IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тезата на бизнеса, че вината за ниския ръст на БВП е на българските работници и на тяхната ниска производителност, също се оборва в доклада. От 1992 г. се започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. И макар за няколко години след 2006 г. заплатите да се ускоряват по-видимо и до момента те не могат да достигнат производителността, каза Григорова, позовавайки се на данни на Международна организация на труда (МОТ).

Последните данни за медианното заплащане са от 2014 г., защото изследването се провежда през четири години. Но и наличната информация показва, че заплащането изостава значително от производителността. В допълнение за периода 2010-2014 г. то не само не настига средноевропейските нива, но и изостава.

В доклада си Ваня Григорова се позовава и на експертите на ЕК, които подчертават, че липсата на работна ръка у нас може да е резултат и от ниското заплащане и лошите условия на труд, но не препоръчват да се положат усилия за увеличаване на трудовите възнаграждения, а „вярват“, че трябва да се повиши квалификацията на неизползваните групи граждани, за да станат пригодни за заетост и така да се намали недостига на работна ръка.

Работната сила в България е достатъчна, но има нужда от преквалификация според новите изисквания на трудовия пазар, заявиха от Агенцията по заетостта. Според държавната агенция решението е в тясното сътрудничество между всички заинтересовани институции в посока повишаване на уменията на работниците.

Според КНСБ реформата на пазара на труда трябва да започне от увеличаване на доходите на работещите. Доходите трябва да са достатъчно високи, за да гарантират нормален живот в страната. Нямаме нужда от внос на работна ръка, защото и в момента имаме достатъчно работници, но те не са мотивирани по никакъв начин, смятат от синдиката.

В доклада на двете организации се настоява за незабавно спиране на разграждането на трудовото законодателство, което цели масов внос на работници от трети държави и задържане на ръста на заплатите в страната. Има изключително преекспониране на нуждите от работна ръка, което личи и от анкетите на Агенцията по заетостта. Има големи несъответствия в тезите на българските арботодатели относно кадрите в България, наложеното говорене за тежък недостиг на кадри, е манипулация и трябва да спре, заключи Ваня Григорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 78 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Штига бьее! Нима тия, на които все не им достигаше, лъжат? Работил съм на достъчно места, за да забележа, че масата проблеми във фирмата, идват от управлението. И заради това им е и мъка да си намерят хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 71 rate down comment 10
xapoznai
преди 5 години
И да се вдигнат малко доходите просто веднага ще ти изсмучат парите - данъци, задължителни Допълнителни осигуровки, гражданска отговорност и да не забравяме - най-лесния метод акциза на горивата. Само да надушат, че има 100 кинта свободни в домакинствата и почват обясненията как еди кво си било по-скъпо някъде си и трябвало да се повиши цената, защото не отговаряла. А за 5 до 10 пъти разлика в заплащането въобще не става и дума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 10
Abnell
преди 5 години
Но пък има излишък на доклади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 99 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 5 години
Изобилие от работодатели, които са за затвора. Това има. Само че докато Бойко Борисов се хили до Кирил Домусчиев, България ще продължава да губи работната си сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 76 rate down comment 5
onezero
преди 5 години
Така е, няма недостиг на кадри - има недостиг на роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 101 rate down comment 3
onezero
преди 5 години
Така е, няма недостиг на кадри - има недостиг на роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още