IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната криза в Китай стопи наполовина състоянието на най-богатата азиатка

Ян Хуейян е мажоритарен собственик в най-голямата китайска строителна компания Country Garden

18:42 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-богатата жена в Азия е изгубила над половината от състоянието си през миналата година, тъй като кризата, която обхваща имотния сектор в Китай, продължава да се задълбочава, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Ян Хуейян, мажоритарен акционер в най-голямата китайска строителна компания Country Garden, е загубила над 52% от нетното си богатство, което сега възлиза на 11,3 млрд. долара спрямо 23,7 млрд. долара година по-рано, сочи индексът.

В знак, че кризата се разпространява към строителни компании, смятани преди това за стабилни, състоянието на Ян е понесло удар в сряда, когато листнатите в Хонконг книжа на базираната в Гуандун Country Garden поевтиняха с 15%, след като компанията обяви, че ще продаде нови акции, за да набере пари.

Инвестициите в имоти в Китай са намалели с 5,4% на годишна база през първото полугодие на 2022 г., като инвестициите в жилища са се свили с 4,5%, сочат данни на Националното статистическо бюро, публикувани на 15 юли.

Ян наследи богатството си, когато баща ѝ, основателят на Country Garden Ян Гуоцян, ѝ прехвърли акциите си през 2005 г., съобщават държавните медии.

Тя стана най-богатата жена в Азия две години по-късно след първичното публично предлагане на строителната компания в Хонконг.

Но сега Ян едва задържа тази титла. Фан Хонвей, която има бизнес с химични влакна, я следва плътно с нетно богатство от 11,2 млрд. долара. Китай Китай

Китайските власти предприеха ограничителни мерки срещу прекомерния дълг в имотния сектор през 2020 г., при което големи играчи като Evergrande и Sunac не успяват да правят плащания и са принудени да предоговарят условия с кредиторите си в момент, когато са на ръба на фалита.

Купувачи в страната, разгневени от забавянето на строителството и на завършването на имотите им, започнаха да се въздържат от плащания по ипотечните си кредити за жилища, продадени „на зелено“.

Макар че Country Garden остана относително незасегната от сътресенията в индустрията, тя разтревожи инвеститорите със съобщение в сряда, че планира да набере над 343 млн. долара чрез продажба на акции, с част от които да изплати дългове.

Приходите от продажбата ще бъдат използвани за „рефинансиране на съществуващ чуждестранен дълг, общ работещ капитал и за целите на бъдещо строителство“, съобщи компанията в уведомление до Хонконгската фондова борса. Китай Китай

Китайският банков регулатор призова кредиторите да подкрепят имотния сектор и да отговорят на „разумните финансови нужди“ на компаниите, а анализатори и държавни ръководители се опасяват от финансово заразяване.

Смята се, че имотният сектор съставлява между 18 и 30% от БВП на страната и е ключов двигател на растежа на втората по големина икономика в света.

Анализатори предупреждават, че индустрията се намира в порочен цикъл, който ще подкопае още повече доверието на потребителите след разочароващите данни за растежа през второто тримесечие, които бяха най-лошите от началото на пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още