IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тезата на бизнеса, че вината за ниския ръст на БВП е на българските работници и на тяхната ниска производителност, също се оборва в доклада. От 1992 г. се започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. И макар за няколко години след 2006 г. заплатите да се ускоряват по-видимо и до момента те не могат да достигнат производителността, каза Григорова, позовавайки се на данни на Международна организация на труда (МОТ).

Последните данни за медианното заплащане са от 2014 г., защото изследването се провежда през четири години. Но и наличната информация показва, че заплащането изостава значително от производителността. В допълнение за периода 2010-2014 г. то не само не настига средноевропейските нива, но и изостава.

В доклада си Ваня Григорова се позовава и на експертите на ЕК, които подчертават, че липсата на работна ръка у нас може да е резултат и от ниското заплащане и лошите условия на труд, но не препоръчват да се положат усилия за увеличаване на трудовите възнаграждения, а „вярват“, че трябва да се повиши квалификацията на неизползваните групи граждани, за да станат пригодни за заетост и така да се намали недостига на работна ръка.

Работната сила в България е достатъчна, но има нужда от преквалификация според новите изисквания на трудовия пазар, заявиха от Агенцията по заетостта. Според държавната агенция решението е в тясното сътрудничество между всички заинтересовани институции в посока повишаване на уменията на работниците.

Според КНСБ реформата на пазара на труда трябва да започне от увеличаване на доходите на работещите. Доходите трябва да са достатъчно високи, за да гарантират нормален живот в страната. Нямаме нужда от внос на работна ръка, защото и в момента имаме достатъчно работници, но те не са мотивирани по никакъв начин, смятат от синдиката.

В доклада на двете организации се настоява за незабавно спиране на разграждането на трудовото законодателство, което цели масов внос на работници от трети държави и задържане на ръста на заплатите в страната. Има изключително преекспониране на нуждите от работна ръка, което личи и от анкетите на Агенцията по заетостта. Има големи несъответствия в тезите на българските арботодатели относно кадрите в България, наложеното говорене за тежък недостиг на кадри, е манипулация и трябва да спре, заключи Ваня Григорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 21 rate down comment 4
Tantum
преди 5 години
Аз не казвам, че 3-5К е космически висока заплата. Просто исках да кажа, че няма как при 20К добавена стойност заплатата да е 16К. Не казвам, че няма хора със заплата 16К. Напротив, има, аз лично познавам хора и с по-високи възнаграждения.Фактите са, че човек с 5К чисто в България има два пъти по-висок стандарт на живот от средностатистическия германец. От тази гледна точка при такава заплата си значително по-заможен дори от гражданите на една от най-богатите икономики в света. Да не говорим пък, ако тръгнем да сравняваме стандарта на живот, който дават 5К в България, и стандарта на живот на средностатистическия човек в глобален мащаб - тогава със сигурност се класираш в първите няколко процента на населението, които са най-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Значи ако е скъпо не е пазарно (сигурно на марсиански принцип). Ако е много евтино пак не е пазарно.Пазарно е само 3-5К, затова точно тях ще ударим с данъци и осигуровки, успях ли да ти хвана логиката? Тези хора са там и взимат реални заплати в тези размери. Това, че разни синдикалисти и социално осигурителни проФЕСори, имащи интерес да държат ниска норма на разходи за труд, не искат да ги видят, понеже биха вдигнали нормата на разходи за труд, не означава че ги няма.Идеше реч, че високите заплати са 20К, а не 3-5К. Само това ми е тезата.Туй веднъж признаем ли го, ще спре да се гледа масово с лошо око (като на богати) на хора с заплата 3-5К и/или на посредствени айтита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Такива доходи у нас може да има във висшата администрация, при хора на топ-мениджърски позиции и вероятно при някои самонаети лица, но това определено не са заплати договорени на пазарен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Хахаха, ти още малко ще кажеш, че "работник" с 20К продукт на месец продава семки......може, ама в Азия по интернет.Всъщност заплати от по 20К има в България и то далеч не само в ИТ.Важно е да се знае, че това са високите заплати, а не тези от по 3-5К лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 2
Tantum
преди 5 години
Не забравяй, че с тази добавена стойност от 20К трябва да си покриеш и всички останали разходи на фирмата, не само заплатата на работника, както и да калкулираш едни 10-20% печалба. В общия случай при 20К добавена стойност може да си позволиш да плащаш на човека между 3 и 6К чисто, в зависимост от типа на дейността ти.Друг въпрос е колко фирми могат да добавят 20К стойност средно на работник. Това изисква наличие на много платежоспособни клиенти и висококвалифицирани кадри. В IT сектора добавената стойност е подобна (в някои фирми е по-ниска, в други - по-висока) и неслучайно заплата от 3-5К чисто е често срещана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Не бих нарекъл добър работодател човек който е склонен да плаща неоправдано високи заплати. Целта на всеки бизнес е увеличаване на печалбата и оптимизиране на разходите, а трудът си е сериозен разход. Използвайки примера на duzo, независимо каква добавена стойност е реализирал работника, не бих плащал 16к заплата ако имам човек който е съгласен на 2к за същата работа. Другото е разточителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 5
Achtung
преди 5 години
Да там е разковничето, от графиката ясно се вижда, че производителността на труда на работник в България е половината от тази в Европа, а заплащането е 4 пъти по-малко, тоест работодателите могат да вдигнат заплатите двойно, ако работят със същата норма на печалба като на запад. Като цяло не малко от тях го правят, съпротивата е от назначените милионери с куфарчетата, които са абсолютно неспособни да ръководят поверения им бизнес и да инвестират в производство на продукти с висока добавена стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 4
duzo
преди 5 години
няма смисъл от коментари ниски и високи заплати. Заплатата е "борсова" стока т.е. зависи от търсенето и предлагане. Големият въпрос тук е плащайки тази или онази заплата дали тя може да бъде покрита от добавената стойност, на продукта произвеждан чрез тези заплати. Ако имам човек, който ми реализира добавена стойност 20К защо да не му дам 16К заплата.Пиша от гледна точка на работодател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Т.е. искаш да кажеш, че 16к не е висока?! Това е средната заплата на над ~100 000 българи по данни на оня с кумовия апартамент.По твоята логика, ако 1200 е средна, то 2400 трябва да е високата. Еми не е 2400 високата :-). Високата е над 16 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Чакай само да приемат Украйна в ЕС и ще ги сънувате тия 5-цифрени заплати и то не само у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още