Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пенсионните дружества няма да изплащат средна пенсия от 30 лева

Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване опроверга осреднените данни на финансовото и социалното министерство

Пенсионните дружества няма да изплащат средна пенсия от 30 лева

Снимка: Pixabay.com

Нито едно пенсионно дружество няма да изплаща средна пенсия от 30 лева, камо ли по-малко, няма как така формално да изчислим едни 30 лева, заяви пред БНР Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. С това тя опроверга осреднените данни на финансовото и социалното министерство, цитирани през изминалата седмица.

„Сметките са някакви сметки, но те нямат общо с истината за втория стълб и първите пенсии, които ще плащаме“, заяви Петкова, като поясни, че имат резерви към оповестените разчети. Според нея грешката идва от там, че вярна формула се прилага върху верни цифри, но без оглед на информацията за реалните хора, които стоят зад цифрите.
„Хората, за които се изчисляват тези пенсии, да се види - тук ли са в България, имат ли вноски за последните две, три, пет, десет години. Ако нямат и очевидно не участват на трудовия пазар, каква пенсия да им изчисляваме по вярна формула? Това не са бъдещи пенсионери“, каза Петкова.

Тя съобщи, че в универсалните фондове в момента има 3 700 000 души осигуряващи се лица, а общият брой на осигурените лица съгласно данните на НОИ, които работят в България и ще чакат пенсия са 2 800 000.

„Губи се един милион“, посочи Даниела Петкова и добави: „Защо ги няма хората? Емигрирали, излезли са от трудовия пазар по други причини - трайно. Повечето от тях са отдавна осигуряващи се в други социални системи, в други държави, ще получават пенсия от друго място, нито очакват пенсия от универсалните фондове, нито ще дойдат да си получат парите.“

Тя даде конкретен пример за спекулация с цитираните данни за средна пенсия: „Все едно, че имаме двама човека - единият няма да получава пенсия, защото няма достатъчно пари в партидата си, защото е излязъл от трудовия пазар или е емигрирал и по друга причина, а другият ще получава пенсия. И единият има 0 пенсия, или два лева пенсия, а другият - 70 лева пенсия, делено на две прави 35 лева.“

„Средна пенсия се изчислява само между хора, които ще получават пенсия, а не между хора, които ще получават и хора, които няма да получават пенсия“, подчерта Даниела Петкова и обясни, че е погрешно да се усреднява между хора, които няма да получават пенсия, или ще имат пенсия от един лев и хора, които ще получават пенсия, защото са тук в България и работят и ще получават повече от 30 лева. „Да се казва, че това е средна пенсия от 30 лева, е повече от грешка“, подчерта Петкова.

Още по темата

Тя се позова на разчети на пенсионните дружества, които управляват парите по втория стълб, за реалните пенсии по реални данни за след 19 години осигурителен период:

„Допълнителното пенсионно осигуряване е дългосрочен проект, който започна от 2000 г. Целите, които се поставиха пред нас, са след 40 години осигуряване хората да получават втора допълнителна към основната си пенсия в размер на около 20% от последния си доход, преди да се пенсионират. Това е целта пред втория стълб. От тези 40 години са минали 20. След 20 години, ако преследваме първоначалната цел, би следвало ние да постигнем около 10% процента от заплатата, от осигурителния доход, с който лицето стъпва в пенсионната си възраст. Сега, след 20 години - половината период, ние, ясно и категорично искам да го заявя: постигаме целта и всички сметки показват това.

Пенсиите, които ще плащаме на тези хора, които нямат пълен период на осигуряване (те нямат и пет процента вноска, защото в началото вноските в универсалните фондове тръгнаха два процента от осигурителния доход, а не пет, колкото е в момента, в същата тази стратегия или концепция е посочено, че първите вноски са по два лева), тези хора, които сега ще се пенсионират, ние сме им управлявали едни два лева 19 години, докато те станат пет процента“, каза Петкова.

„Въпреки всичко, когато започне процесът хората, които ще имат право да получат пенсия, ще започнат с минимална пенсия 69,82 лв. за септември 2021 г. и това ще е за жените. Ако става въпрос за мъже, те ще започнат три години по късно, 2024 г. - там най-ниската, която се наблюдава е 95 лева. Всичко, което се вижда е, че след всеки следващ месец след септември 2021 г., пенсиите трайно нарастват, защото нараства периодът, в който са се осигурявали хората“, обясни Даниела Петкова.

Според нея в тази група хора - родените между 1960 и 1965 година, които първи ще се възползват от правото си на втора пенсия след 19 години осигуряване, няма случаи на пълно осигуряване за всички 19 години - има средно осигуряване само за 8 години. Което по думите й означава, че страшно голям брой хора за този период нямат вноски.
Моделът, при който се върви към осредняване, е уравнение с много неизвестни, заяви от своя страна председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов.

„Първата кохорта, родени между 1960 и 1965 г., са се осигурявали за половината от очаквания период за всички останали. Втората причина е, че 75% според МТСП са внасяли своите вноски между минималния и средния осигурителен доход. Не на последно място трябва да отбележим факта, че средният период за получаване на пенсия след навършване на възрастта по чл. 68 е 21 години. Съпоставяйки всички тези компонентни на уравнението трудно мажем да дадем еднозначен отговор, затова не трябва да се вторачваме върху онези 30 или 100 лева, върху каквито и да е суми, а да подобрим доверието в системата“, каза той.

Запитан дали осигурителният модел се нуждае от промяна Адемов припомни, че настоящият е бил приет с „прилично ниво на консенсус“. Той призова Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване да публикува разчетите си.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
7
 
8
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Който колкото си е събрал, толкова ще получи, образно казано. В действителност ще получи даже повече.
1
 
12
 
7
doba до: Императорът
преди 7 месеца
Импе, не се коси.

Видоввен идва: 2021/2024, на който не му иснасят ДПФ-тата, има възможност да си прехвърли вноските в НОИ. Някак си усещам, че това ще са хората които не са внасяли почти нищо през годините.
2
 
4
 
6
khao до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
милионите минуси са заради лошата ти репутация :):) те един път да напишеш нещо верно, пак генерираш минуси :):) ... тук няма математика, а психология :)
Иначе тоя път си прав, ама само тоя път :)
2
 
13
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Прав си, Импе, не се коси... Вторият стълб е по-справедлив, защото от него хората ще получават според колкото са внасяли, т.е. според приноса си. Той затова се и нарича "капиталов". Малко или много - персонална партида е и (би трабвало!) никой да не може да ти я отнеме! За разлика от него държавният стълб вкарва всичко в един кюп и го усреднява по негови си (на администрацията) критерии. А това е ужасно порочно, защото наред с добросъвестните вносители там на опашка се редят и всички паразити!
17
 
25
 
4
Императорът до: Императорът
преди 7 месеца
...и един милион минуса да ми турите, това не променя верността на написаното от мен, неговата желязна математическа и финансова логика - и - уви: неговата неизбежност.

Може да не ви кефи, но - това е. И мене понякога не ме кефи, че има гравитация, например ако зимата се подхлъзна и падна по таковата си, или ако - когато и да е през годината - взема, че се направя на куче - ама на гравитацията не и пука дали я харесвам или не.

По-дрътите между вас ще ги попитам - като си нагонихте децата в чужбина, защо не искате те да ви плащат пенсия?

Още от Икономика и политика
КЗК санкционира „Елпром Троян“ за нелоялна конкуренция