IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Станете еко, или сте аут!

В писмо до топмениджърите на големите компании Лари Финк предупреждава за промяна на стратегията на фонда му и преразпределяне на инвестициите

10:33 | 15.01.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Какво се казва в кървавото писмо на Финк?

В настоящото си писмо Финк заплашва надзорните и управителните съвети с тежки последици, ако не предоставят смислена информация за устойчивост или ако не въведат рамка за справяне с тези въпроси. Конкретно той споменава възможността BlackRock да откаже одобрение за мениджмънта на компаниите.

Крайъгълен камък в ангажимента на BlackRock към климата е спазването на т. нар. Climate Action 100+, които сега са подкрепени от повече от 370 световни инвеститори с общ обем от над 41 трилиона долара. Те искат да убедят основните емитенти на парникови газове да отделят по-малко вреден газ.

Групата вече отчита успехи с големите корпорации, които са отговорни за две трети от индустриалните емисии. През миналата година петролната компания British Petroleum (BP) се съгласи да докладва подробно за това колко съвместими са инвестициите ѝ с Парижкото климатично споразумение. Това бе пряк резултат от натиска на активистката група (Climate Action 100+), която беше подкрепена и от други акционери.

Дилън Танър, съосновател на мозъчния тръст Influence Map, очаква други големи играчи като JP Morgan, Goldman Sachs, Vanguard и State Street скоро да последват Blackrock и да се присъединят към инициативата Climate Action 100+.

„Членството на BlackRock изпраща особено силен сигнал до финансовите пазари в САЩ и индустриалните компании, както и до производителите на изкопаеми енергийни източници, които са цел на инициативата за Climate Action 100+", подчертава експертът.

За Танър ключът към продължаващия процес на преосмисляне са например големите пенсионни фондове като Calpers и Calsters в САЩ или AP7 на Швеция, които възнамеряват да насърчат опазването на околната среда.

И за Берт Флосбах, основател и член на борда на най-големия независим германски фонд Flossbach von Storch, устойчивостта е част от корпоративната ДНК в смисъл на постоянно, стабилно и доказано действие. Като фондова компания мениджърът на активи е подписал принципите на ООН за "отговорно инвестиране".

„Темата е твърде важна, за да може да се изроди като маркетингова измама“, казва Флосбах, чиято компания управлява 50 милиарда евро. Той предупреждава: „Разходите за изменението на климата и неговото въздействие върху обществото и политиката вероятно ще отслабят икономическия растеж и в същото време ще доведат до по-висока инфлация“. В същото време новите технологии биха могли обаче да дадат импулс за растеж.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква глобалният доход на глава от населението да намалее с 0,8% през 2030 г., ако глобалното затопляне продължи да се увеличава безпрепятствено.

Ново проучване вече показа, че редица теми, като тези за опазването на околната среда, социалната справедливост и доброто корпоративно управление (ESG), оказват значително влияние върху цените на акциите. Проучване на Deutsche Bank разкри, че дори и малки новини от дадена компания за по-голяма устойчивост в сектора на климата могат да имат значение.

Deutsche Bank изчисли, че положителните статии и съобщения водят в рамките на 12 месеца до с 1,4 процентни пункта по-добри резултати спрямо MSCI World Stock Index, който отчита всички основни акции в световен мащаб. Според Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег за частни и корпоративни клиенти на Deutsche Bank, технологичният сектор, потребителските стоки и акциите на компаниите от здравеопазването реагират най-ясно.

Тъй като устойчивостта сега е толкова важна за Финк, Blackrock първо адресира писмо до стотици големи инвеститори, като застрахователни компании и пенсионни фондове под заглавието: „Устойчивостта ще стане новият инвестиционен стандарт на BlackRock“.

Той изброява как трябва да изглеждат устойчивите, здрави и прозрачни портфейли в бъдеще. В същото време базираният в Ню Йорк фонд иска да удвои обхвата на устойчивите борсово листнати индексни фондове (ETF) през следващите няколко години до 150, за да увеличи избора за клиентите си.

Делът от общите активи остава малък. От приблизително 7 трилиона долара, които управляват нюйоркчани, около две трети се фокусират върху индексните фондове и други листнати ETF. Blackrock също така активно управлява инвестиционни решения за приблизително 50 млрд. долара, които подкрепят прехода към нисковъглеродна икономика.

Според Финк разговорите, които най-големият в света мениджър на активи води, показват, че все повече клиенти искат да инвестират в по-устойчиви стратегии: „Ако това правят само десет или дори само пет процента от инвеститорите по света, ще наблюдаваме огромни капиталови промени", пише той до главните изпълнителни директори.

Според изчисленията на консултантската компания Boston Consulting Group частните финансови активи възлизат на 205,9 трилиона долара. Тоест - става въпрос за трилиони. Промяната ще се ускори, смята Финк, когато следващото поколение поеме кормилото в политиката и бизнеса.

През следващите няколко десетилетия много трилиони долари ще бъдат в ръцете на т. нар. милениъли, родени между 1980 г. и края на 90-те години, известни още като поколението Y.

Според Финк като лидери на компании и инвестиционни империи, като политици и държавни ръководители, те ще предефинират начина, по който светът ще се справя с устойчивостта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
спок, мак доналдс нема да фалира, работа ще имаш !!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
спок, мак доналдс нема да фалира, работа ще имаш !!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Една от по-големи компании за въглища в сащ потъна за 1 година. От 48 до 8 долара за акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
Мето
преди 4 години
Тоя измамник Лари не е ли разбрал ,че Тръмп сложи край на еко далаверата в Америка, Само Евроджендърите продължават към светлото бъдеще , а зомбираните европейски граждани услужливо се надупват и разтварят бузи с ръце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
pinoccio
преди 4 години
Изнесеното в статията показва за пореден път, че няма такова понятие като свободен пазар, а като следствие - съвременният капитализъм и демокрацията са дълбоко режисирани социални експерименти. Нито пазарът би поел сам в посоката, в която бива тласкан от позиции от най-високо финансово ниво, нито демокрацията би обърнала внимание на прокламациите на Грета Тунберг, които са като графити в подуенския подлез, разказващи за откраднатото й детство от котаракът в чизми. Една дълга и невидима ръка, стигаща чак до прассето в задния двор, управлява този свят и пълни хладилниците ни с продукти от нелегално изнасяните италиански отпадъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
мож да има 2 млн. каруци ама не от екология, а от бедност и всички ше са със скъсание джебове ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Hermes73
преди 4 години
Изводите от статията за мен са два.Предстои съкращавене на потребелението с всичко произтичащо за компаниите или съкръщаване на популацията и съотвотно отново на потребелението........Ако някой вярва че след ерете на въглеводородите примерно след 20 години в София ще има 2 000 000 ел.коли вместо сегашните 2 000 000 с двигатели с вътрешно горене е мноооооооооооооого голям оптимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
мое им дам един съвет на Камънярките и на Тъпанасторите, да си спрете напълно парното и се метнете на едни колелета ей са как е зимата, кат по тоя начин ше се насладите напълно на промените на климата ..... и вече мое пускате подобни простотиии ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
miccaelis
преди 4 години
Comeback fuer den Diesel?https://***.youtube.com/watch?v=3z4TSYEeAmsчек го пуснем ош веднъж .... аут ама мое почеше коня за гривата плехара Финк ... къде ве батко с електрокара ако треа измина 1000км. треа спра х5 пъти за х8 часа зареждане, аз з нафталината си ги минаам на един дъх с 1 резервоар и само за 80 леа .... С климата май май нешо пак не им се получи раотата на Юдеите, навънка продължаа да е студ, не видим ни слънце ни плаж ни 35 губи по точки плешо и тва е .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още