IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският долар поевтинява в основните си кръстосани курсове

Британската лира изкачи двумесечен връх спрямо "зелените пари"

11:35 | 29.04.13 г.
Американският долар поевтинява в основните си кръстосани курсове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поевтиня в основните си кръстосани курсове в понеделник, а в същото време британската лира намери широка подкрепа и записа двумесечен връх на фона на допълнителното свиване на експозициите в полза на американската валута. В края на миналата седмица бяха публикувани данни, според които икономиката на САЩ запазва ръста си през първото тримесечие, но за съжаление с много по-бавен темп спрямо предварителните прогнози.

В резултат на това доверието в долара намаля чувствително и продължи да ерозира в началото на новата седмица. Тази сутрин йената взе преднина от 0,3%, еврото поскъпна също с 0,3%, а британската лира натрупа аванс от близо 0,4% спрямо щатската валута.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се разшири с 2,5% за периода януари – март според данните, които бяха изнесени в петък. Пазарът обаче остана изненадан, тъй като очакванията бяха за подобрение от 3,0%.

Данните за БВП допълват лошата серия от икономически данни от САЩ, публикувани през последните седмици. Последните стойности за продажбите на дребно и дълготрайните стоки също разочароваха и подхраниха мрачната перспектива.

Междувременно британската лира получи силен възходящ импулс от растежа на икономиката на Великобритания през първото тримесечие, което стана ясно още в четвъртък. Оптимизмът по отношение на възстановяването на Острова се запазва и тази седмица и това продължава да задържа интереса към лирата.

Двойката GBP/USD се търгува днес при двумесечен връх около 1,5530. Другият водещ кръстосан курс на долара – EUR/USD - остава категорично в нивата над психологическото 1,3000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3010; Връх – 1,3047; Дъно – 1,2989; Затваряне – 1,3027

Текущият възходящ импулс на еврото доближи цената на двойката до 1,3115. Там е разположена 38,20-процентовото ниво на низходящото движение от началото на февруари до началото на месец април.

Зоната около 1,3115 се оформя като важна съпротива, която може да спре инерцията на еврото и да прехвърли предимството на страната на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5431; Връх – 1,5498; Дъно – 1,5417; Затваряне – 1,5470

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още