IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: В България няма недостиг на кадри

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите

16:19 | 05.12.18 г. 36
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тезата на бизнеса, че вината за ниския ръст на БВП е на българските работници и на тяхната ниска производителност, също се оборва в доклада. От 1992 г. се започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. И макар за няколко години след 2006 г. заплатите да се ускоряват по-видимо и до момента те не могат да достигнат производителността, каза Григорова, позовавайки се на данни на Международна организация на труда (МОТ).

Последните данни за медианното заплащане са от 2014 г., защото изследването се провежда през четири години. Но и наличната информация показва, че заплащането изостава значително от производителността. В допълнение за периода 2010-2014 г. то не само не настига средноевропейските нива, но и изостава.

В доклада си Ваня Григорова се позовава и на експертите на ЕК, които подчертават, че липсата на работна ръка у нас може да е резултат и от ниското заплащане и лошите условия на труд, но не препоръчват да се положат усилия за увеличаване на трудовите възнаграждения, а „вярват“, че трябва да се повиши квалификацията на неизползваните групи граждани, за да станат пригодни за заетост и така да се намали недостига на работна ръка.

Работната сила в България е достатъчна, но има нужда от преквалификация според новите изисквания на трудовия пазар, заявиха от Агенцията по заетостта. Според държавната агенция решението е в тясното сътрудничество между всички заинтересовани институции в посока повишаване на уменията на работниците.

Според КНСБ реформата на пазара на труда трябва да започне от увеличаване на доходите на работещите. Доходите трябва да са достатъчно високи, за да гарантират нормален живот в страната. Нямаме нужда от внос на работна ръка, защото и в момента имаме достатъчно работници, но те не са мотивирани по никакъв начин, смятат от синдиката.

В доклада на двете организации се настоява за незабавно спиране на разграждането на трудовото законодателство, което цели масов внос на работници от трети държави и задържане на ръста на заплатите в страната. Има изключително преекспониране на нуждите от работна ръка, което личи и от анкетите на Агенцията по заетостта. Има големи несъответствия в тезите на българските арботодатели относно кадрите в България, наложеното говорене за тежък недостиг на кадри, е манипулация и трябва да спре, заключи Ваня Григорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Е де, е де :) Ако 16 к е висока, то тогава средната трябва сигурно да е 8000 к.Губиш се в числата, мисля :) Имайки предвид, минималната, средната и покупателната способност на 3 бона...спокойно може да се нарече високо възнаграждение.Сега...зависи кой какво разбира под "висок стандарт", генериран от висока заплата. Ако някой го свързва със ски в Алпите, двуразо море(веднъж в Южна Италия, веднъж в Испания), пътуване с редовни авиолинии и нови автомобили...знам ли, може и да не стигат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
На крак, о парии презрени,на крак, о роби на труда!Потиснати и унизени,ставайте срещу врага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 46 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
3000 лв. не е високоплатен. Избийте си от главите, че 3000 лв. е висока заплата. Висока заплата е 16 000 лв, а 3000 е екзистенциален минимум да не си биеш камшика към терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 48 rate down comment 0
george353
преди 5 години
500K работници от чужбина? Те хората от война бягат и ни заобикалят, та ще се преселят за 500 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 43 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Може много да пишем какви са ни работниците и дали са достатъчно и дали са квалифицирани, но по-важното, това което има значение е какви са ни работодателите. Много ми е интересно да прочета някакъв материал и за това и доколко те са "квалифицирани". За мене картината е шарена, но предимно мрачна. Личното ми мнение е, че точно работодателите са по-важната част от обществото ни и точно тяхното "качество" задава тон и определя какво е това общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
stat counter
преди 5 години
Да, и освен това договориха вдигането на маскималкия осигурителен праг да си го върнат на високо платените и високо квалифицирани хора, които са далеч от мисълта да се занимават с тях. От друга страна на онези, които членуват в тях това не им бърка в джоба защото могат само да си пожелаят този праг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 57 rate down comment 6
Dan Dash
преди 5 години
Браво Ваня, абсолютно правилно!Преди работодателите даваха малки заплати защото ... има конкуренция и защо да плащат повече като има хора, готови да работят и за по - малко пари... Сега обаче, когато те са на зор, правилата на конкуренцията не важат!?! Имало много вакантни позиции, нямало желаещи. Да, например по бензиностанците. Или в търговията. Със заплата 450 / 500лв. Що за достоен живот може да се води с тези пари? И не ми говорете, че немския продавач е 5 пъти по - производителен от нашия. Или, че английският фризьор обслужва пет пъти повече клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 30
Sakamano
преди 5 години
Тая синдикална лиcица явно се опитва да си припише заслугите за ръста на доходите, омаловажавайки недостига на кадри, което е истинската причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Е, точно това щях да напиша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 31
vkolev
преди 5 години
Синдикатите са най-големите кръвопийци на предприятията. Освен да говорят и пишат глупости, друго не съм видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още