IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трябва сериозно да увеличи оборотите, за да не се размине с целта за БВП

За да постигне целта си за годишен икономически ръст от 5,6%, Китай ще се нуждае от 9-процентно разширяване на икономиката до края на годината

08:40 | 20.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg

Въпросите

Въпросите, които би трябвало да се зададат на властите в Пекин, сега са три:

Първо, предвид мрачната ситуация, ще се придържа ли китайското ръководство към целта си за растеж? Второ, какво трябва да се случи, за да се постигне тази цел? И трето, какъв е вероятният резултат, предвид новите предизвикателства и несигурността? 

Първо, би било много трудно правителството да пренебрегне целта си. Възможно е обаче целта да бъде малко преосмислена. В китайските медии наблюдаваме по-малък акцент върху специфичния темп на растеж и повече фокус върху концепцията за изграждане на цялостно благоденстващо общество.

Друга полезна техника е Пекин да се позове на влошаващите се външни условия, свързани с коронавируса. Сега, когато Световната здравна организация (СЗО) е обявила глобална пандемия, острите мерки на Китай първо овладяха огнището, а след това дадоха възможност на бизнеса да се рестартира.

На фона на вероятна рецесия в световен мащаб дори скромният растеж на Китай ще се разглежда като адекватен.

Второ, ако правителството настоява за постигане на годишната цел за растеж от 5,6%, икономиката ще трябва да се представи изключително силно през останалата част от годината, вероятно с нарастване от 9%, в сравнение с 2019 г. Но трябва да си припомним, че след като икономическият растеж на Китай падна под 9% през четвъртото тримесечието на 2011 г., през следващите пет години той неизменно гравитира около или под 7%.

Дори преди избухването на COVID-19 икономиката на страната вече беше изправена пред значителен натиск – търговската война Китай-САЩ, намаляваща печалба при бизнеса, свиването на работещото население, както и проблемите в технологичната област.

Трябва да отбележим, че китайското правителство, както на централно, така и на местно равнище, предприе политически мерки от началото на февруари за подкрепа на икономиката, като се съсредоточи върху намаляването на бизнес разходите и осигуряване на финансиране. Тези мерки обаче могат в най-добрия случай да помогнат на компаниите да се върнат към нормалното си състояние чрез преминаване през краткосрочни трудности и запазване на заетостта.

Резултатите

И накрая, какво най-вероятно ще се случи до края на годината? Евентуална втора вълна на коронавируса би забавила допълнително възобновяването на бизнес дейностите, сериозно отслабвайки централната роля на Китай в световната верига на стойност и причинявайки трайни щети на производствения ѝ сектор и на заетостта. Глобалното търсене също ще бъде сериозно отслабено в резултат на пандемията, което допълнително ще навреди на китайската икономика.

Ако по някакъв начин се стигне до бързо възстановяване през второто тримесечие и бизнесът се върне към нормалното си състояние и активност през втората половина на годината, което изглежда доста оптимистично, икономиката ще достигне годишен ръст от около 4,3%, което е значително по-ниско от целта. Скромното възстановяване през второто тримесечие ще изтласка растежа значително под 4%.

Правителството трябва да изостави тази цел за растеж на БВП. Всъщност през последните години то подчертава други цели като заетостта и намаляването на бедността. Съответно Пекин трябва да увеличи усилията си за подпомагане на малките предприятия и за предоставяне на финансова помощ на най-уязвимите групи от населението. Сега не е време да се съсредоточава върху числата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Нормалното е желанието на Китай ДА СПРЕ да работи за някакви размахващи му непрекъснато пръст и налагащи му санкции АМЕРИКАНСКИ НАГЛЕЦИ .КИТАЙ Е ОСЪЗНАЛ, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ЗАГЪРБИ СВЕТА И СЕ ОБЪРНЕ КЪМ САМИЯТ СЕБЕ СИ, да не е придъдък на някакви БОРСОВИ СПЕКУЛАНТИ от УОЛСТРИЙТ.ЦЕЛТА Е ЯСНА - налагането на юана като световно платежни средство. КИТАЙ МОЖЕ БЕЗ СВЕТА , но САЩ и СВЕТА не могат без КИТАЙ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още