IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти рисуват мрачна икономическа прогноза за Хонконг

Притисната от покачващите се лихвени проценти и ускорената инфлация, икономиката на града е подложена на изпитание до края на годината

19:02 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите понижиха прогнозите си за икономиката на Хонконг и сега очакват тя да се свие за трети път за последните четири години, след като най-скорошните данни от понеделник (1 август) показаха, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) е засегнат от новите огнища на коронавирус и мерките срещу тях, както и от спада в търговията, съобщава Bloomberg.

Американският кредитор Goldman Sachs Group Inc. очаква БВП на Хонконг да се понижи с 0,5% през 2022 г., което би представлявало рязка ревизия в посока надолу спрямо предходната прогноза за ръст от 0,3%. В същото време Bloomberg Economics прогнозира свиване на икономиката на специалния административен район с 0,6% в сравнение с предишна прогноза за разширение от 0,7 на сто. 

Понижените очаквания отразяват по-мрачните от очакваното данни от понеделник, които показват, че икономиката на Хонконг се е свила с 1,4% през второто тримесечие на годишна база.

Въпреки че се очаква известно облекчение за Хонконг през втората половина на 2022 г., възстановяването не е гарантирано предвид забавянето на търсенето и търговията заради новите коронавирусни огнища, както на местно ниво, така и в континенталната част на Китай. Импулсът на растежа също е под натиск, тъй като Хонконг повишава лихвените проценти в съответствие с ястребовите* действия на Федерален резерв на САЩ, за да поддържа фиксинга на местната валута към щатския долар.

Други данни, публикувани във вторник, показват, че потребителските разходи в Хонконг остават ограничени на фона на ускорената инфлация. Стойността на продажбите на дребно се е понижила с 1,2% през юни спрямо същия месец на 2021 г., като спадът е по-малък от очаквания от икономистите. В същото време обемът на продажбите се е свил с 4,1%, воден от спада при покупките на облекло и електроника.

„По-слабите от очакваното резултати за БВП на Хонконг през второто тримесечие подчертават предизвикателствата, пред които все още е изправена икономиката: по-бързото възстановяване (от коронавируса) изисква допълнително отваряне (на икономиката), но нарастващият брой на заразени с коронавирус усложнява това. Забавянето при вътрешното търсене и по-високите лихвени проценти също не помагат. Като се имат предвид слабите данни за второто тримесечие, сега очакваме свиване на БВП с 0,6 на сто, което е по-лошо от предишната прогноза за ръст от 0,7%“, коментира Ерик Дзъ, икономист от Bloomberg Economics.

хонконг хонконг

Икономиката на Хонконг се сви през 2019 г., когато градът беше обхванат от политически протести, и през 2020 г. на фона на появата на коронавируса.

Финансовият министър Пол Чен каза в неделя, че градът "неизбежно ще преразгледа в посока надолу" прогнозата си за растеж за цялата година от 1-2% в средата на месеца. Говорител на кабинета сподели в понеделник, че възстановяването е било задържано от фактори, включително прекъсванията на товарите между Хонконг и континентален Китай, новите коронавирусни огнища и съпътстващите ги мерки, както и заради затягането на паричната политика и нажежената инфлация в развитите икономики.

Икономистите на Citigroup Inc. понижиха прогнозите си за растежа на БВП на Хонконг за цялата година с цял процентен пункт, прогнозирайки разширяване от едва 0,5%. Очаква се вътрешното търсене да бъде ограничено през втората половина заради коронавирусните мерки и продължаващата несигурност около момента на повторното отваряне на границата на Хонконг с континентален Китай и страховете от глобална рецесия.

Анализаторите на DBS Group Holdings Ltd. също понижиха прогнозите си за БВП на града за 2022 г. до 1% от 1,7% преди това. Те очакват, че задължителната карантина за пристигащите в града ще бъде облекчена по-късно през годината.

Хонконг е едно от последните места в света, което се придържа към мерките за социално дистанциране, свързани с COVID-19, и карантинните ограничения за пристигащите в града, което възпрепятства туризма и пътуванията. Въпреки че някои ограничения бяха облекчени от април, продажбите на дребно и износът се възстановяват бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още