IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как държавата иска да пребори прането на пари?

Фирмите ще подават декларация за действителния си собственик

08:22 | 08.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Друг критичен момент от новия закон е дефиницията, която той дава за Действителен собственик. Според текстовете действителен собственик е физическо лице или физически лица, което/които в крайна сметка притежават или контролират юридическо лице или друго правно образувание, и/или физическо лице или физически лица, от чието име и/или за чиято сметка се осъществява дадена операция, сделка или дейност, и които отговарят най-малко на няколко условия. По отношение на корпоративните юридически лица и други правни образувания действителен собственик е лицето, което пряко или косвено притежава достатъчен процент от акциите, дяловете или правата на глас в това юридическо лице или друго правно образувание, включително посредством държане на акции на приносител, или посредством контрол чрез други средства, с изключение на случаите на дружество, чиито акции се търгуват на регулиран пазар.

Индикация за пряко притежаване е налице, когато физическо лице/лица притежава акционерно или дялово участие най-малко 25 на сто от юридическо лице или друго правно образувание.

Индикация за косвено притежаване е налице, когато най-малко 25 на сто от акционерното или дяловото участие в юридическо лице или друго правно образувание принадлежи на юридическо лице или друго правно образувание, което е под контрола на едно и също физическо лице или физически лица, или на множество юридически лица и/или правни образувания, които в крайна сметка са под контрола на едно и също физическо лице/лица.

Според закона индикация за „непряк контрол“ е упражняването на краен ефективен контрол върху юридическо лице или друго правно образувание чрез упражняването на права чрез трети лица, включително, но не само, предоставени по силата на упълномощаване, договор или друг вид сделка, както и чрез други правни форми, осигуряващи възможност за упражняване на решаващо влияние чрез трети лица.

От семинара на Economix стана ясно още, че според очаквания и изчисления на Агенцията по вписванията, около 85 хил. фирми и юридически лица с нестопанска ,цел следва да подадат декларации за действителните си собственици  до края на май 2019 г. Правилникът освен че съдържа формата на декларацията, уточнява, че тя се подава от представляващите и трябва да е нотариално заверена. Информацията за действителен собственик не е публична. Достъп до нея ще имат ДАНС, БНБ, КФН и задължените лица по чл. 4.

От тази година фирмите ще трябва да използват поне два способа за изясняване на произхода на средствата на своите клиенти:

- събиране на информация от клиента за дейността и операциите (въпросник)

- от официални независими източници (бази данни);

- информация, събирана по ЗМИП, Валутния закон и др.

- използване на информация, обменяна в рамките на групата;

- проследяване на паричните потоци

При съмнение или узнаване за изпиране на пари или за наличие на средства с престъпен произход лицата по чл. 4 са длъжни да уведомят незабавно дирекция „Финансово разузнаване на Държавна агенция „Национална сигурност“ за всяко плащане в брой на стойност над 30 хил. лв. или тяхната равностойност в чужда валута, извършено от или на техен клиент в рамките на установените отношения или при случайни сделки или операции.

В Правилника се съдържат две важни декларации – чл. 42, ал. 2, т. 2 и чл. 66, ал. 2 от ЗМИП.

С първата декларация клиентът (настоящ, потенциален или действителен собственик) заявява дали попада в някоя от категориите по чл. 36. Това са т. нар. видни политически личности – министри, кметове, заместник-кметове, депутати, ръководители на международни организации, членове на сметни палати и т.н. – както от България, така и от трети страни. Законът се прилага и по отношение на свързаните с тях лица, като трябва да се има предвид, че това се отнася и до лица във фактическо съжителство, както и до роднините по съребрена линия от втора степен и техните съпрузи или живеещи в съжителство. Свързано лице е и всяко физическо лице, за което се знае, че е действителен собственик съвместно с видна политическа личност на юридическо лице или друго правно образувание или се намира в други близки търговски, професионални или други делови взаимоотношения с такова лице, както и всяко физическо лице, което е едноличен собственик или действителен собственик на юридическо лице или друго правно образувание, за което се знае, че е било създадено в полза на видна политическа личност. За тези лица и свързаните с тях се прилага разширена комплексна проверка.

С втората декларация се уреждат случаите, когато е било невъзможно да се приложи изискването на чл. 66 за изясняване на произхода на средствата по два от възможни пет способа, или ако се е стигнало до противоречива информация. В такъв случай законът допуска изяснява на произхода на средствата чрез декларация от лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още