IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън вдъхна увереност на пазарните участници

Очакванията сочат, че и този в икономика номер едно в Европа в лицето на Германия също ще нараства на база на засилено местно търсене

10:48 | 08.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар успя да задържи пропадането си спрямо японската йена, след като председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън вдъхна увереност на инвеститорите, споделяйки че вероятността от повишение на лихвените нива през тази година не само присъства, но и се увеличава.

Йелън напомни, че трудовият пазар е достигнал почти пълния си капацитет, което разкрива пътя към последващи затягания на монетарната политика. След това изявление позициите на долара се засилиха, но зелените пари бяха подкрепени и от думите на японския финансов министър Таро Асо, който сподели, че при продължително поскъпване на йената вероятността от директна интервенция на Японската централна банка (ЯЦБ) остава налице.

Валутната двойка се срина до 107.66 вчера, но коментарите на Асо спомогнаха за прекратяване на покупките на йената, като впоследствие доларът се завърна на ниво около 108.50. Въпреки това йената е напът да запише ръст спрямо долара от 2,7% за тази седмица, след като зелените пари се сринаха до най-ниската си стойност от октомври 2014 година. Въпреки че вероятността за пряка интервенция на ЯЦБ леко се повиши, шансовете това да се случи преди срещата на Г7, на която Япония ще бъде домакин през май, остават малки, освен ако валутната двойка не спадне под нивото при 105.00, насочвайки се към критичните 100 йени за долар, което ще принуди институцията да действа.

В комбинацията с коментарите на Джанет Йелън, че икономическият растеж в САЩ ще върви нагоре, очакванията сочат, че и този в икономика номер едно в Европа в лицето на Германия също ще нараства на база на засилено местно търсене. Това от своя страна подкрепи цената на петрола по време на азиатската сесия, след като биковете взеха превес в противоречивата преди срещата в Доха търговия на „черното злато“. Опасенията от пренасищане остават налице, след като Иран сподели, че износът на страната е достигнал почти 3.5 млн. барела на ден, нараствайки от средните нива от 3.29 млн. барела дневно за месец март. Това от своя страна доведе до съмнения, че срещата в Доха ще доведе до намаляване на производството.

На фондовите пазари през вчерашния ден властваха мечките, след като банковият сектор наклони везните към разпродажбите. В Европа опасения за продължаващи съкращения поведоха индексите към червената територия, след като нулевите лихвени нива подкопават основите на банковия сектор. Отвъд Океана предпазливостта взе превес и сините чипове от DJIA отстъпиха с близо 1%, докато S&P 500 загуби 1.20% от стойността си. Колебливото представяне на петрола и засилените позиции на йената подложиха на изпитание индексите, като след негативните движения обширният S&P 500 се озова на червена територия за годината с 0.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-2 16 /twice/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-2 16 /twice/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
белото платине Джанет Йелън пак в акция лихви та лихви само плаши гаргите и що така бе Джанет мила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още