IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед, Манучин и общинските облигации – един труден компромис

Повече от три месеца, след като централната банка представи своя Общински механизъм за ликвидност, единствено Илинойс се възползва от него

08:47 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По условията на тези разпоредби заемите, гаранциите за заеми или други инвестиции е правят от финансовият министър под такава форма и при такива условия и съдържат споразумения, представителства, гаранции и изисквания (включително изисквания за одити), които той самият прецени за подходящи. Всички заеми, предоставени от министъра по този раздел, са в размер, определен от него въз основа на риска и текущата средна доходност по непогасени пазарни задължения на Съединените щати със съпоставим падеж.

Важното в случая е, че щатите и градовете са на първа линия на битката с COVID-19 и имат остра нужда от помощ. Дори когато американският пазар на труда започва да се възстановява от най-лошото от пандемията, правителствата освобождават служители, за да балансират своите бюджети. Броят на държавните служители се е сринал за четири месеца до най-ниското ниво от 2001 г., докато местните власти са съкратили 1,26 милиона души само през април и май. с с

В този контекст недостъпността на Общинския механизъм за ликвидност подкопава твърденията на Пауъл, че всички инструменти на Фед са създадени, като се има предвид американската работна сила. Той каза, че хората може да са в състояние да запазят работата си, защото компаниите могат да се финансират.

Фед също така твърди, че ОМЛ е имал за цел "да помогне на държавните и местните власти да управляват по-добре натиска върху паричните потоци, за да продължат да обслужват домакинствата и бизнеса в техните общности." Той не успя в тази мисия.

Все пак членове и на двете политически партии похвалиха Пауъл за неговата стабилна ръка през коронавирусната криза. Обаче докато демократите се застъпват за мащабни безвъзмездни средства за държавните и местни структури, видни републиканци насърчават прибягването до обявяване в несъстоятелност по глава 9 от американското законодателство. Това означава, че в продължение на поне една година местните власти няма да покриват здравните осигуровки на пенсионерите, че ще се правят бюджетни съкращения, както и ще се спрат плащанията по дълга на общината.

В този контекст общините се нуждаят от начин за бързо възстановяване, преди COVID-19 допълнително да навреди на техните икономики и да ги насочи към мерки за строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още