IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три централни банки, три различни посоки

Пътищата на три от най-големите централни банки в света са на път да се разделят за първи път от началото на световната финансова криза

10:38 | 04.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>Анализатори очакват ЕЦБ да вдигне основната си лихва за първи път от юли 2008 г. през тази седмица. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Анализатори очакват ЕЦБ да вдигне основната си лихва за първи път от юли 2008 г. през тази седмица. Снимка: sxc.hu

Откакто световната финансова криза навлезе в най-тежкия си етап в края на 2008 г., паричната политика на всички централни банки в развитите икономики по света пое в една и съща посока.

През тази седмица обаче пътищата на три от водещите централни банки вероятно ще се разделят.

В четвъртък ще се проведе месечното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), която изглежда решена да увеличи лихвените си проценти за първи път от юли 2008 г. насам в опит да овладее растящата инфлация.

В същия ден ще се проведат срещи и на ръководствата на централните банки на Англия и Япония, които вероятно ще вземат съвсем различни решения за паричната си политика.

Японската централна банка, която вече намали до 0,1 на сто основния си лихвен процент, вероятно ще коригира надолу своите икономически прогнози и може да потърси допълнителни начини да разхлаби паричната си политика, създавайки буфер срещу икономическите щети от земетресението на 11 март, пише Ройтерс.

Повечето икономисти смятат, че Япония ще изпадне в кратка рецесия, преди усилията за възстановяване на щетите от природните бедствия в страната да я върнат към икономически растеж.

В същото време английската централна банка трябва да балансира между високата инфлация и слабия икономически растеж. Това създава противоречия между ръководството й за това дали паричната политика трябва да се затегне с увеличение на лихвените проценти в страната или да се разхлаби допълнително с нови финансови инжекции в банковата система.

Вероятността за някакви промени в паричната й политика обаче все още се оценява като твърде незначителна от анализатори, интервюирани от Ройтерс.

По-труден за предсказване обаче ще бъде следващият ход на централните банки.

Инфлацията в еврозоната се намира над желаното от ЕЦБ ниво от 2% за пети пореден месец, а ситуацията е още по-сложна във Великобритания, където тя надминава целевото ниво от също 2% през голяма част от последните три години.

Според някои анализатори високата инфлация е временна и се дължи на бързото поскъпване на петрола през тази година, главно под влияние на размириците в арабския свят, които засегнаха производството в някои от членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Те посочват, че дори ЕЦБ да вдигне лихвените си проценти това няма да спре размириците в Либия, а оттам и скока в цените на петрола. Според тях евентуално вдигане на лихвата в еврозоната би било грешка и може да навреди на региона в момент, в който съкращенията в държавните разходи оказват натиск върху икономическия растеж.

Според анализатори увеличението на лихвените проценти в еврозоната може да утежни положението на страни като Гърция, Испания и Португалия, които се борят с последиците от дълговата криза.

По отношение на Федералния резерв на САЩ инвеститорите все още отчитат като минимална вероятността лихвите в най-голямата икономика на света да бъдат увеличени през тази година, дори и на фона на по-строгите изказвания от някои членове на ръководството на Фед.

Курсът на еврото остава почти без изменение в днешната валутна сесия след петте поредни дни на ръст и към 10:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4235 долара. Единната валута се е повишила с 6,4% от началото на тази година, под влияние на очакванията за по-високи лихвените проценти в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Едно доуточнение: основната цел на FED е американската икономика да работи на пълни обороти. Последна грижа й е щатския долар и други подобни монетарни проблеми.Липсата на "тази глупост" - да има координирани и адекватни действия от всички централни банки, или поне водещите в света, ще доведе до срив на пазарите. Вероятно до края на тази година. Тези, които чакат инфлацията ... може и да не я дочакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Действията на централните банки са напълно адекватни. Приоритетна цел на ЕЦБ е да поддържа политика на ниска инфлация, с което се гарантира финансова стабилност. Почне ли да се движат много цените, хората стават неспокойни, получават се разни движения по депозити и кредити, което всява дисбаланси. Нарастването на инфлацията не идва само от петрола, той е само един фактор. С леко увеличаване на лихвите, ще се стопират останалите фактори. Политиката на Япония е ясна, те преживяха трагедия. Пълна глупост ще е да вдигат лихвите, като по принцип тяхната икономика от доста години насам има лихви близки до нулата. Американската икономика пък се опитва да оцелее. Те гонят икономическа и финансова стабилност, имат проблеми с фалити итн. Всяка икономика има своите проблеми, което води до различни политики. Много глупаво е всички да правят едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Pivoley, ами правилно, че най-важното нещо е инфлацията. Стабилността на цените и парите - туй е най-важно. Другото е кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Pivoley
преди 13 години
ЕЦБ отново ще се окаже най-неадекватна. Все още е твърде рано за вдигане на основната лихва. Така ЕЦБ рискува да запрати европейските икономики в нова рецесия. *** нали най-важна била инфлацията, икономиката кучета я яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още