовият фонд дава много различни опции, сравнен със солидарния стълб, посочи Иван Нейков.

Проблемът с ниските пенсии се корени в ниските доходи в България. Ниските осигуровки означават и ниски пенсии и този проблем ще продължи да съществува, коментира бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева. Капиталовите схеми дават доста по-добър заместващ коефициент като пенсия и точно затова той беше въведен като допълващ, напомни тя.

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии. И това не е въпрос на доверие към осигурителната система, а въпрос на това как се грижим за бъдещето си като пенсионери, въпрос на разбиране на механизма на осигуряването – ако внасяш, получаваш.

Когато осигуровките обаче са на по-висок осигурителен доход и за по-дълъг период от време и са плащани постоянно, първата и втората пенсии взети заедно във всички случаи ще са повече от една, гарантирана от държавното обществено осигуряване, заяви Шулева.

Като цяло в България моделът на пенсионното осигуряване води до изключително ниски пенсии, тъй като солидарното осигуряване е с вноски от работещите към трудово неактивните работи при едно младо население, тоест когато няма демографска криза, както е към момента у нас.

Пенсиите от НОИ се дофинансират през бюджета. Така че няма как тези 5%, които се внасят в УПФ, да имат значително и голямо участие при формиране на крайния размер на пенсията. Тъй като във втория стълб, за разлика от първия, където държавата дотира разликата, носи толкова колкото хората са дали. Оттук идват и проблемите – много хора не се осигуряват или работодателите не осигуряват върху пълния доход, а и много хора остават без работа за дълги периоди. И ако държавата компенсира тези дефицити чрез дотациите към НОИ, при частните пенсионни фондове, това не е възможно. Разбира се, там има капиталово натрупване и управление на средствата, но при малкия срок от 20 години за натрупване на вноски и то белязани от финансова криза, е малко вероятно сумата за компенсацията да е толкова значителна, каквито са очакванията на хората, обясни Лидия Шулева.

Нека напомним, че през годините назад и вноските са били по-ниски, и сумите, по които са правени, също. Така че ако е имало големи очаквания, те са напразни, защото не почиват на реални изчисления, каза Шулева. Тя обърна внимание, че ако вноските в капиталовата схема бяха 7-10%, каквито очаквания имаше, но не се случи, то при по-големи натрупвания размерът на пенсията би бил по-сериозен и това би гарантирало не толкова втора пенсия, а по-висока пенсия като цяло. Възможностите на първия стълб са ограничени от правилото, според което максимумът на компенсация, който може да се получи като пенсия спрямо осигурителния доход, е 40% в зависимост от наличността, допълни тя.

Шулева смята, че във всички случаи за първата кохорта пенсионери е по-благоприятно да получават пенсии от държавното осигуряване, тъй като там компенсацията на недостига, особено за ниските пенсии, ще се извърши от бюджета, докато в частните фондове такава компенсация няма как да стане. За лицата на максимален осигурителен доход ще е по-изгодно да си останат в УПФ, но хората с осигуровки върху ниски доходи и то нередовни, за тях в първите години ще бъде по-изгодно да получават пенсии от НОИ. Тези хора ще получат ниски пенсии поради ненатрупани достатъчно средства в партидите, затова е налице и възможността за прехвърляне в общественото осигуряване, обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 10 rate down comment 7
fortiss
преди 6 години
Сам каквото направиш - това ще е. ПФ могат само да ти вземат такси, нищо друго.Тук един корифей и фен на ПФ се изказва, но нека види първо какво е направил със своите инвестиции за толкова години. Ако ПФ са като него - жална ни майка !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
пенсионер никъде по света не протестира баце, те гледат вече към небесното царство .... ако младите нещо, а то млади нема така че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Така е. Ама да си видял пенсионерите да ходят да протестират за нещо. 2,3 милиона пенсионери в България, а като тръгнат да протестират, 100 човека я се съберат я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
те и наще работиха по 40г. сяха, сяха и накрая дойдоха демократите и дръпнаха сребърния фонд и наще го заапаха от към по-дебелата страна. За тва нема нужда да сеем че после може и да не ожънем .... трета пенсия, шеста пенсия нье нье айде нема нужда или некой дриссльо да ги изиграе на ротативката с държавните ценни книжа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 10
doba
преди 6 години
Да не се повтарям:2021/4 идват, това ще е видовден за ДПФ.АКО се провалят, къде що има народ ще пренасочи партидите си към НОИ.Може и да е 1лв разлика, народа не се лъже лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 15
Иван Митев
преди 6 години
Посятото в Република България е държавна грешка да не се зачита вредата от лева.При тази държавна грешка е невъзможна благодатна социална политика.За устойчив обществен просперитет с жизнеспособна социална политика е необходима защита срещу щетите от лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Идеята е.Не се хабете да се занимавате с простотиите на държавата.Фокусирайте се как да се осигурите сами.Ако държавата даде някой лев ще е добре дошло, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Абсолютно прав си.Извода е. Не разчитайте на държавата.Само да те поправя.Изгонени не от родителите си, а от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 6
bghighlander
преди 6 години
Те са направени не бай Пешо от Горно *** да получи голяма пенсия, я да се нагушат "нашите хора"! Не разбирам как много хора не го разбират това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 8
vzhekoff
преди 6 години
Колеги, всички сме прави, на мен целта ми бе да покажа най-бруталния пример за грабеж, този път от ЧПФ. Дадох пример за някой, който си се осигурява цял живот на макс, как накрая ще получи oIo, ама голям. И за инфлацията е вярно, че и големият всъщност ще е и квадратен. Най-големият абсурд на ЧПФ-то е, че са задължителни. От там тръгват и лошото им управление, и ниската деходност, че и директни загуби, и всички останали пороци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още