IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Свръхрезервите на банките при Федералния резерв се увеличават, но наред с това предизвикват грижи за икономиката

08:20 | 17.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът с количествените улеснения на Фед - банките просто не кредитират

Слабото банково кредитиране е основна причина за това забавяне и за мудния цикличен подем. Докато на чувствителните на промени в лихвените проценти сектори на икономиката се дължи 83% от съвкупното търсене, е ясно, че подходящото финансиране на частното потребление и инвестициите на предприятията държат ключа към устойчивия подем на огромните човешки и капиталови ресурси, които все още в американската икономика са неупотребени.

Ето тук лежи разковничето – връзката между херкулесовите усилия на Фед да продължава да помпа ликвидност и кредитирането от страна на банките е прекъсната. Данните показват, че отпуснатите банкови кредити – 40% от които са дадени на домакинствата – са се свили от началото на годината до третото тримесечие с 3% на годишна база.

В случай, че се чудите дали тази мрачна цифра може да е резултат от слабото търсене от страна на домакинствата, помислете над факта, че през същия период небанковото кредитиране на потребителите се увеличи леко до 8,23% на година. Ясно и просто – финансовите компании, кредитните съюзи и други подобни навлизат там, където очевидно банките не желаят да стъпят.

Това, което имаме тук е случай, в който трансмисионния канал между паричната политика и реалната икономика е запушен. Вместо да финансира съвкупното търсене, ликвидността, създадена от Фед, банките я депозират обратно в централната банка срещу лихва от 0,25%.

Логичният въпрос е: какво прави Фед, за да поправи и възстанови този нефункциониращ процес на финансово посредничество?

Не обвинявайте банките

Те може би правят нещо, но аз не виждам нищо, казва Майкъл Иванович. Всичко, което чета, е прибързана и неуместна игра на догадки, която играят банкерите на Фед с нивото на краткосрочните лихвени проценти. И това става при положение, че Фед не смъмря банките за всичките им предполагаеми злодеяния.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...И без това плащаме безумни пари за администрация и бюрокрация - трябва поне някаква полза и ефективност да има от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Добра вметка: +1.000! И банките и борсите са се превърнали в преобладаващо спекулативни системи с много малка връзка с реалната икономика. Логично е просто да бъдат заобиколени и Фед и останалите ЦБ да започнат да кредитират пряко реалната икономика. Само трябва да се електронизират някой и друг имуществени и платежни регистри за да се намали бумащината и бюрокрацията и търговските банки стават излишни. Дори ако трябва (давам идея!), да се приеме паралелно законодателство, което да е максимално опростено и по което да се движат заемите и обезпеченията с централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Да умират бе, ше ги *** у тапунгерите тея американци, и Базел 16 няма да ги спаси, то проблема не е Банките да имат повече пари у джоба си за 'черни дни' за да не фалират а няма кой да взима кредити, еми няма кой *** ще вземе кредит на 6-8% за 20 години да си купи жилище освен в България ? Нали после трябва да ги върне 2,5 пъти тея пари и сега всичко кадето са принтирали тея тапаци ще си палат печките с него и WallStreet и те купища пари не струващи нищо, само чакам момента когато света ще им каже 'Аре неаме нужда от вашите долари' :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Банките купуват акции на Уолстрийт и вече не знаят че има и реална икономика зад океана, която отдавна не кредитират.Уолстрийт е станал някаква самодостатъчна и живееща сама за себе си институция - някакъв клъстър "Уолстрийт" - теографски в клъстъра "САЩ"- всеки сам за себе сиТолкова по въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Банките чакат Базел 15!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още