IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира пробва леко възстановяване

Валутата се срина до 3,4637 долара след решението за повишаване на лихвата до 8,00%

12:36 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В четвъртък Турската централна банка вдигна изненадващо основния лихвен процент в страната с 0,50% до 8,00%. Целта на централната банка бе да подкрепи турската лира, след като от Европейския парламент приеха резолюция за временно спиране на преговорите с Турция. Турската лира се срина до 3.4637 долара след съобщението на банката, като днес двойката долар/лира записа леко понижение до 3.4558 лири за долар. Това бе първо повишение на лихвения процент от три години за Турската централна банка. Интересното в случая бе, че по-рано през седмицата президента на страната Реджеп Ердоган заяви, че според него високите лихвени проценти са изключително негативни за турската икономика.

За последната една година лирата се е понижила с 20% спрямо долара заради политическите трусове и опита за преврат в държавата. Пазарните анализатори посочиха след вдигането на лихвата, че Турската централна банка явно е готова да вземе всички необходими мерки, за да държи инфлацията под контрол. Предполага се, че ще бъдат взети и допълнителни мерки, чрез прилагането на реформи в страната, които ще засилят устойчивостта на икономиката към шокове. 

Други интересни новини на фона на почивния ден на борсите в САЩ, идваха от течащите предварителни преговори около срещата на ОПЕК във Виена, която ще се проведе на 30 ноември. Представители на Русия и Ирак, заявиха, че са съгласни производството на петрол да бъде замразено на сегашните си нива, но няма да се съгласят да намалят производството си. Изглежда Саудитска Арабия все по-трудно ще прокара идеята за намаление на добива на черно злато. Повечето от преговарящите страни не искат да губят спечеления към момента от тях пазарен дял. Представители на Иран поискаха да им бъде позволено да достигнат добив от 4 млн. барела на ден, като по този начин, ще достигнат нивата от преди наложеното им ембарго. Въпреки противоречивата информация около преговорите, петролът се задържа на ниво около 48 долара за барел в очакване на крайното решение на срещата във Виена.

Европейските борсови индекси затвориха с леко повишение през изминалия ден, след като пазарните участници бяха обнадеждени от стабилния бизнес климата в Германия, като индексът се запази на досегашните си нива от 110.4 пункта. Очакванията все пак бяха за по-сериозно повишение от 110.5 пункта. Немският DAX30 се покачи с 0.3% до 10 689.55 пункта, следван от САС40, който се покачи до 4 546.50 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още