IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

08:23 | 19.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Не смятам, че ще има бум на хората, които могат да решат да преместят пенсионното си осигуряване от втория в първия стълб, категоричен бе той. Ако това бъде направено, никой няма да спечели – илюзия е, че с прехвърлянето в първия стълб ще си осигурим по-голяма пенсия или пък ще намалим дефицита в НОИ, заяви Нейков. Според него по-скоро ще се натовари допълнително първият стълб, а това ще доведе и до по-високи трансфери от бюджета. Затова на хората трябва да бъде обяснено, че няма как 20 години спестявания да са равни на 40 години осигуряване и да се получат приблизително еднакви пенсии от двата стълба, каза още експертът.

Трябва да е ясно, че всяка година допълнителни натрупвания в капиталовите фондове пряко се отразява на размера на пенсията. Освен това парите в капиталовия фонд са собственост на осигуреното лице и винаги може да ги изиска накуп за разлика от ситуацията в държавното осигуряване. Капиталовият фонд дава много различни опции, сравнен със солидарния стълб, посочи Иван Нейков.

Проблемът с ниските пенсии се корени в ниските доходи в България. Ниските осигуровки означават и ниски пенсии и този проблем ще продължи да съществува, коментира бившият министър на труда и социалната политика Лидия Шулева. Капиталовите схеми дават доста по-добър заместващ коефициент като пенсия и точно затова той беше въведен като допълващ, напомни тя.

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии. И това не е въпрос на доверие към осигурителната система, а въпрос на това как се грижим за бъдещето си като пенсионери, въпрос на разбиране на механизма на осигуряването – ако внасяш, получаваш.

Когато осигуровките обаче са на по-висок осигурителен доход и за по-дълъг период от време и са плащани постоянно, първата и втората пенсии взети заедно във всички случаи ще са повече от една, гарантирана от държавното обществено осигуряване, заяви Шулева.

Като цяло в България моделът на пенсионното осигуряване води до изключително ниски пенсии, тъй като солидарното осигуряване е с вноски от работещите към трудово неактивните работи при едно младо население, тоест когато няма демографска криза, както е към момента у нас.

Пенсиите от НОИ се дофинансират през бюджета. Така че няма как тези 5%, които се внасят в УПФ, да имат значително и голямо участие при формиране на крайния размер на пенсията. Тъй като във втория стълб, за разлика от първия, където държавата дотира разликата, носи толкова колкото хората са дали. Оттук идват и проблемите – много хора не се осигуряват или работодателите не осигуряват върху пълния доход, а и много хора остават без работа за дълги периоди. И ако държавата компенсира тези дефицити чрез дотациите към НОИ, при частните пенсионни фондове, това не е възможно. Разбира се, там има капиталово натрупване и управление на средствата, но при малкия срок от 20 години за натрупване на вноски и то белязани от финансова криза, е малко вероятно сумата за компенсацията да е толкова значителна, каквито са очакванията на хората, обясни Лидия Шулева.

Нека напомним, че през годините назад и вноските са били по-ниски, и сумите, по които са правени, също. Така че ако е имало големи очаквания, те са напразни, защото не почиват на реални изчисления, каза Шулева. Тя обърна внимание, че ако вноските в капиталовата схема бяха 7-10%, каквито очаквания имаше, но не се случи, то при по-големи натрупвания размерът на пенсията би бил по-сериозен и това би гарантирало не толкова втора пенсия, а по-висока пенсия като цяло. Възможностите на първия стълб са ограничени от правилото, според което максимумът на компенсация, който може да се получи като пенсия спрямо осигурителния доход, е 40% в зависимост от наличността, допълни тя.

Шулева смята, че във всички случаи за първата кохорта пенсионери е по-благоприятно да получават пенсии от държавното осигуряване, тъй като там компенсацията на недостига, особено за ниските пенсии, ще се извърши от бюджета, докато в частните фондове такава компенсация няма как да стане. За лицата на максимален осигурителен доход ще е по-изгодно да си останат в УПФ, но хората с осигуровки върху ниски доходи и то нередовни, за тях в първите години ще бъде по-изгодно да получават пенсии от НОИ. Тези хора ще получат ниски пенсии поради ненатрупани достатъчно средства в партидите, затова е налице и възможността за прехвърляне в общественото осигуряване, обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 28 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Грую, ако дават някакви пари за "наука, инфраструктура, задравеопазване и др." това е само "нашите бизнесмени" да "усвоят" голяма чат от тях а не за да има някакво развитие в държавата! Колко от парите за "саниране" и кои ги "усвоиха"? Ами от чешмичите на "царя"? От разни паркчета и градинки? В ноЙ не знам какви пари има, само знам, че ченгета, военни и администрацие НЕ плащат осигуровки! Също така "бедните" ромчета, роми, ромлянки от къде смучат? Е няма как да стане така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 2
Грую Груев
преди 6 години
Проблемите са основно 2:1. Сравняваме круши и ябълки - при ноЙ имаме брутално дофинансиране от държавата в размер на 50, т.е. реалните пенсии от ноЙ би следвало да са наполовина - минимална 100 и максимална около 500. Обаче държавата взема от всички нас и вместо да ги даде за благото на всички нас, като например за наука, инфраструктура, задравеопазване и т.н., тя ги дава за индулгенция към пенсионерите. Нелицеприятна истина е това, но е факт - 4 милиарда всяка година отиват за дофинансиране на ноЙ, иначе системата фалира на секундата2. Таксите на ПФ-тата са безумно високи и не са обвързани с резултати, а и резултатите им са меко казано спорни, бих ги нарекъл дори плачевни - не могат да бият доходността от най-елементарен депозит до момента!Най-добре би било да няма никакво осигуряване, но тогава системата гърми за часове, защото няма кой да плаща пенсиите на настоящите пенсионери - в техните "партиди" в ноЙ няма нищо, то няма и как да има - те са плащали за родителите си, децата им плащат за тях, но ъпк децата им ги няма, изгонени от самите им родители в чужбина. Порочен кръг, в който бунаците, които сме останали у нас, плащаме за всички и чакаме на обещания за светло бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Може би е така, но парите които са налични по сметката ти, продължават да се инвестират и да носят някаква доходност. Така, че може и да намаляват, но може и да се увеличават. Проблемът е, че "КаФеНето" ще трябва сериозно да следи момента с таксите и доходността по индивидуалните партиди и след началото на изплащане на първите пенсии, за да не се окаже, че някой пак е забогатял докато друг цял живот е плащал и накрая среден :)Ако от фонда ти изплащат средно по 4% всяка година, но реалната доходност е 6% тогава сумата даже може да нараства. Както и обратното е напълно валидно и в повечето случаи преобладава :) Въпросът е колко са професионалисти, професионалистите които ти управляват средствата :) Трябва да има и опция тези средства да се наследяват или завещават според желанието на отделния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
DarkStar
преди 6 години
P.S. и още един любопитен факт, който да усложни още повече сметката и пропускаме.Когато започнеш да получаваш от фонд - получаваш фиксирана сума на месец, докато свърши (намалена с таксата за управление на активите ти на годишна база - примерно 1 %).Когапо получаваш от държавата - там пенсиите се актуализират с по няколко процента нагоре заради различни фактори и не плащаш "такса управление" в чист вид.Следователно - 5-10 години след като почнеш да получаваш пенсия - "държавната" ще се "увеличава", защото ги актуализират (макар и формално, тъй като има и инфлация), докато "частната" ще намалява с разходите за управление на средствата ти всяка година (реално).Интересно, нали? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Това, което си описал е ако се осигуряват всички на максимума от първия си работен ден. При средна заплата от 1000 лв в България вноската всъщност е 50 лв. средно, което е 24,000 лв. Като вземем номинален годишен процент 6%, приключваме със номинален капитал от 100,000 лв. след 40 години. Ако инфлираме обаче с 2%, нещата стават доста по-лоши, реални 59 хил. лв. За жените ми се получава 328 лв на месец, а за мъжете 983 лв. при средна продължителност от 5 години за мъжете и 15 години за жените след пенсиониране (според любимото ни НСИ). Само, че има мъже които доживяват до 85, което е 20 години отгоре след пенсия и жени до 90, което е близо 25-30 години след пенсия. Съответно стойностите са 164 лв за жените и 246 лв. за мъжете. Тъй като това са средни стойности, разбирай че няма нищо вярно в горните калкулации :)Изводът е ясен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Да посмятаме - прагът е 2600 лв. Внасяш 5%, което са 130 лв. Внасяш 40 г., но реално дори повече - стават (всичко е на база месец) 5200 лв. Които при средна продължителност на ползване 10г. са по 520 лв. на месец. А тези синковци говорят уклончиво за "над 100 лв.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Осигуряването в България независимо дали е в частен или държавен фонд е пъкна глупост.В страна в която мафията си назначава политици за да може всяка година да си присвоява каквото може от бюджета и отделно от това на всеки 10-тина години да открадва по няколко милиарда допълнително от натрупаното благосъстояние на българите не заслужава нито да се осигуряваме, нито да работим, нито да се застраховаме, нито да плащаме каквито и да било глоби или данъци. Държава в която на власт са крадци и престъпници защото целият народ ражда и възпитава предимно такива никога не може да има адекватна политика или грижа към хората си. На престъпник политик или корумпиран ммръсник кога му е пукало за народа му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
Shadow1
преди 6 години
Добре айде тогава пенсионното осигуряване да стане пожелание и колкото и няма да има вече никакъв проблем, защото даже и да не е добре измислено няма да си длъжен да участваш в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
DarkStar
преди 6 години
Проблемът на втория стълб е високите такси - за всяка вноска всеки от нас губи около 4%. Като добавим реална инфлация от поне 2-3% на годишна база реално фондовете трябва да имат възвращаемост от около 10% на година за да сме на 0-та. Реално доходността на УПФ-тата е доста под 10% на година като гледаме историята им на зад. Като мултиплицираме негативния ефект 20-30 години напред... си е нещо като опит за спестовен влог. (само дето има риск инвестициите да почнат да губят, както периода 2008-2009.... и като се случи пак така след време, тези които ще имат да вземат може да се окаже, че дори и много да са спестявали ще изгубят доста )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Ще се радваме ако пенсиите наистина съответстват на внесеното с изработената доходност, защото говорим за периоди от 20-40г., за което време вмесеното по партида би трябвало да е поне двойно. Но едва ли.По-скоро ще броят пенсиите върху внесеното преди много години и с около нулева доходност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още