IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората пенсия – каквото посееш, това ще пожънеш

Ако се осигуряваме на ниски доходи, няма как да очакваме високи пенсии и това не е въпрос на доверие, а на разбиране на механизма на пенсионната система

08:23 | 19.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Никой, който е правил вноски от време на време и има години без вноски за втора пенсия, не може да очаква такъв размер на пенсията, но спестяванията са си негови, посочи директорът на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова.

Допълнителното пенсионно осигуряване е дългосрочен проект, който започна от 2000 г. Целите, които се поставиха пред нас, са след 40 години осигуряване, хората да получават втора допълнителна към основната си пенсия в размер на около 20% от последния си доход, преди да се пенсионират. От тези 40 години са минали 20. След 20 години, ако преследваме първоначалната цел, би следвало ние да постигнем около 10% процента от заплатата, от осигурителния доход, с който лицето стъпва в пенсионната си възраст. Сега, след 20 години - половината период, ние постигаме целта и всички сметки показват това, заяви Петкова.

Дори и с вярна формула, залагайки лоши параметри на входа, могат да излязат некоректни данни на изхода, каза Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК ”ДСК-Родина”. По думите му е много подвеждащо да се работи със средни стойности за целия бранш. Според Марев ако се работи с реални данни, а не със средни, началните пенсии за жените през 2021 са около 70 лв., а за мъжете през 2024 – някъде около 95 лв. Той направи паралел между осигуряването в първия и втория стълб. 

Да не се фокусира общественото внимание върху дискусията за размера на втората пенсия, тъй като това е „едноцветна“ реакция, призова Иван Нейков, бивш социален министър, експерт в Балкански институт по труд и социална политика. Той посочи, че е правилно да се види какво стои зад пенсия от 30 или 50 лева.

За последните 20 години, от въвеждането на втория стълб до старта на изплащането на пенсии от фондовете, което предстои, много хора имат изключително малки натрупвания, малки вноски, дълги периоди без вноски или вноски върху минимална заплата, посочи той. И допълни, че няма как при минимални натрупвания по партидите да се очаква голяма пенсия.

Това, което се внушава, че пенсията от втория стълб е по-ниска от тази в първия, не е коректно, защото размерът на пенсията от първия стълб се определя на база 40 години осигуряване, има и чисто политически решения, които нямат нищо общо с приноса на хората, а в същото време искаме да постигнем впечатляващ резултат от втория стълб само след около 20 години натрупвания и то при три пъти по-малък размер на осигуровката, защото вноските в УПФ първоначално бяха 2%, в последствие се повишиха до 5%, обясни експертът.

Не бива да създаваме негативно отношение към втория стълб, посочи той. Истинско сравнение ще може да се направи, когато човек се пенсионира, и е правил вноските си за един и същи период от време и в двата стълба. По думите му едва тогава може да се даде коректна оценка за работата на капиталовите фондове.

Очаквано е следващите кохорти пенсионери – родените след 1965 г., да получат и по-висока втора пенсия. Първо заради по-дългия период на осигуряване, после – заради очаквания ръст на заплати и осигуровки, а и парите ще бъдат управлявани и ще генерират доходност през по-дълъг период от време. В следващите години трябва да се върви към нарастване на размера на осигуровката във втория стълб, коментира бившият социален министър.

Като екстравагантна идея Иван Нейков определи твърдението, че една пенсия би била по-голяма от две. По думите му така се сравняват несравними величини – ситуация, при която са плащани малки осигуровки и то не редовно с друга, при която има натрупвания за 40 години с друг размер на вноската. Може би в отделни случаи, като изключение, при натрупване на различни негативни събития, чисто математически би могло да се случи, но това ще са изключения в огромния брой случаи, подчерта Нейков.

Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 28 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Грую, ако дават някакви пари за "наука, инфраструктура, задравеопазване и др." това е само "нашите бизнесмени" да "усвоят" голяма чат от тях а не за да има някакво развитие в държавата! Колко от парите за "саниране" и кои ги "усвоиха"? Ами от чешмичите на "царя"? От разни паркчета и градинки? В ноЙ не знам какви пари има, само знам, че ченгета, военни и администрацие НЕ плащат осигуровки! Също така "бедните" ромчета, роми, ромлянки от къде смучат? Е няма как да стане така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 2
Грую Груев
преди 6 години
Проблемите са основно 2:1. Сравняваме круши и ябълки - при ноЙ имаме брутално дофинансиране от държавата в размер на 50, т.е. реалните пенсии от ноЙ би следвало да са наполовина - минимална 100 и максимална около 500. Обаче държавата взема от всички нас и вместо да ги даде за благото на всички нас, като например за наука, инфраструктура, задравеопазване и т.н., тя ги дава за индулгенция към пенсионерите. Нелицеприятна истина е това, но е факт - 4 милиарда всяка година отиват за дофинансиране на ноЙ, иначе системата фалира на секундата2. Таксите на ПФ-тата са безумно високи и не са обвързани с резултати, а и резултатите им са меко казано спорни, бих ги нарекъл дори плачевни - не могат да бият доходността от най-елементарен депозит до момента!Най-добре би било да няма никакво осигуряване, но тогава системата гърми за часове, защото няма кой да плаща пенсиите на настоящите пенсионери - в техните "партиди" в ноЙ няма нищо, то няма и как да има - те са плащали за родителите си, децата им плащат за тях, но ъпк децата им ги няма, изгонени от самите им родители в чужбина. Порочен кръг, в който бунаците, които сме останали у нас, плащаме за всички и чакаме на обещания за светло бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Може би е така, но парите които са налични по сметката ти, продължават да се инвестират и да носят някаква доходност. Така, че може и да намаляват, но може и да се увеличават. Проблемът е, че "КаФеНето" ще трябва сериозно да следи момента с таксите и доходността по индивидуалните партиди и след началото на изплащане на първите пенсии, за да не се окаже, че някой пак е забогатял докато друг цял живот е плащал и накрая среден :)Ако от фонда ти изплащат средно по 4% всяка година, но реалната доходност е 6% тогава сумата даже може да нараства. Както и обратното е напълно валидно и в повечето случаи преобладава :) Въпросът е колко са професионалисти, професионалистите които ти управляват средствата :) Трябва да има и опция тези средства да се наследяват или завещават според желанието на отделния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
DarkStar
преди 6 години
P.S. и още един любопитен факт, който да усложни още повече сметката и пропускаме.Когато започнеш да получаваш от фонд - получаваш фиксирана сума на месец, докато свърши (намалена с таксата за управление на активите ти на годишна база - примерно 1 %).Когапо получаваш от държавата - там пенсиите се актуализират с по няколко процента нагоре заради различни фактори и не плащаш "такса управление" в чист вид.Следователно - 5-10 години след като почнеш да получаваш пенсия - "държавната" ще се "увеличава", защото ги актуализират (макар и формално, тъй като има и инфлация), докато "частната" ще намалява с разходите за управление на средствата ти всяка година (реално).Интересно, нали? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Това, което си описал е ако се осигуряват всички на максимума от първия си работен ден. При средна заплата от 1000 лв в България вноската всъщност е 50 лв. средно, което е 24,000 лв. Като вземем номинален годишен процент 6%, приключваме със номинален капитал от 100,000 лв. след 40 години. Ако инфлираме обаче с 2%, нещата стават доста по-лоши, реални 59 хил. лв. За жените ми се получава 328 лв на месец, а за мъжете 983 лв. при средна продължителност от 5 години за мъжете и 15 години за жените след пенсиониране (според любимото ни НСИ). Само, че има мъже които доживяват до 85, което е 20 години отгоре след пенсия и жени до 90, което е близо 25-30 години след пенсия. Съответно стойностите са 164 лв за жените и 246 лв. за мъжете. Тъй като това са средни стойности, разбирай че няма нищо вярно в горните калкулации :)Изводът е ясен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Да посмятаме - прагът е 2600 лв. Внасяш 5%, което са 130 лв. Внасяш 40 г., но реално дори повече - стават (всичко е на база месец) 5200 лв. Които при средна продължителност на ползване 10г. са по 520 лв. на месец. А тези синковци говорят уклончиво за "над 100 лв.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Осигуряването в България независимо дали е в частен или държавен фонд е пъкна глупост.В страна в която мафията си назначава политици за да може всяка година да си присвоява каквото може от бюджета и отделно от това на всеки 10-тина години да открадва по няколко милиарда допълнително от натрупаното благосъстояние на българите не заслужава нито да се осигуряваме, нито да работим, нито да се застраховаме, нито да плащаме каквито и да било глоби или данъци. Държава в която на власт са крадци и престъпници защото целият народ ражда и възпитава предимно такива никога не може да има адекватна политика или грижа към хората си. На престъпник политик или корумпиран ммръсник кога му е пукало за народа му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
Shadow1
преди 6 години
Добре айде тогава пенсионното осигуряване да стане пожелание и колкото и няма да има вече никакъв проблем, защото даже и да не е добре измислено няма да си длъжен да участваш в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
DarkStar
преди 6 години
Проблемът на втория стълб е високите такси - за всяка вноска всеки от нас губи около 4%. Като добавим реална инфлация от поне 2-3% на годишна база реално фондовете трябва да имат възвращаемост от около 10% на година за да сме на 0-та. Реално доходността на УПФ-тата е доста под 10% на година като гледаме историята им на зад. Като мултиплицираме негативния ефект 20-30 години напред... си е нещо като опит за спестовен влог. (само дето има риск инвестициите да почнат да губят, както периода 2008-2009.... и като се случи пак така след време, тези които ще имат да вземат може да се окаже, че дори и много да са спестявали ще изгубят доста )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Ще се радваме ако пенсиите наистина съответстват на внесеното с изработената доходност, защото говорим за периоди от 20-40г., за което време вмесеното по партида би трябвало да е поне двойно. Но едва ли.По-скоро ще броят пенсиите върху внесеното преди много години и с около нулева доходност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още