IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът е все по-малко дигитално злато и все повече рискова акция

Настоящата среда на събития, които потенциално могат да произведат големи новини, обяснява защо биткойнът и акциите са по-тясно свързани

09:10 | 22.09.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Когато Wall Street защитава криптовалутите, винаги става въпрос за ползите от диверсификацията. Когато обаче пазарите поемат надолу, биткойнът има неприятния навик да бъде повличан от разпродажбите, посочва Bloomberg в свой материал.

В понеделник цената на биткойна поевтиня с до 11% на фона на пониженията на кариталовите пазари заради притесненията за китайския имотен гигант Evergrande Group.  Анализ за взаимовръзката показва, че американските акции и биткойна се движат по-скоро в унисон, като връзката между двата класа активи е най-силна от година.

Едното обяснение е, че биткойнът просто е волатилна инвестиция. Това означава, че когато инвеститорите започнат да ограничават риска в портфолиото си, те започват да се разделят с криптовалути.

Настоящата среда на събития, които потенциално могат да произведат големи новини, обяснява защо биткойнът и акциите са по-тясно свързани, казва Виджай Айар, ръководител на криптоборсата Luno. По думите му има известна несигурност на пазарите с предстоящите разговори и срещи за ограничаване на стимулите.

Според други анализатори биткойнът е все по-вероятно да повтаря движенията с прибавяне и отнемане на риска, тъй като достъпът на професионалистите до криптоактиви чрез търговия с фючърси и борсово търгувани фондове става все по-лесен. През юли, когато S&P 500 потъна с над 2% за ден, биткойнът изтри около 6% за два дни.

Академично изследване показва, че биткойнът може да работи за диверсифицирането на портфолиото. Проучване на Университета в Бат е установило, че има полза за инвестиционните портфейли от излагане на криптоактиви.

Според други ентусиасти волтилността се дължи на това, че активът е твърде нов. Те прогнозират, че активът ще се сдобие с по-широко приемане и по-нататък с повече институционален капитал, което ще стабилизира цената и криптовалутата ще се държи повече като алтернативно средство за предпазване на стойността.

Движението на биткойна говори за продължителния дебат за това какъв всъщност е инвестиционният аргумент зад криптоактивите - дали те всъщност са рисков актив, или убежище, средство за предпазване от инфлацията или символ на спекулативното изобилие.

Виждането, че биткойнът може да е още една опция на кеша и златото има в себе си много влияние, независимо от пазарната волатилност. Миналата седмица милиардерът Рей Далио каза пред CNBC, че притежава биткойни, като посочи, че за него „си заслужава обмислянето на всички алтернативи на кеша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
уж беше бъдещето на парите, уж тва онова, злато било ... еми явно не е злато, ама почнаха разни държави да го приемат за "пари" изведнъж стана криминално, после рискова акция, ама то вървяло според ФЕДа ... Последно са кво е, дигитално злато, рискова акция или чиkия на мокър пясък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още