IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как съвместният дълг на ЕС конкурира американските държавни облигации

Експерти прогнозират, че доларът навлиза в низходящ тренд, което може да даде предимство на еврото и на международния му статут

12:10 | 31.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви през юни, че мерките за реформа за справяне с вируса също трябва да служат за защита на привлекателността на еврото в световен мащаб. Това последва натиска на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен „за укрепване на международната роля на еврото“.

Доларен песимизъм

Пазарите също могат да подкрепят по-дългосрочна промяна в полза на еврото. Тази година валутата е поскъпнала с повече от 4% до около 1,17 долара, което е второто най-добро представяне от 2007 г. Споделянето на дълга може да й помогне да се изкачи допълнително към шестгодишен си връх от 1,30 долара през 2021 г., смята Питър Чатуел от Mizuho International.

Сега много банки прогнозират, че американската валута навлиза в низходящ тренд, който може да продължи години. Ключът към това е категорично пристрастната политика на Федералния резерв, която подкопава предимството на лихвения процент на зелените пари и прави доларовите активи по-малко привлекателни, смятат анализатори.

„Най-голямата валутна тенденция, сега и за дълго време, ще бъде сближаването на лихвените проценти, предизвикано от Covid“, казва Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale SA.

В същото време безпрецедентен фискален стимул в САЩ заплашва да влоши бюджетния дефицит на Америка, което би имало още един негативен ефект за долара

Стратегите от Credit Agricole SA прогнозират дългосрочна стойност на еврото спрямо долара от около 1,24 долара за евро. Те очакват отрицателните рискове пред растежа на САЩ, непоколебимият Фед и опасенията относно фискалното здраве на страната да тласнат диверсификацията извън зелените пари и в еврото. Новите облигации на ЕС предлагат идеален дом за такива ребалансиращи потоци, казват те.

„Многополюсен свят“

Засега очакваният обем на еврооблигациите все още бледнее в сравнение с американския пазар. Блокът планира социални облигации от 100 милиарда евро (117 милиарда долара) до следващата година и още 750 милиарда евро за своя пандемичен фонд, около една трета от които ще дойдат от зелени облигации.

„Това са целенасочени и временни мерки, те все още не са постоянни“, казва Алвис Ленкс, изпълнителен директор на доставчика на кредитни рейтинги Scope Group. Според него, ако тези мерки станат постоянни чрез политически решения в бъдеще,  например създаване на централизиран фискален капацитет, който би имал по-постоянен характер, това би затвърдило претенциите на еврото.

Тези проблеми, заедно с други предимства, като например използването на долара за ценообразуване при петрола, златото и други, са пречка пред интернационализацията на еврото в обозримо бъдеще.

"Глобалната финансова система изглежда се насочва към многополюсен свят с няколко доминиращи валути, вместо да има един хегемон," казва ръководителят на Credit Agricole Валентин Маринов. Той отбелязва, че китайският юан вероятно ще има и по-голяма. „Очаквам например централните банки в Централна и Източна Европа да увеличат допълнително притежанията си в евро и да намалят тези в долари“, казва още той.

Още анализи можете да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още