IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказката биткойн с край или без край?

В момента в световен мащаб има над 1300 криптовалути с обща пазарна капитализация от над 587 милиарда долара

09:01 | 26.12.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рисковете

Не само за 2018 г., но и за следващите години остават на дневен ред технологични въпроси, като например как биткойнът да може да поеме всички трансакции, които са необходими, а таксите да останат ниски.

В краткосрочен план пред блокчейна предстоят поредица от надграждания или технически казано hard forks. Всеки един от тях носи определен технологичен риск, но при сегашния си вид потвърждаването на трансакциите е твърде бавно, а малкият размер на блока ограничава броя трансакции, които могат да бъдат записани в блокчейна на ден. Всичко това води до сериозно оскъпяване на всяка една трансакция.

„В момента бизнесът на миньорите, добиващи биткойн, изглежда като приказка, а очакваната доходност при тези цени е над 500%“, коментира Божидар Димитров от Булброкърс. Според него рязкото увеличаване на миньорските мощности ще повиши пропорционално и трудността за добив. Рязкото увеличение на миньорските мощности, комбинирано с евентуална лека корекция, може да доведе до временно прехвърляне на сериозни мощности към добив на други криптовалути и съответно до временно затруднение при обслужване на трансакциите, което от своя страна, и до шок на пазара. Освен това над 80% от миньорския капацитет са в Китай, което само по себе си е риск.

Инвестициите в криптовалути са застрашени и от хакерси атаки и тъй като сделките и притежателите на електронните пари са криптирани, трудно може да се говори за разследвания и възстановяване на загубите.

Друг основен риск, който се изтъква, е, че обикновено седалището на емитента е неизвестно и ако възникне проблем с валутата, няма място за подаване на претенция (няма и правила за гаранция).
Информационните единици, в които се съхраняват валутите, използвани за издаване и прехвърляне на валутата, са анонимни, съществува висок риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, а маршрутът на средствата не може да бъде проследен.

Какво можем да си купим с биткойн?

В момента в България не са много места, където може да се плаща с биткойн и по-скоро това се възприема като нещо все още доста екзотично. Списъкът с компаниите, които приемат плащания с виртуална валута, може да бъде разгледан на btc-club.bg.

Проблемът в момента е, че заради бурното развитие на технологията и големия интерес тази година биткойнът стигна един лимит на трансакциите, който повишава таксите за разплащане в момента и една трансакция от България струва между 1 и 20 долара. Тази цена е свързана с технологичен проблем на биткойн мрежата, като този казус е в процес на решаване, обясни Благовест Белев.

В Япония например най-голямата верига за електроника в страната приема биткой за разплащане. В Швейцария също има много места за разплащане. Освен това интересен факт е, че там може да се купи биткой от всеки автомат за продажба на билети за влаковата мрежа.

Първият биткомат в София пък се появи още през 2014 г. в Интерпред. От машината можеха да се купят биткойни срещу левовата им равностойност.

Поглед към 2018 г.

Общата стойност на всички криптовалути в света ще достигне 1 трилион долара през 2018 г., прогнозира пред CNBC Питър Смит, главният изпълнителен директор на една от най-големите платформи за цифрофи портфейли в света Blockchain.

В момента в световен мащаб има над 1300 криптовалути с обща пазарна капитализация от над 587 млрд. долара, сочат данни от Coinmarketcap.com, цитирани от CNBC. Според Смит през следващата година сумата ще се удвои.

Биткойнът представлява над 50% от общата пазарна капитализация от пазара на криптовалути. Той е оценен на около 317 милиарда долара. Етер е втората по големина цифрова валута с пазарна капитализация от 68,9 млрд. долара.

В последния си доклад Deutsche Bank обаче предупреждава, че пазарът на криптовалути може да се сгромолясва и го е включила в списък си с опасности, които да се следят от близо през 2018 г.

Така или иначе мненията са от едната до другата крайност и остава да видим дали приказката криптовалутите ще има своя край, или ще продължи още дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 12
doc
преди 6 години
bitcoin ne samo che niama da izchezne, ami shte prodalji da pokoriava sveta,pri tova s biasna skorost.tova che niakakva grupa ot banki ili golemi firmi e reshila da si napravi niakakvo blockchain proekt-che ili token-che niama nikakvo znachenie...te i sega tia mi ti institucii si niamat doverie pomejdu si i vseki e gotov da precaka drugarche stiga da ima faidica,a kakvo ostava sled vreme,kato doide sledvashtata goliama finansova kriza...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 6 години
"Приказката биткойн с край или без край? "Разбира се с край. Няколко водещи "международни" (разбирай на едно племе) банки се канят да пускат своя собствена крипто-"валута".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още