IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се срив на долара?

Светът вече има сериозни съмнения в някога широко приеманата презумпция за американска изключителност

22:30 | 16.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

И точно тук доларът ще влезе в играта. За момента зелената валута е силна, като се възползва от типичното търсене на инвестиционно убежище в периоди на криза. Срещу валутите на голяма извадка от търговските партньори на САЩ доларът поскъпна с почти 7% през периода януари-април (като стойността му е коригирана с инфлацията и претеглена спрямо търговията) до ниво, което е с 33% над дъното от юли 2011 г., показват данни на Банката за международни разплащания.

Но задаващият се срив в спестяванията сочи към рязко разширяване на дефицита по текущата сметка, което вероятно ще надхвърли предишния рекорд от -6,3% от БВП, който достигна в края на 2005 г. Резервна валута или не, доларът няма да бъде пощаден при тези обстоятелства. Ключовият въпрос е какво ще задейства спада?

Достатъчно е да погледнем към администрацията на Тръмп. Протекционистките търговски политики, оттеглянето от стълбове на глобализацията, като Парижкото споразумение за климата, Транс-Тихоокеанското партньорство, Световната здравна организация и традиционните атлантически съюзи, лошото управление на кризата с Covid-19, заедно със големите социални сътресения, невиждани от края на 60-те години, са болезнено видими прояви на силно отслабеното световно лидерство на Америка.

След като икономическата криза започне да се стабилизира, да се надяваме по-късно тази година или в началото на 2021 г., това осъзнаване ще бъде подчертано, точно когато вътрешните спестявания спадат. Доларът лесно би могъл да тества дъната от юли 2011 г., обезценявайки се с до 35% на коригирана с инфлацията, търговска претеглена база.

Очертаващият се срив на долара ще има три ключови последици. Той ще бъде инфлационен. Това е добре дошъл краткосрочен буфер срещу дефлацията, но свързан с това, което е вероятно да бъде слабо икономическо възстановяване след коронавируса, той представлява още една причина да се тревожим за начало на стагфлация (тежката комбинация от слаб икономически растеж и нарастваща инфлация, която предизвиква крах на финансовите пазари).

Освен това, доколкото по-слабият долар е симптом за нарастващ дефицит по текущата сметка, можем да очакваме рязко разширяване на търговския дефицит в Америка. Протекционисткият натиск върху най-големия търговски дефицит - този с Китай - ще предизвика отклоняване на търговията към други производители с по-високи разходи, на практика налагайки данък върху потребителите в САЩ.

И накрая, на фона на ненавременното желание на Вашингтон за финансово отделяне от Китай, кой ще финансира спестовния дефицит на нация, която е загубила изключителната си привилегия? И какви условия - по-точно лихвени проценти - ще изисква сега това финансиране?

Подобно на Covid-19 и расовите вълнения, падането от трона на всемогъщия долар ще постави глобалното икономическото лидерство на щатската икономика (с недостиг на спестявания) в много лоша светлина. Изключителната привилегия е необходимо да се заслужи, а не да се приема за даденост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 5
Jorkata
преди 3 години
Според мен - срив няма да има, но в следващите 3-5-10 години доларът от основната световна валута ще бъде сведен до една от многото останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
_PMP_
преди 3 години
Дядото поне е бил накакъв, а ти кой си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
honaniga
преди 3 години
Всяка година в продължение на 75 години го чакаме този момент.Чудно защо не става.Чакам момента юана да стане на мястото на долара.Аз съм от олигарсите.Другите да се оправят.Голям смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Без алтернатива $ си остава вечен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, горките, все се надяват, все очакват и все с празни ръце.Нищо, понадявайте се още малко, слушайки бръщолевенията на нялакъв изчаткал френски пенсионер, бил министър преди 60 години!! Първо се пригответе с отговор на въпроса С какво ще смените долара, после алабализмите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Sandy
преди 3 години
Трябваше да се срине още преди 1 година, но го отложиха. Сега дали пак ще се напънат с отлагането, ще видим. САЩ отдавна знаят какво иде, но драскат със зъби и нокти, защото този път с война не могат да си изчистят дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Срив?Или срутване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
nkavrakov1982
преди 3 години
Краткия отговор е НЕ.Просто защото никой няма публично да Ви напише какво ще стане с долара.Щом говорят за срив,очаквайте възход Просто е.Важи за всичко.Винаги четете медийната манипулация наобратно.И така винаги ще сте на правилната страна и ще имате вярната информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още