IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работят ли европейските инструменти за оценка на банковата стабилност?

Със сигурност българската банкова система е най-проверяваната и най-оценяваната през последните четири години

08:13 | 14.01.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Ако ЕК и ЕЦБ вярват в собствените си инструменти за ранно предупреждение и за оценка на риска в банковата система, би трябвало да не се притесняват за българската банкова система. Поне това показват данните. 

ЕЦБ не ни иска в еврозоната и във ВМ II от 15 години – от началото на преговорите за членство в ЕС - преговорите в глава 11 „Икономически и паричен съюз“. В годините бяха давани различни обяснения за причините. Сега изведнъж се оказа, че ни искат в техния Банков съюз и то преди да влезем в еврозоната! Дали наистина ни искат? Доколко са искрени - това никой не знае и затова никой не знае каква е целта и дали цялото упражнение по оценка на качеството на активите ще бъде честно или ще бъде поредният външен шок върху икономиката и финансовия сектор.

Със сигурност българската банкова система е най-проверяваната и най-оценяваната през последните четири години. След оценката на качеството на активите през 2017 г. и много задълбочения и просторен FSAP (Програма за оценка на финансовата стабилност на МВФ, проведена съвместно със Световната банка) противно на всякакви правила пред България беше поставено условието да се оцени банковата система, за да се присъедини към Банковия съюз заедно с присъединяването на националната валута към ВМ II. Въпреки демонстрирания консенсус в България относно необходимостта на тази рискована крачка, ползите от поемането на риска за влизане в Банковия съюз изглеждат все по-малки.

Членството в Банковия съюз не е гаранция за стабилност и просперитет на банковата система. Банки фалираха и продължават да фалират в ЕС и най-вече в „шампионската лига“ на ЕС – еврозоната, но българската банкова система продължава да бъде отново и отново преглеждана и оценявана.

Извън еврозоната само Хърватска направи едно частично упражнение за оценка на качеството на активите през 2013 г. Румъния, както и няколко други страни, многократно изпращат сигнали, че също ще направят оценка на качеството на активите, но непрекъснато отлагат.

Така че - ето ни в поредната оценка, за която се твърди, че ще бъде задължителна за всички страни, които ще кандидатстват тяхната валута да бъде включена във ERM II. Това твърдение остава само намерение на ЕК и ЕЦБ, тъй като няма (а едва ли ще има) правен акт на ЕС, който да задължава страните да се присъединят към механизма, след като са влезли в Банковия съюз. Изводът, който отдавна трябваше да си направим от събитията около поставените условия за ВМ II, е, че в ЕС уж всички сме равни и трябва да бъдем третирани равно, но някои са по-равни. За съжаление ние се оказахме сред по-малко равните.

Стартиралият процес на оценката не дава основания за оптимизъм, доколкото е лишен от всякаква откритост и прозрачност. Не са прозрачни критериите, по които са подбрани трите банки освен трите системни, включени в упражнението. Не са ясни критериите и как се избират консултантските фирми, които ще извършат оценката на качеството на активите – а от тяхната работа зависи крайният резултат – самата оценка, влизането в Банковия съюз, присъединяването към ВМ II и впоследствие в еврозоната. 

Доц. Даниела Бобева e един от най-уважаваните и изявени преподаватели във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Тя преподава по международна икономика и международни финанси и е част от Лабораторията за научно-приложни изследвания на ВУЗФ, която беше открита през есента на 2018 година. Бобева има богат професионален опит и е доказан експерт. В периода 2013 и 2014 доц. Бобева е заместник министър- председател за икономическото развитие, а от 2003 г. до 2013 г. е начело на Дирекция „Международни отношения” в БНБ. Работила е в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като програмен директор, Директорат ELSA. Била е вицепрезидент на Черноморска банка за търговия и развитие (гр. Солун, Гърция), министър на търговията и външно-икономическо сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Няма значение каква е доц. Бобева. "Нали.. по съветите на един пак от нейното време: "Не ме гледайте какво правя, слушайте ме какво ви приказвам.." за бюрека иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Сагата около кандидатсването ни в ERM II беше тест от наша страна за това доколко може да разчитаме на равнопоставено партньорство с "големите" от ЕС. Те се провалиха. Изводът е еднозначен. Не знам как може да има някой, който да не го вижда. Въпросът е какво прави от тук нататък в такава вражебна среда, макар и представена в напудрен вид.Няма значение каква е доц. Бобева. Важното е какъв е доказателствения материал за изводите, които прави. А той си струва. Не са някакви шамански заклинания, каквито обикновенно четем тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
zap
преди 5 години
"В периода 2013 и 2014 доц. Бобева е заместник министър- председател за икономическото развитие"т.е. заместник на ... Орешарски - ми напишете си го в прав текст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"Доц. Даниела Бобева, един от най-уважаваните и изявени преподаватели във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). "" В периода 2013 и 2014 доц. Бобева е заместник министър- председател за икономическото развитие, а от 2003 г. до 2013 г. е начело на Дирекция Международни отношения в БНБ"Толкова уважавана, че по нейно време фалираха КTБ.Директори на дирекции..Шайка милиционери се връткат в черноморската банка, вкл. министъра с шейната и нещастния опит на иван искров да се пенсионира там.Уважавана била..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още