IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският туризъм се измъква от хватката на пандемията

Вътрешният туризъм е напълно възстановен, връща се и входящият туристопоток

08:33 | 03.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Вътрешният туризъм – напълно възстановен

В трудната за туристическия бизнес 2021 г. започна процесът на възстановяване на туристическия поток. За периода от началото на годината до началото на декември включително, общият брой на туристите в местата за настаняване в България е близо 6 милиона по данни от ЕСТИ. За сравнение, през цялата 2020 г. туристите в местата за настаняване бяха над 4,5 милиона.

Туристическата 2021 година записва още един позитив – вътрешния туризъм се възстанови напълно от пандемията. Само за летния период броят на българските туристи е над 2,3 милиона, което е ръст с над 50%.

Ръст на туристическите посещения е налице и за периода от средата на септември до началото на декември на годишна база.

По данни на ЕСТИ общият брой на туристите в местата за настаняване е близо 850 хиляди, което е с 10% повече от туристите за същия период на миналата година. Сериозен е ръстът на чуждестранните туристи, посетили България през есента – над 215 хиляди, което е с над 40% повече от есента на миналата година. 

Изминалата година сложи началото на процеса по възстановяване на входящия туристопоток - както в Европа, така и в България. Неочаквано добри са и данните за чуждите туристи у нас в рамките на лятото. Само през летните месеци туристопотокът от Румъния беше напълно възстановен – румънските туристи преоткриха Южното Черноморие, както и възможностите за културен туризъм, които страната ни предлага.

Чешките туристи завръщат  интереса си към Черноморието, както и полските. Възстановяването на туристопотока от Украйна също протече с много бързи темпове. 

Нови тенденции или нова реалност

Пандемията оказа асиметрично въздействие върху туризма - градските дестинации пострадаха повече поради строгите ограничения за тази част от сектора, свързана с организирането на конференции, изложби и културни дейности, което лиши градовете от голяма част от приходите от туризъм. В същото време селските и планински райони, както и курортите, бяха предпочитани поради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туризъм.

Продължава сериозният спад в корпоративните пътувания и бизнес туризма, което е вероятно да остане постоянна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още