IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2018 г. приключва периодът на поскъпване на долара

След големите разпродажби през последната година активите на развиващите се пазари могат да се окажат големите печеливши през 2019 г.

09:00 | 25.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Но има и още един път на развитие. Той е конфронтацията между Тръмп и Пауъл, между фискалната и монетарната политика в САЩ. Това е сценарият, който поставя началото на дълго и сериозно поевтиняване на долара и в момента представлява един от дългосрочните рискове пред щатската валута“, предупрежава Цачев.

Еврото, от своя страна, среща много повече краткосрочни рискове. Италианският дълг носи опасността да свали курса с няколко цента при всяка нова мини-криза на доверието в платежоспособността на държавата.

Подобни моменти не липсваха и през тази година, но с намаляващ интензитет, защото валутните спекуланти се умориха от политическите игри на Стария континент. Европа отчита сериозно изоставане в растежа, като безработицата не успя да падне до нивата преди кризата, а бизнес климатът се охлажда съществено. Brexit ще има допълнителен принос за забавяне на растежа, което означава, че еврото скоро няма да получи подкрепа от покачване на лихвите. Но за разлика от цялата 2018 г., когато икономиката се охлаждаше, през следващата ще има стабилност и поне зад еврото няма да стоят лоши новини.

Ефектът от търговската война

От доклада с годишните прогнози на BofA Merrill Lynch също ясно се вижда перспективата за слаб долар през 2019 г.

Щатският долар беше един от най-добре представящите се активи през тази година, но по-голямата част от доларовите печалби изглежда са в миналото, пише в анализа на щатската инвестиционна банка.

Според анализаторите от финансовата институция доларът ще бъде през следващата година по-слаб спрямо еврото и йената.

Прогнозите са EUR/USD и USD/JPY да достигнат в края на следващата година съответно нива от 1,25 и 105. Силата на долара ще зависи в голяма степен от еволюцията на търговските отношения между Китай и САЩ, което в краткосрочен план би могло да означава разпродажби на долари и по-добро представяне за валути, изолирани от търговската война, като например британската лира и швейцарския франк.

Развиващи се пазари

„След големите разпродажби през 2018 г. активите на нововъзникващите пазари са евтини и могат да се окажат големите победители на 2019 г. , тъй като доларът отслабва“, смятат от BofA Merrill Lynch. Експертите обаче предупреждават, че развиващите се пазари остават уязвими от последиците от разпространяване на ефектите от търговската война между САЩ и Китай.

Анализаторите от щатската банка са настроени оптимистично за Бразилия и Русия, като специално за втората страна смятат, че рискът от санкции вече е оценен от пазарите. Междувременно обаче прогнозите са мечи за Мексико, където понижаването на кредитния рейтинг на страната бие тревога за ситуацията след идването на власт на новия президент.

Суровиините валути

Суровинните валути, както са известни канадския и австралийския долар, паднаха през тази година със същите темпове като еврото и паунда.

„Това е донякъде странно, тъй като цените на индустриалните метали, а и петрола в края на годината, паднаха съществено“, пише Цветослав Цачев в годишния си анализ за investor.bg.

В Австралия вече се свива балонът на недвижимите имоти, което дори ниската лихва не може да спре. Но проблемът е в спада на цените на суровините, което е индикатор за забавянето в глобалната икономика, тъй като търсенето на метали и на петрол все още не отчита намаление. Ако спадът на китайската икономика се материализира и в по-ниско потребление на суровини, австралийският долар ще стане най-зле представящата се от големите валути. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Системата САЩ - КИТАЙ , при която едните са КОНСУМАТОРИ , а другите ОБСЛУЖВАЩИ ГИ ще продължи да действа, като всички останали зависимости с трети страни ще са функция на тези отношения. Ще продължи ли този танц между двата гиганта и докога?Ако зависеше от Тръмп той би се разделил с Китай на мига но се оказа , че тази негова идея е КАУЗА ПЕРДУТА. КИТАЙ Е ЗАХАПАЛ САЩ КАТО ЗМИЯ ЖАБАТА , вкарвайки в нея соковете на разложението и разпада. Не се ли превърна АМЕРИКА в кученцето на ПАВЛОВ изградило един УСЛОВЕН РЕФЛЕКС моделиран в канцелариите на ЦК на ККП ???Този УСЛОВЕН РЕФЛЕКС е довел САЩ до такива зависимостти , че те без КИТАЙ и работещата за нея икономика не биха богли да съществуват!Тръмп е обречен защото проблема вече не е в Китай , а в изграденото в САЩ консуматорско общество, което не може да съществува бз Китайските глезотии!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
Sandy
преди 5 години
Курса на долара в края на тази година трябваше да бъде 1.40 - 1.50 за лев, но ФЕД изкуствено го задържаха над реалното ниво с повишаването на лихвите. Всяко изкуствено нещо е временно, нали знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Pyramid
преди 5 години
Иде време доларът да пада. Огромната финансова помпа трябва да препомпи еди ресурси, така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
С други думи - отново се заформя ситуация,която да способства ново ограбване на спестяванията на населението по света - В Америка, Европа, Англия... Борсите са в стръмен спад, което не беше очаквано само от наивниците вярващи в мантрата "непрекъснат ръстеж". Борбата Рокафелър-Ротшилд се задълбочава. Но сега е време за празници...да гледаме телевизия, турски сериали и реклами на Дуфалак и памперси и да не мислим за нищо...точно както през всеки друг ден от 365-те. Buon Natale
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още