IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Свръхрезервите на банките при Федералния резерв се увеличават, но наред с това предизвикват грижи за икономиката

08:20 | 17.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Свободните средства, които американските банки могат да отпуснат под формата на кредити за домакинствата и предприятията, през октомври се увеличиха с още 95,8 млрд. долара, за да достигнат рекордните 2,3 трлн. долара.

„Какво правят банките с тази огромна ликвидност?“, задава въпрос президентът на базираната в Ню Йорк изследователска компания MSI Global и бивш икономист в поделението на Федералния резерв в Ню Йорк Майкъл Иванович, и разглежда проблема в анализ пред CNBC.

Отговорът е: Нищо. Банките чисто и просто връщат тези пари там, откъдето са дошли: във Федералния резерв (Фед). Те предпочитат депозитите на централната банка, върху които тя плаща лихва в размер на 0,25%, пред възможността да спечелят 4,5% от отпускането на един нов заем за покупка на автомобил или 10% за двугодишни потребителски заеми.

Преди да разгледаме проблема със слабото, но и очевидно липсващо желание на банките да кредитират, нека да направим една крачка назад и да видим колко необикновен е този поток, предизвикан от създаването на кредит от страна на Фед. В периода непосредствено преди началото на финансовата криза, т.е. цялата 2007 г. и началото на 2008 г., размерът на тези средства, или още наречени свръхрезерви, които банките депозираха при Фед, се колебаеха в интервала от около 1,5-2 млрд. долара месечно.

Оттогава Фед управлява една от най-страшните финансови кризи в американската история, създавайки пари в замяна на масирани покупки на активи с цел да рекапитализира боледуващата финансова система и да подпомогне възстановяването след Голямата рецесия.

И двете цели бяха постигнати, но с различна успеваемост.

Фактът, че размерът на помощта, за която банките се обръщат към дисконтовия прозорец на Фед, сега отново е на нивата, които наблюдавахме през по-голямата част на 2007 г., сигнализира, че финансовата система до голяма степен се е стабилизирала. Скоро ще узнаем повече за това, защото Фед възнамерява да проведе още един кръг от тестове, за да проверки как настоящият процес на рекапитализация може да предпази системата от различни по вид бъдещи сътресения.

Нефункциониращо финансово посредничество

Икономиката обаче отговори в по-малка степен на експанзионистичните кредитни улеснения на Фед. В третата си година на възстановяване, през първите три месеца на годината, икономиката все още се движи с темп на растеж от 1,5% на година - около половината от своя предполагаем неинфлационен потенциал за растеж.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...И без това плащаме безумни пари за администрация и бюрокрация - трябва поне някаква полза и ефективност да има от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Добра вметка: +1.000! И банките и борсите са се превърнали в преобладаващо спекулативни системи с много малка връзка с реалната икономика. Логично е просто да бъдат заобиколени и Фед и останалите ЦБ да започнат да кредитират пряко реалната икономика. Само трябва да се електронизират някой и друг имуществени и платежни регистри за да се намали бумащината и бюрокрацията и търговските банки стават излишни. Дори ако трябва (давам идея!), да се приеме паралелно законодателство, което да е максимално опростено и по което да се движат заемите и обезпеченията с централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Да умират бе, ше ги *** у тапунгерите тея американци, и Базел 16 няма да ги спаси, то проблема не е Банките да имат повече пари у джоба си за 'черни дни' за да не фалират а няма кой да взима кредити, еми няма кой *** ще вземе кредит на 6-8% за 20 години да си купи жилище освен в България ? Нали после трябва да ги върне 2,5 пъти тея пари и сега всичко кадето са принтирали тея тапаци ще си палат печките с него и WallStreet и те купища пари не струващи нищо, само чакам момента когато света ще им каже 'Аре неаме нужда от вашите долари' :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Банките купуват акции на Уолстрийт и вече не знаят че има и реална икономика зад океана, която отдавна не кредитират.Уолстрийт е станал някаква самодостатъчна и живееща сама за себе си институция - някакъв клъстър "Уолстрийт" - теографски в клъстъра "САЩ"- всеки сам за себе сиТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Банките чакат Базел 15!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още